Tuky (lipidy)
Tuky (lipidy)
- sú to prírodné organické zlúčeniny, tvoria jeden druh lipidov (ďalšie lipidy sú vosky,
steroidy...),
- vznikajú v rastlinných aj živočíšnych telách.
Funkcie tukov:
- sú zdrojom energie
– vytvárajú tukovú zásobu, v prípade potreby sa štiepia na jednoduchšie látky, pričom dodávajú organizmu energiu,
- v prostredí tukov sa môžu rozpúšťať dôležité látky: vitamíny, ..
- chránia pred stratou telesnej
teploty (tvoria tepelnoizolačnú vrstvu),
– chránia vnútorné orgány.
Rozoznávame tuky:
Tuhé
- kyseliny v esteroch nemajú násobné väzby,
- masť, maslo, loj.
Oleje
- kyseliny majú násobné väzby,
- slnečnicový a olivový olej, rybí olej,
- sú ľahšie stráviteľné ako tuhé,
- počas zahrievania sa ľahšie rozkladajú ako tuhé, vzniká z nich propenál, ktorý poškodzuje pečeň (napr. pri vyprážaní).
Rastlinné
- sú ľahšie stráviteľné ako živočíšne,
- nachádzajú sa v semenách a plodoch,
- získavajú sa
lisovaním alebo extrakciou (rozpustením v rozpúšťadle),
- neobsahujú škodlivý
Živočíšne
- nachádzajú
sa v tukovom tkanive zvierat,
- získavajú sa vytopením slaniny alebo šľahaním mliečnej smotany,
- obsahujú tzv. škodlivý
cholesterol, ktorý spôsobuje zužovanie až upchávanie ciev, čo pri vysokom krvnom tlaku môže znamenať infarkt, tiež spôsobuje vznik
žlčových kameňov.
Rastlinné a živočíšne tuky sú pre organizmus potrebné, napr. na príjem vitamínov z potravy... No náš
spôsob života (veľa potravy a málo telesnej činnosti) prispieva k nadmernému usadzovaniu tukov = tučnote.
Zones.sk – Zóny pre každého študenta