Zrniarka hrachová - Bruchus pisorum L.

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 20.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 319 slov
Počet zobrazení: 3 309
Tlačení: 231
Uložení: 251

Chrobák je veľký 4 až 5 mm, oválny, čierny, pokrytý hustými, krátkymi sivými chĺpkami. Krovky nezakrývajú koniec bruška pokrytého belavými chĺpkami, s dvoma tmavými škvrnami. Samčeky majú stredné stehná, uprostred na brušnej strane trochu rozšírené a stredné holene takmer rovné, opatrené na vrchole krátkym, čiernym tŕňom. Vajíčko je oválne, dlhé 0,6 mm, žlté. Larva je 5 mm dlhá, žltkastá, s malou hnedastou hlavou a so 6 bradavicami namiesto nôh. Je rozšírená na celom svete, kde sa pestuje hrach. Jej pôvodná vlasť je okolo Stredozemného mora. Je monofágnym škodcom hrachu.

Chrobáky prezimujú vnútri hrachu v skladoch, na poli a tiež v hrachovine. Na jar v čase kvitnutia sa sústreďujú na hrachu a živia sa peľom. Samičky po párení kladú vajíčka na mladé struky po niekoľkých kusoch. Samička kladie viac než 100 vajíčok. Pri teplote 20 °C sa asi o týždeň liahnu larvy. Larva prevrtáva stenu struku buď priamo, alebo v nej vyhryzáva chodbičku a potom sa zavrtáva do hrachu. V jednom semene sa môže vyvinúť iba jedna larva. Po prvom zvliekaní stratí nohy a postupne rastie s hráškom. Jej vývoj trvá 4 až 6 týždňov. V druhej polovici augusta sa začína zakukľovať. Pred zakuklením prehryzáva larva otvor pre chrobáka. Nepoškodená zostáva iba šupka. Otvor poznáme podľa okrúhlej tmavej škvrny. Kuklenie trvá asi 3 týždne. Vyliahnuté chrobáky väčšinou ostávajú cez zimu v hrášku. Poškodený hrach sa nemôže použiť ako osivo, pretože dosahuje iba 20 až 30 % klíčivosť a menej vhodný je na konzumovanie.

Agrotechnická ochrana proti škodcovi predpokladá skorý zber a mlátenie hrachu. S úspechom sa používa aj dezinfekcia osiva hneď po zbere Pilomorom v dávke 500 g na m3 osiva. Osivo sa urovná na hromady vysoké 400 mm a rovnomerne sa pokropí Pilomorom. Potom sa pokryje impregnovanými látkami tak, aby ich okraje dostatočne presahovali okraje hromady. O 24 h sa plachty odstránia a osivo sa prehodením prevzdušni. Osivo moríme Hermalom. Morenie prípravkom stačí aj na ochranu proti hubovým chorobám.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu