Sacharidy (cukry)

Sacharidy (cukry)

Domáca úloha: Do dvoch sklenených pohárov si uvarte čaj. Jeden si oslaďte kryštálovým, druhý práškovým cukrom a porovnajte vzhľad aj chuť oboch čajov.

Delíme ich na:

Glukóza

Fruktóza

Sacharóza

Výroba cukru (sacharózy):

Cukrová repa sa musí po vypestovaní rýchlo spracovať, lebo obsah cukru sa znižuje:

Vyperie sa, poreže na rezky, zaleje horúcou vodou, v ktorej sa rozpustia cukorné, ale i necukorné látky z repy. Necukorné látky odstránime pomocou vápna a oxidu uhličitého. Riedka cukrová šťava sa odparením vody zahustí a kryštalizuje, kryštály sú hnedé, sú zlepené cukrovým sirupom. Prečistia sa viacnásobným rozpúšťaním, zahustením a kryštalizáciou.

Celulóza

Výroba celulózy:

Kmene stromov (hlavne ihličnatých) sa zbavia kôry a poštiepu na štiepky. Tie sa varia v roztoku siričitanovom (hydrogensiričitan vápenatý) alebo síranovom (síran sodný + hydroxid sodný). Vzniká celulóza a odporne zapáchajúca odpadová voda.

Z celulózy môžeme vyrobiť papier, hodváb, celofán gramofónové platne.

Výroba papiera:

Celulóza sa mieša s vodou, podľa potreby sa pridávajú gleje (na spájanie vláken), farby, plnidlá (na vyplnenie pórov medzi vláknami) a starý papier.

Táto hmota postupuje na vibračné sitá, kde odkvapká voda a vlákna sa natriasaním poprepletajú. Ďalej sa na vyhrievaných valcoch suší, v sústave valcov lisuje a hladí, nakoniec sa natáča na kotúč. Potom sa reže na potrebné veľkosti.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/chemia/18748-sacharidy-cukry/