Zóny pre každého študenta

Ako správne ošetrovať jednotlivé druhy obuvi

 

Ako správne ošetrovať jednotlivé druhy obuvi 

1. Usňová obuv - po vyzutí obuv vyčistite od blata a prachu suchou alebo mierne navlhčenou handričkou. Po odstránení nečistôt naneste na zvršok tenkú vrstvu farebného alebo bezfarebného krému a obuv a vyleštite. V prípade mechanického odretia lícovej vrstvy si obuv prestrieknite krycou farbou príslušného odtieňa v sprayovom balení. 
2. Obuv z vlasových materiálov - po vyzutí obuv zbavte blata a prachu gumovou kefkou. Na odstránenie mastnôt používajte chemický prostriedok na čistenie škvŕn. Na očistenú obuv naneste semišové farbivo príslušného odtieňa. Po zaschnutí farbiva ľahko prekefujte gumovou kefkou a pre lepší vzhľad obuvi natrite rezy podošiev krémom príslušnej farby. 
3. Obuv z lakových usní - po vyzutí očistite znečistený povrch mierne navlhčenou handričkou a do sucha utrite. Druhou handričkou navlhčenou v ľanovom oleji pretrite lakované diely a po krátkom čakaní preleštite flanelovou látkou. Obuv si vyžaduje mimoriadnú starostlivosť, nakoľko neznáša nízke teploty (pod bodom mrazu). Obujte si ju na 10 minút pred odchodom, aby mrazom neutrpela. Takto sa do nej prenesie teplota nohy a na mraze len pomaly vychladne. Zabránite tak tuhnutiu a praskaniu lakovej vrstvy. Nedoporučujeme používať pri teplote nižšej ako -5°C. 
4. Obuv z porometrických materiálov - porometrická obuv má tú výhodu, že i pri dlhšom používaní si udržuje svoj vzhľad a ľahko sa čistí. Obuv uzavretého strihu je vhodná na nosenie v chladnom a daždivom počasí. Po vyzutí k odstráneniu nečistôt postačí ak ju umyjete vlažnou vodou a preleštite handričkou. 
5. Obuv z textilných materiálov - textilnú obuv po vysušení očistite od blata a prachu silikonovou kefkou. Diely z plastických hmôt pretrite vlhkou handrou. 
6. Obuv z plastických materiálov - obuv po vyzutí vysušte a zbavte nečistôt omytím vlažnou vodou. Lesk obuvi získate použitím saponátovej pasty Kordovan. 
7. Obuv gumová a z PVC pást - obuv po vyzutí zbavíte nečistôt omytím vlažnou vodou. Na obuv nenanášajte žiadne leštiace prostriedky.

 

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/chemia/14052-ako-spravne-osetrovat-jednotlive-druhy-obuvi/