Oddeľovanie zložiek zo zmesí
Oddeľovanie zložiek zo zmesí
Keď chceme oddeliť zložky zo zmesi, môžeme použiť rôzne metódy, napríklad:
1.
usadzovanie (sedimentácia)
- zložky oddeľujeme na základe ich odlišnej hustoty,
- napríklad: piesok od vody,
káva od vody,
čistenie vody v čističkách...
2. filtrácia
- zložky oddeľujeme na základe ich odlišnej veľkosti
častíc
- napríklad: cedenie cestovín, čaju, vysávanie,
filtrácia zmesí cez filtračný papier vo filtračnom
lieviku...
3. odparovanie
- zložky oddeľujeme na základe ich odlišnej schopnosti odparovať sa
- napríklad:
odparovanie vody z roztoku vody so soľou: získavanie soli z morskej vody, varenie lekváru (aj pri sušení bielizne, umytej podlahy,
vlasov)...
4. kryštalizácia
- zložky oddeľujeme na základe ich odlišnej schopnosti tvoriť kryštály
- často
sa pri tejto metóde využíva aj odparovanie
- napríklad: kryštalizácia modrej skalice,
výroba cukru, soli...
5.
destilácia
- zložky oddeľujeme na základe ich odlišnej teploty varu
- napríklad: výroba destilovanej vody,
výroba alkoholu z vykvaseného ovocia...
Oddeľovanie zložiek zo zmesí: aparatúra
Filtrácia
1 kadička
so zmesou, ktorú potrebujeme prefiltrovať 2 filtračný kruh
- filtračný lievik
- filtrát
- stojan
- sklená
tyčinka
- filtračný papier
Odparovanie
1 odparená zložka zmesi 2 odparovacia miska
Odparovanie na parnom kúpeli
1 odparená zložka zmesi 2 odparovacia miska
3 kadička s
vodou a varnými kamienkami 4 sieťka
Destilácia
- kahan
- destilačná
banka
- a 10 nástavec
- teplomer
- chladič
- prívod chladiacej vody 7 odvod chladiacej vody
8 zberná
banka (9 prívod vákua)
Zones.sk – Zóny pre každého študenta