Zóny pre každého študenta

Halogény – Fluór, Chlór, Bróm, Jód

Halogény

Patria tu prvky VII. A skupiny (17. skupiny): fluór, chlór, bróm, jód, astát

Vlastnosti a použitie:

Fluór

Chlór

Bróm

Jód

* Pre zaujímavosť:

(Toto si nemusíte písať, prečítajte si to, skúste zapamätať, môžete si to vytlačiť...)

„O niekoľko mesiacov sa 22. apríla 1915 pri západobelgickom meste Ypres (Ypern) začína druhá nemecká ofenzíva. Keďže začína hroziť, že z konfliktu sa stane zdĺhavá zákopová vojna, Nemecko sa rozhodne, že skúsi front prelomiť a posunúť. Proti spojeneckým britským a francúzskym jednotkám nasadzuje bojovú chemickú látku chlór, hoci tieto bojové prostriedky boli zakázané haagskou konvenciou z roku 1907.

Chlór poškodzuje zrak a dýchacie cesty, spôsobuje slepotu a záchvaty kašľa a nakoniec bolestivú smrť. Nemci zakopali do zeme na svojej strane frontovej línie vyše 5 700 nádob s chlórom, ktorého bolo asi 168 ton a čakali na vhodné počasie. Keď nastalo, fľaše otvorili a ľahký vetrík privial zelenkavý oblak rovno do francúzskych zákopov.

Chlór zastihol vojakov v 6-kilometrovom úseku zákopov úplne nepripravených a v priebehu polhodiny vyradil z boja 15 000 ľudí. Nemci síce postúpili, ale nemali dosť síl ani prostriedkov na prelomenie frontu. Nehovoriac o tom, že vietor sa rýchlo otočil a smrtiaci plyn zasiahol aj ich vlastné jednotky.“

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/chemia/18758-halogeny-fluor-chlor-brom-jod/