Zemežlč horký - Centaurium erythraea Rafn.

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 13.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 344 slov
Počet zobrazení: 2 273
Tlačení: 209
Uložení: 248
Ľudové názvy: zemežlč, cintária, centália, hlistník, zelenuša, horká zelina, žlčová tráva, stozlatková bylina

Opis

Jednoročná, alebo dvojročná bylina z čeľade horcovitých (Gentianaceae) s krátkym koreňom. Má ružicu prízemných listov, 10-50 cm vysokú priamu štvorhrannú, navrchu vidlicovite rozkonárenú stonku s protistojnými sediacimi, kopijovitými listami a červenoružové, niekedy aj biele kvety. Plody sú valcovité mnohosemenné tobolky. Kvitne od júna do septembra.

Výskyt

Rastie na slnečných stráňach, rúbaniskách a lúkach.

Pestovanie

Pestujeme vo vápnitej hlinitej až ílovitej humóznej pôde na slnečnej strane. Rozmnožujeme semenami, ktoré zmiešame s pieskom, alebo pilinami, prípadne so pšeničnou krupicou a sejeme na priesadu (do debničiek, alebo na hriadky do preosiatej zeme) a ponechávame z jedného roku na druhý, prípadne prisievame i do lúčnych tráv. Slabo klíčia.

Zber

Zbierame mladú zelenú kvitnúcu vňať, ktorú pozorne odrezávame (aby sme ju nevytrhli i s koreňom) v dĺžke najviac 20 cm a dbáme, aby na stanovišti zostalo dosť nedotknutých jedincov na semeno. Sušíme prirodzeným teplom v tenkých vrstvách, alebo vo zväzkoch (prípadne umelým teplom pri teplote 40-50°C) opatrne, aby nezhnedla.

Droga

Herba centaurii (Centaurii umbellati syn. C. minoris. chironiae, felis terrae). Je takmer bez pachu, má veľmi horkú chuť.

Obsahové látky

Obsahuje glykozidnú horčinu gentiopikrín (prv označovaný ako erytaurín), erytrocentaurín (viazaný aj voľný), mastné kyseliny, alkaloid erytricín, žlté flavónové farbivo centaureín, živicu, stopy éter. oleja, vitamín PP a iné látky.

Vlastnosti

Amarum, anthelmintikum, roborans.

Úžitok

Súčasť liekopisnej horkej tinktúry a iných liečivých prípravkov. Osoží pri poruchách trávenia (napríklad pri nechutenstve, pálení záhy, grganí, nadúvaní), pri katare žalúdka a čriev, chorobách látkovej premeny, málokrvnosti, v rekonvalescencii, ako aj proti črevným parazitom. (3 až 5 dl nesladeného odvaru piť cez deň nalačno).

Poznámka

Príbuzné druhy, napríklad zemežlč obyčajný [Centaurium littorale (Turn.) Gilm. syn. Centaurium vulgare Rafn., č.zemežluč obecná], ktorý má stonku už v hornej polovici rozkonárenú, listy užšie a rastie na rašelinových, alebo slaných lúkach a zemežlč rozkonárený, ľudovo nízky, alebo kríčkovitý, č. zemežluč spanilá [Centaurium pulchellum (Sw.) Druce, syn. E. ramosissima Pers.], ktorý má nižšiu, odspodku rozkonárenú stonku bez prízemnej ružice listov a rastie na vlhkých bahnistých miestach, sú tiež liečivé.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.028 s.
Zavrieť reklamu