Rosička okrúhlolistá - Drosera rotundifolia L.

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 13.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 327 slov
Počet zobrazení: 2 607
Tlačení: 211
Uložení: 223
Ľudové názvy: rosička, rosnička, slnečná rosa, prstovka okrúhlolistá

Opis

Trváca bylina Z čeľade rosičkovitých (Droseraceae) s tenkými koreňmi, ružicou dlhostopkatých okrúhlych, žľaznatochlpatých prízemných listov, 10-20 cm vysokými niťovitými stvolmi, ukončenými závinkami bielych kvetov. Plody sú jednopuzdrové tobolky. Kvitne od júna do augusta.

výskyt

Vyskytuje sa na mokrých rašelinovitých miestach (u nás už dosť zriedkavo), t. č. ešte súvislejšie na hornej Orave v podtatranskej oblasti, v Záhorskej nížine, na okolí Banskej Štiavnice, Košíc, Martina, v južných Čechách okolo Jindfichova Hradce a i.

Pestovanie

Pestujeme ju v rašelinovitej pôde. Rozmnožujeme semenami, ktoré rozsievame voľne najmä na pôvodných stanovištiach rastliny, alebo delením trsov.

Zber

Zbierame vňať, t. j. prízemné listy s kvitnúcimi stvolmi. Očistíme od primiešanín a sušíme pri teplote do 35°C bez obracania. Usušenú preosejeme a prach, obsahujúci často semená, vysievame na pôvodnom stanovišti.

Droga

Herba droserae (Droserae rotundifoliae, syn. rorellae, rosis solis). Bez pachu, horkej zvieravej chuti.

Obsahové látky

Obsahuje triesloviny, dosiaľ málo preskúmané chinónové deriváty (napr. drozerón), organické kyseliny, proteolytický (bielkoviny rozpúšťajúci) enzým drozerín a iné látky.

Vlastnosti

Antisklerotikum, expektorans, diuretikum, spazmolytikum, antiseptikum.

Úžitok

Upotrebuje sa v lekárnictve na výrobu prípravkov predpisovaných pri akútnom i chronickom zápale dolných ciest dýchacích a na zhotovenie čajovín proti zvápenateniu tepien. Osoží aj pri chorobách močových ústrojov, záduchu a čiernom kašli.

Upozornenie

Rastlina je úplne chránená. Osobám s nízkym krvným tlakom, alebo trpiacim na tuberkulózu môže škodiť. Dlhotrvajúce užívanie vyvoláva bolesti reumatickej povahy.

Poznámka

Liečivé sú aj u nás ešte rastúce a pre vzácny výskyt chránené rosička anglická (Drosera anglica Huds., č. rosnatka anglická) a r. prostredná (D. intermedia Hayne, č. r. prostřední).

Rosičky sú insektivorné (hmyzožravé, čiže mäsožravé) rastliny: žľaznaté chlpy na čepeliach listov vylučujú lepkavú tekutinu s medovou vôňou, jej kvapky pripomínajú rosu. Hmyz prilákaný sladkou šťavou (muchy, komáre, mravce) sadne na list, kde dráždi chlpy. Tie sa zohýbajú dovnútra a pritláčajú obeť k listovej čepeli. Chytený hmyz hynie v lepkavých výlučkoch žliaz vylučujúcich enzýmy, ktorými rastlina strávi mäkké časti hmyzu. Zvyšok odstráni z listu dážď, alebo vietor.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu