Oddeľovanie zložiek zo zmesí

Prírodné vedy » Chémia

Autor: lucka123 (18)
Typ práce: Referát
Dátum: 14.01.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 216 slov
Počet zobrazení: 5 774
Tlačení: 354
Uložení: 376

Oddeľovanie zložiek zo zmesí

Keď chceme oddeliť zložky zo zmesi, môžeme použiť rôzne metódy, napríklad:

1. usadzovanie (sedimentácia)

  • zložky oddeľujeme na základe ich odlišnej hustoty,
  • napríklad: piesok od vody,

káva od vody,

čistenie vody v čističkách...

2. filtrácia

  • zložky oddeľujeme na základe ich odlišnej veľkosti častíc
  • napríklad: cedenie cestovín, čaju, vysávanie,

filtrácia zmesí cez filtračný papier vo filtračnom lieviku...

3. odparovanie

  • zložky oddeľujeme na základe ich odlišnej schopnosti odparovať sa
  • napríklad: odparovanie vody z roztoku vody so soľou: získavanie soli z morskej vody, varenie lekváru (aj pri sušení bielizne, umytej podlahy, vlasov)...

4. kryštalizácia

  • zložky oddeľujeme na základe ich odlišnej schopnosti tvoriť kryštály
  • často sa pri tejto metóde využíva aj odparovanie
  • napríklad: kryštalizácia modrej skalice,

výroba cukru, soli...

5. destilácia

  • zložky oddeľujeme na základe ich odlišnej teploty varu
  • napríklad: výroba destilovanej vody,

výroba alkoholu z vykvaseného ovocia...

Oddeľovanie zložiek zo zmesí: aparatúra

Filtrácia

1 kadička so zmesou, ktorú potrebujeme prefiltrovať 2 filtračný kruh

  • filtračný lievik
  • filtrát
  • stojan
  • sklená tyčinka
  • filtračný papier

Odparovanie

1 odparená zložka zmesi 2 odparovacia miska

  • sieťka
  • trojnožka
  • kahan

Odparovanie na parnom kúpeli

1 odparená zložka zmesi 2 odparovacia miska

3 kadička s vodou a varnými kamienkami 4 sieťka

  • trojnožka
  • kahan

Destilácia

  • kahan
  • destilačná banka
  • a 10 nástavec
  • teplomer
  • chladič
  • prívod chladiacej vody 7 odvod chladiacej vody

8 zberná banka (9 prívod vákua)

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu