Kyslík

Prírodné vedy » Chémia

Autor: lienocka (18)
Typ práce: Učebné poznámky
Dátum: 06.03.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 380 slov
Počet zobrazení: 1 058
Tlačení: 93
Uložení: 108

Kyslík

- nachádza sa v 16. skupine (VI.A)
- nachádza sa v 2. perióde
- vytvára dvojatómové molekuly O2
- bezfarebný plyn
- veľmi reaktívny
- biogénny prvok
- plyn podporujúci horenie
- vo vzduchu 21 %
- najrozšírenejší prvok v zemskej kôre (niektoré - trojprvkové kyseliny, hydroxidy, oxidy, vo vode, ozóne...)
- vyskytuje sa aj v hydrosfére 
- využitie: dýchacie prístroje (lekárstvo, letectvo, potápači, horolezci...)
- na rezanie kovov, palivo do kozmických rakiet
- skladuje a prepravuje sa v tlakových nádobách označených modrou farbou 

Zaujímavosti

Existujú baktérie, pre ktoré je kyslík jedovatý. Je najrozšírenejší prvok na našej planéte. Carl Wilhelm Scheele (švéd), ktorý bol v 14. rokoch lekárnickým učňom. Počas svojho života vystriedal prácu v niekoľkých lekárňach až sa napokon v r. 1775 stal majiteľom svojej vlastnej. Žil v období flogistonovej teórie (flogiston - látka spôsobujúca horenie). Predpokladalo sa, že tie látky, ktoré obsahujú flogiston môžu horieť, tie ktoré ho neobsahujú nemôžu horieť. Scheele šiel na to s opačenej strany, že podstata horenie nie je v látkach samotných, ale v niečom, čo je vo zduchu Kyslík dokzal aj rozložením oxidu ortuťnatého, uhličitanu strieborného alebo dusičnanu horečnatého.

Všetci vieme, že v chemickom laboratóriu nemôžeme nič ochutnávať a ovoniavať, Scheele robil presný opak, čo ma mu stalo osudným, nikdy však nezistili čo bolo pravou príčinou jeho smrti. Používa sa ako raketové palivo, prvý raketový motor zkonštruoval američan Robert Goddard. V súčasnosti sa získava destiláciou skvapalnéhého vzduchu. Mohli by sme použiť na jeho prípravu aj vodu, proces výroby kyslíka z vody by bol však finančne náročnejší. Kyslík je potrebný prí výrobe a spracovaní ocele. Vyššie teploty v chemických procesoch dosiahnu chemici práve pridaním čistého kyslíka. Používa sa pri výrobe rôznych látok napr. etylénglykol (ťažké slovo, ale je to látka ktorá sa nachádza v aute ako súčasť nemrznúcej zmesi), pri výrobe textilných vlákien (polyesterov). Používa sa aj v zdravotníctve (dýchacie prístroje), kozmonauti, piloti, potápači, horolezci ho využívajú tiež.

V súčasnosti sa dá čistý kyslík aj kúpiť, údajne má blahodárne účinky na organizmus. Využíva sa tiež v procese oxygenoterapie (terapia kyslíkom), vo wellnes centrách. Je súčasťou ozónu (O3) - vytvára vo výške 25-30 km ozónovú vrstvu, ktorý zabraňuje prenikaniu škodlivých ÚV lúčov. Pri vdychovaní poškodzuje pľca. Prízemný ozón sa tvorí činnosťou automobilov. Vzniká po daždi a tiež činnosťou tlačiarní, laserovej kopírky. Používa sa na dezinfekciu (ozonizácia), dezinfekcia operčných sál, zabíja kvasinky, plesne, baktérie. Využíva sa pri premene kyanidov na menej nebezpečné zlúčeniny. 

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.021 s.
Zavrieť reklamu