Základy názvoslovia anorganických zlúčenín

Prírodné vedy » Chémia

Autor: filomena (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 23.09.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 304 slov
Počet zobrazení: 1 536
Tlačení: 125
Uložení: 140

Základy názvoslovia anorganických zlúčenín

Oxidačné číslo – vyjadruje počet elementárnych elektrických nábojov, ktoré by atóm získal, keby sa väzbové elektróny v zlúčenine priradili atómu s vyššou elektronegativitou (zapisuje sa rímskymi číslami so znamienkom (okrem + pred číslom).

Nábojové číslo –vyjadruje veľkosť náboja iónu, často sa zhoduje s oxidačným číslom (zapisuje sa arabskými číslami, jednotka a znamienko + sa nepíše, znamienko – zapisujeme za číslo).

Pravidlá pre určovanie oxidačného čísla

1. oxidačné číslo nezlúčených atómov alebo zlúčených atómov toho istého prvku sa rovná 0
2. súčet oxidačných čísel v molekule sa rovná 0
3. súčet oxidačných čísel iónu sa rovná veľkosti náboja iónu

Chemické vzorce -
 opisujú zloženie, štruktúru alebo priestorové usporiadanie atómov.

Typy chemických vzorcov: 

stechiometrický vzorec - udáva základné zloženie zlúčeniny bez ohľadu na skutočný počet atómov v molekule. V podstate určuje pomer atómov v molekule. Ak chceme zdôrazniť, že sa jedná práve o stechimetrický vzorec, píšeme ho do zložených zátvoriek.
Napríklad: {HO} – peroxid vodíka {NaCl} – chlorid sodný

molekulový vzorec - je podobný stechiometrickému vzorcu, rozdiel je v tom, že udáva skutočný počet atómov v molekule. So stechiometrickým vzorcom je zhodný alebo je jeho jednoduchým násobkom. 
Napríklad: benzén C6H6 peroxid vodíka H2O2 

funkčný (racionálny) vzorec - vyjadruje charakteristické atómové zoskupenia. Takýto typ vzorca sa často používa v organickej chémii.
Napríklad: CH3COOH kyselina octová

štruktúrny (konštitučný) vzorec - väzby sú znázornené čiarkami, ktoré spájajú navzájom viazané atómy. Štruktúrne vzorce neznázorňujú geometrické usporiadanie jednotlivých atómov v molekulách. Udávajú poradie navzájom zlúčených atómov:
Napríklad: peroxd vodíka H-O-O-H

štruktúrny elektrónový vzorec - štruktúrny elektrónový vzorec slúži na znázornenie usporiadania valenčných elektrónov v atómoch, molekulách alebo v iónoch. Elektróny sa vo vzorci označujú bodkou, elektrónové páry sa označujú čiarkou pri symbole prvku.
Väzba je označená čiarkou medzi zlúčenými atómami.

Napríklad:

geometrický (konfiguračný) vzorec - znázorňuje priestorové usporiadanie atómov, molekúl alebo iónov. V tomto type vzorcov sa uvádzajú často aj údaje o dĺžke väzieb a väzbových uhloch.

Dodatočný učebný materiál si môžeš pozrieť v dokumente PDF kliknutím na nasledujúci odkaz:
Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.026 s.
Zavrieť reklamu