Pľúcnik lekársky - Pulmonaria officinalis L.

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 13.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 322 slov
Počet zobrazení: 2 507
Tlačení: 239
Uložení: 237
Ľudové názvy: pľúcnik, pľúcna zelina, fľakový list, hviezdoš, čmelník, kuroslep, včielka, cicalka, červený kľúč, modrý kľúč

Opis

Trváca bylina Z čeľade borákovitých (Boraginaceae), drsne chlpatá, s plazivým valcovitým podzemkom. Má 10-30 cm vysoké krátko vystúpavé, alebo priame stonky so sediacimi listami, ukončené závinkami kvetov sprvu ružových, pri rozkvitnutí fialových, po opelení modrých, niekedy aj trvale ružových, alebo bielych. Viac-menej zároveň s kvetmi vyvíjajú sa veľké stopkaté prízemné listy a po odkvitnutí jalové stonky s dlhostopkatými listami. Na listoch sú bieloškvrnité medzibunkové priestory, aby rastlina mohla lepšie transpirovať. Kvitne od marca do mája. Medonosná.

Výskyt

Rastie v lesoch a húštinách na zatienených a vlhkých miestach. Obľubuje vápnitú pôdu.

Zber

Zbierame kvitnúcu vňať, alebo len bieloškvrnité mladé prízemné listy. Režeme nad zemou, ukladáme zľahka do košov a hneď v tenkých vrstvách sušíme pri teplote do 40°C. Uschovávame dobre uzavreté a chránime pred svetlom a vlhkom.

Droga

Herba, Folium pulmonariae (Pulmonariae maculosae). Bez pachu, slizovitej chuti.

Obsahové látky

Obsahuje kyselinu kremičitú (čiastočne rozpustnú vo vode), triesloviny, sliz, živicu, pomerne značné množstvo minerálií a iné l átky. Oobsah kyseliny kremičitej je najvyšší na konci vegetačneho obdobia, t. j. v jeseni.

Vlastnosti

Mucilaginózne expektorans, antiflogistikum.

Úžitok

Osoží pri chorobách dýchacích orgánov (zmierňuje dráždenie pri kašli, napomáha odhlieňovanie), ako aj pri zápaloch močových ústrojov a pri hemoroidoch. Zvonka slúži na hojenie rán, kožných vriedkov a pod. Mladé prízemné listy sa pripravujú v domácnostiach ako šalát.

Upozornenie

Nezamieňať s príbuznými druhmi (rodmi), napr. ostreň (Nonea Medik., č. pipla), smohla (Anchusa L., č. pilát) a iné, ktoré nemajú bieloškvrnité listy.

Poznámka

U nás sa vyskytuje v dvoch plemenách, z nich ssp. maculosa (Hayne) Gams. - pľúcnik lekársky škvrnitý má na listoch biele škvrny. Pri chorobách dýchacích orgánov sa osvedčil "pľúcny čaj", zostavený z drog nasledovných rastlín: pľúcnik, pamajorán, podbeľ, praslička, pŕhľava, repík, skorocel, stavikrv vtáčí, yzop, konopnica, kostihoj (3 až 5 dl nesladeného odvaru piť cez deň po troche, príp. aj večer za šálku alebo hrnček - teplý, sladený medom).

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.034 s.
Zavrieť reklamu