Morka domáca

trieda: VTÁKY
rad: KUROTVARÉ
čeľaď: BAŽANTOVITÉ


Morka domáca pochádza zo Severnej  a Strednej Ameriky. Španielski dobyvatelia ju do Európy priviezli  v 16. storočí. Morka má zavalité telo. Hlava a krk morky sú holé, pokryté len červenou bradavičnatou a zvráskavenou kožou. Má krátky zobák, z ktorého visí mäsitý červený výrastok. Silné krátke nohy umožňujú dobrý pohyb po zemi. Na nohách majú ostrohy. Samička je oproti samčekovi menšia a aj menej sfarbená.

Živia sa semenami a hmyzom aj jeho larvy. Potravu si vyhrabávajú nohami.  Prehltnutá potrava sa zhromažďuje v hrvoli, tvrdá potrava sa rozdrobuje v svalnatom žalúdku, dopomáhajú tomu malé kamienky, ktoré si morky pravidelne dopĺňajú prehltávaním. Lietať vedia len na krátku vzdialenosť, mnohé v ohrození bežia. Vedia rýchlo bežať.

Morka si stavia hniezdo na skrytom mieste a vystelie ho perím. Hniezdi raz za rok a znesie až 20 škvrnitých vajec. Na vajíčkach sedí morka veľmi obetavo a vytrvalo. Mláďatá sa liahnu prakticky v jeden deň. Malé morky  pomerne rýchlo  opúšťajú hniezdo.

Morka domáca sa chová hlavne pre chutné a zdravé mäso. Morka má viac druhov mäsa. Postupne sa z pôvodne sfarbených moriek vyšľachtili aj biele morky. Biele morky domáce sú o niečo menšie ako divé.
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/biologia/9493-morka-domaca/