Alkoholy

Prírodné vedy » Chémia

Autor: gombicka94
Typ práce: Referát
Dátum: 19.04.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 345 slov
Počet zobrazení: 8 383
Tlačení: 693
Uložení: 688
Dávkovanie Ľuďom sa zdá, že alkohol v malých množstvách zvyšuje energiu a spôsobuje, že sa cítia čulejší a zabudnú na svoje problémy. V skutočnosti je však jeho vplyv na centrálny nervový systém tlmivý. Ako náhle alkohol príde do krvi, nedajú sa jeho účinky zmeniť žiadnou potravinou, či nápojom. Iba ovocný cukor môže niekedy skrátiť dobu účinkovania, pretože urýchľuje jeho odbúravanie z krvi. Priemerný metabolizmus dospelého človeka odbúra cca 8.5g alkoholu za hodinu. To je asi tretina piva, alebo pol pohárika tvrdého alkoholu. Rýchlosť odbúravania sa výrazne líši prípad od prípadu. Závisí napríklad na pohlaví, hmotnosti, veľkosti žalúdka, frekvencii pitia.

Ťažké alebo dlhodobé pitie môže viesť k závažným zdravotným problémom. Vysoký krvný tlak, cievne mozgové príhody, žalúdočné vredy, rakovina ústnej dutiny, hrdla a žalúdka, cirhóza pečene a depresie sú len niektoré zo stavov, ktoré sú spojené s pravidelným požívaním nadmerných dávok alkoholu. Veľmi často sa popri pití fajčí. Veľa ľudí si zapáli iba pod vplyvom alkoholu. keďže alkohol je tlmivý, je veľmi nebezpečné miešanie s opiátmi (hlavne s heroínom), ktoré majú tiež tlmivý účinok. Mohlo by vás to stlmiť úplne. Návyk Stredná psychická aj fyzická závislosť, no vyvíja sa pomerne dlho (rádovo roky). Tolerancia U alkoholu sa rovnako ako u väčšiny drog (snáď okrem marihuany, kde je tzv. opačná tolerancia) pri opakovanom užívaní vyvíja tolerancia, takže sú potrebné stále väčšie dávky na dosiahnutie rovnakého účinku. Pri alkohole sa vyvíja relatívne pomaly.

Keď však už máte natoľko rozbitú pečeň,
že nedokáže alkohol odbúravať, potrebná dávka sa ďalším pitím rýchlo znižuje. Z cukrov ho vytvárajú kvasné baktérie, ktoré pracujú bez prístupu vzduchu. Pri destilácii sa využíva fakt, že teplota varu alkoholu je okolo 67 stupňov celzia, takže pri zahriatí sa odparuje najprv alkohol a väčšina vody ostane. Pary alkoholu sa potom kondenzujú a skvapalnený sa potom zachytáva. Pozor na veľmi toxický metanol, ktorý tiež vzniká pri kvasení. Má asi o 1-2 stupne menšiu teplotu varu, takže sa odparí ako prvý. Chemický názov etylalkohol alebo etanol - C2H5OH, presnejšie CH3CH2OH. Alkohol má na ľudský organizmus nepriaznivý vplyv a zvlášť u mladých ľudí. Preto sa jeho konzumácii radšej vyhýbajme.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.027 s.
Zavrieť reklamu