Bielkoviny (proteíny)
Bielkoviny (proteíny)
- sú to prírodné makromolekulové organické látky, obsahujú C, H, O, N, S..., väčšinou majú veľmi zložitú štruktúru,
– sú základným stavebným materiálom všetkých buniek,
- sú životne dôležité, nedajú sa nahradiť inými živinami,
- rastliny si ich dokážu vytvoriť z oxidu uhličitého, H2O a anorganických zlúčenín dusíka,
– ľudia a zvieratá si ich nevedia vytvoriť, musia ich prijímať v potrave*,
- bielkoviny sa v ľudskom tele neuskladňujú, preto denne potrebujeme prijať 60 – 80 g, v období rastu ešte viac,
- prijaté bielkoviny naše telo strávi, teda chemickými reakciami rozloží na základné stavebné jednotky a postupne z nich vytvorí vlastné špecifické bielkoviny,
- základnými stavebnými jednotkami bielkovín sú aminokyseliny (sú to karboxylové kyseliny, v ktorých je atóm vodíka nahradený aminoskupinou –NH2,
napr. kyselina aminooctová
- aminokyseliny sa navzájom spájajú peptidovou väzbou a vytvárajú zložité priestorové molekulové reťazce (tvar špirály),
- v ľudských bielkovinách je len asi 20 rôznych aminokyselín (majú svoje skratky:
.alanín Ala, glycín Gly, Tyrozín Tyr...), ale v bielkovinách sú pospájané v rôznom poradí, a tak dokážu vytvoriť obrovské množstvo rôznych bielkovín s potrebnými funkciami),
- každý živočích má zvláštne, iba pre neho charakteristické bielkoviny,
- štruktúra bielkovín sa môže zničiť, a tak bielkovina prestáva plniť svoju funkciu, :
zohriatím bielkoviny v krvi sa ničia – zrážajú pri teplote 42 ◦C,
- mliečne bielkoviny. pri 100 ◦C,
alkoholomničí bielkoviny v pečeni, je to bielkovinový jed,
ťažkými kovmi medzi najškodlivejšie patria: ortuť, kadmium, chróm olovo...
* Najviac bielkovín obsahujú: mlieko, mäso, vajíčka, strukoviny...
Zones.sk – Najväčší študentský portál