Skorocel kopijovitý - Plantago lanceolata L.

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 13.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 333 slov
Počet zobrazení: 2 165
Tlačení: 161
Uložení: 193
Ľudové názvy: kolocier, psí jazyk, skorocel, ranocel, jatrocel

Opis

Trváca bylina Z čeľade skorocelovitých (Plantaginaceae) s krátkym koreňom. Má ružicu kopijovitých, pozdrž žilkovaných, celistvookrajových prízemných listov a 10-50 cm vysoké priame stvoly, ukončené krátkym valcovitým klasom bieložltých drobných kvetov. Plody sú tobolky. Kvitne od mája do septembra.

Výskyt

Rastie ako burina na lúkach a poliach, pri cestách medzi trávou a pod.

Pestovanie

Obľubuje stredne ťažkú humóznu pôdu vo vlhkých a drsnejších polohách. Rozmnožujeme ho semenami, ktoré vysievame na jar priamo na pole. U nás je šľachtený.

Zber

Zbierame listy v čase, keď rastlina kvitne. Čisté a bezchybné odrežeme priamo pri zemi, alebo vyberieme z čerstvo pokosenej trávy. Zľahka ukladáme a veľmi riedko rozložené hneď a rýchlo sušíme pri teplote do 40°C bez obracania, pričom dbáme, aby nezhnedli. Pri úschove nestláčame. Uschovávame dobre uzavreté a chránime pred svetlom, vlhkom a hmyzom.

Droga

Folium plantaginis (Plantaginis lanceolata). Bez pachu, mierne horkej, trochu zvieravej chuti.

Obsahové látky

Obsahuje glykozid aukubín, sliz, kyselinu kremičitú (čiastočne vo vode rozpustnú), triesloviny, vitamín C a iné látky.

Vlastnosti

Mucilaginózne expektorans, antiflogistikum.

Úžitok

Súčasť priemyselne vyrábaných prsných i žlčopudných čajovín a iných liečivých prípravkov. Osoží pri chorobách dýchacích ústrojov, ako aj pri záduchu (astme), ďalej pri zápaloch močových ciest, pri poruchách žlčníka a pečene, pri vredovej chorobe (žalúdka a dvanástnika), pri katare žalúdka a čriev (ak je spojený s hnačkou, užívať odvar drogy v červenom víne). Zvonka (šťava z čerstvých listov) slúži na hojenie rán a na prípravu obkladov, alebo náplastí na opuchliny a pod. Ináč čistý čerstvý list možno použiť aj priamo - ako prvú pomoc - na zastavenie krvácania pri ľahkom poranení.

Poznámka

Liečivé sú i listy skorocela väčšieho (Plantago major L., č. skorocel väčší, ľudovo volské alebo svinské ucho), ktorý má elipsovité listy a dlhý kvetný klas (začína sa už asi uprostred stvola) skorocela prostredného (P. media L., Č. j. prostredný) a ďalších druhov, v oficinálnej droge sa však nesmú nachádzať. Aukubín sa radí medzi glykozidy, tvoriace melanín = pseudoindikány (pre tvorbu hnedočiernych pigmentov), ktoré sú predmetom novších výskumov.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#skorocel kopijovitý


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu