Zóny pre každého študenta

Faktory, ktoré ovplyvňujú rýchlosť chemických reakcií

Faktory, ktoré ovplyvňujú rýchlosť chemických reakcií

Na rýchlosť chemických reakcií vplývajú:

1. počet častíc reaktantov = koncentrácia reaktantov

napr.: horenie v peci je rýchlejšie, ak viac otvoríme prívod vzduchu,

potraviny sa kazia účinkom zložiek vzduchu oveľa pomalšie, ak sú vákuovo balené,

2. teplota

napr.: pri varení v tlakovom hrnci sa varí pri vyššom tlaku, tým sa zvyšuje teplota varenia, uvarí sa rýchlejšie,

potraviny skladujeme v chladničke alebo v mrazničke preto, lebo pri nižšej teplote prebieha kazenie oveľa pomalšie,

3. plošný obsah reaktantov

uhlie horí so vzduchom, ale uhoľný prach so vzduchom až vybuchuje,

4. katalyzátor

napr.: v živom organizme sú katalyzátormi enzýmy (sú to bielkoviny, ktoré slúžia ako katalyzátory napr. pri štiepení cukrov, tukov..),

enzýmy sú tiež katalyzátormi pri výrobe piva a vína... pri fotosyntéze je katalyzátorom chlorofyl...

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/chemia/18737-faktory-ktore-ovplyvnuju-rychlost-chemickych-reakcii/