Sušený vaječný bielok

Prírodné vedy » Chémia

Autor: petuska1
Typ práce: Referát
Dátum: 15.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 473 slov
Počet zobrazení: 8 424
Tlačení: 509
Uložení: 523
Sušený vaječný bielok

5.1  Základné informácie
Je ideálnym naturálnym doplnkom výživy športovcov, ktorý sa usilujú o nárast svalovej hmoty a sily. Ide predovšetkým o kulturistov, vzpieračov, zápasníkov a športovcov z iných druhov silových športov. Sušený vaječný bielok obsahuje v priemere od 84% do 90% dobre stráviteľných bielkovín. Neobsahuje tuk ani cholesterol. Pre zaujímavosť 1 kg sušených bielok sa vyrobí z 280 – 290 vajec. Sušený bielok sa používa na doplnenie bielkovinovej stravy.
 
5.2  Zloženie
Vaječná bielkovina obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny ktoré sú potrebné pre telo. Obsahuje dôležité minerálne látky ako draslík, horčík, vápnik, zinok, železo. Priemerná váha vajca je 50g, obsahuje 39g vody, 6,5g bielkovín, 5,6g tuku, 0,5 sacharidov a rad vitamínov a minerálov. Vaječný žĺtok a bielok tvoria vajce, ale majú odlišne nutričné hodnoty. Sušený vaječný bielok obsahuje vysoko kvalitné proteíny, ktoré sú ideálne využiteľné ľudským organizmom. Obsah bielkovín je 92 – 100 %. Sušený vaječný bielok dodáva organizmu hodnotné bielkoviny živočíšneho pôvodu, ktoré sú ideálne na rast svalovej hmoty, na urýchlenie regenerácie a zlepšenie optimálneho zdravia a zdatnosti.
 
5.3 Charakteristika
Vaječný bielok zaraďujeme medzi živiny, do skupiny bielkovinových koncentrátov. Vaječný bielok už dlhšiu dobu využívame v kulturistike, sú to najlepšie prírodné bielkoviny.
 
5.4  Pôsobenie a účinok 
Vaječný bielok, ako súčasť slepačieho vajca, je vynikajúcim zdrojom kvalitných proteínov. Vaječným bielkom sa bežne zvyšuje nutričná hodnota proteínových koncentrátov. Vaječný bielok obsahuje kompletné aminokyselinové spektrum, vrátane tzv. aromatických aminokyselín. Výhodou vaječného bielka je fakt, že neobsahuje laktózu (mliečny cukor), čo ocenia najmä jedinci trpiaci tzv. laktózovou intoleranciou. Ďalšou výhodou je, že neobsahuje tuky ani cholesterol. Bielok ako surovina je však pre športovcov zaujímavý nielen z nutričného, ale zároveň aj z finančného hľadiska pre svoju priaznivú cenu.
Vaječný bielok obsahuje viac bielkovín a je takmer bez tuku a neobsahuje žiadny cholesterol. To je hlavný dôvod, prečo toľko ľudí konzumuje len bielko a vyhadzuje vaječný žĺtok. Veľa ľudí sa však myli. Hoci žĺtky obsahujú vysoké množstvo tuku, tieto tuky sú dobré a prospešné. Jesť len jeden žĺtok za deň nemôže urobiť žiadnu škodu. Asi najlepší spôsob, ktorý uľahčí každodenné varenie vajec je obrátiť sa na doplnky výživy – sušené vaječne bielka.
 
5.5 Použitie
Pri zvýšenej fyzickej aktivite (tréningu), resp. v prípadoch, keď dochádza k nadmernému odbúravaniu bielkovín organizmom. Ako doplnok stravy pri bielkovinovo modifikovanej diéte a všade tam, kde si to situácia vyžaduje.
 
5.6  Dávkovanie 
Závisí od výkonnostnej úrovne a trénovanosti jedinca. Doporučuje sa užívať minimálne 20 g sušenej zmesi 2-3x denne, cca hodinu pred výkonom. Sušené vaječné bielka slúžia ako prirodzený doplnok stravy, slúžiaci k zvýšeniu bielkovinovej hodnoty stravy. Je potrebné brať do úvahy úroveň výkonnosti jednotlivých športovcov. U vrcholových športovcov je možné doporučené dávky zvýšiť o 5 - 12% a naopak u fitnes cvičencov je možné znížiť dávku až o 20%. Sušené vaječné bielka sa pre svoju typickú chuť doporučujú dochutiť napr. grankom, ovocnými práškovými nápojmi, sušeným odstredeným mliekom, jogurtom, alebo pridávať do pripravených jedál.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#vajecny bielok


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu