Chromatografia

Prírodné vedy » Chémia

Autor: milena
Typ práce: Referát
Dátum: 26.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 410 slov
Počet zobrazení: 9 042
Tlačení: 603
Uložení: 698
Chromatografia
Chromatografia je separačná metóda. Oddeľovanie je možné na základe rozličných vlastností zložiek zmesi (adsorpcia, veľkosť častíc). Podstatou chromatografie je rozdeľovanie zložiek zmesi medzi dvoma fázami. A to fázou mobilnou (pohyblivou) a fázou stacionárnou (nepohyblivou). Pohyblivou fázou môže byť plyn alebo kvapalina a nepohyblivou fázou zas pórový materiál či tenká vrstvička nanesená na tuhom nosiči, teda tuhá alebo kvapalná látka. Samotné oddeľovanie je dôsledkom rozdielnej afinity (schopnosti reagovať) jednotlivých zložiek zmesi ku týmto dvom fázam. Prístroje, na ktorých sa chromatografia vykonáva , sa nazývajú chromatografy. Výsledkom je záznam chromatografickej separácie tzv. chromatogram.

Za zakladateľa chromatografie sa všeobecne považuje ruský botanik M. S. Cvet, ktorý v roku 1903 rozdelil rastlinné farbivá (chlorofil, karotenoid) pomocou tejto metódy.¹

Chromatografické metódy sa zvyčajne rozdeľujú na chromatografiu papierovú, tenkovrstvovú, kvapalinovú a plynovú.
 
3.1 Papierová chromatografia
 
Papierová chromatografia nie je veľmi náročná a preto patrí k najčastejšie využívaným chromatografickým metódam. Slúži na identifikáciu a oddeľovanie kvapalných zmesí a roztokov. Stacionárnu fázu tu tvorí chromatografický papier (nosič- aj filtračný papier) a mobilnú fázu kvapalina napr. voda.
Mobilná fáza pomocou kapilárnych síl vzlína postupne po papieri, na ktorom sú v jednej línii (štarte) nanesené separované zmesi. Jednotlivé zložky danej zmesi sú k vláknam papiera priťahované rôznou silou a preto ich mobilná fáza unáša rôznou rýchlosťou. Škvrna nanesenej zmesi sa po určitom čase rozdelí na viacero škvŕn (zložiek) v rôznej vzdialenosti od štartu, ktorý nikdy nie je ponorený vo vode.

3.2 Jednoduchá chromatografia- experiment
 
Pomôcky: sklenený pohár, filtračný papier, farebné fixky, pravítko
Chemikálie: voda
 
Pracovný postup:
1. Na filtračný papier zdola priložíme hrot fixky. Medzi označeniami necháme voľné miesto (1-3cm). (Obr. č. 4, 5, 6)
2. Do pohára nalejeme vodu asi do výška 0,5 cm.
3.Filtračný papier vložíme do pohára tak, aby sa jeho spodná strana dotýkala hladiny.
4. Pozorujeme zmeny. (Obr. č. 7)
5. Získaný chromatogram vysušíme a uschováme.

Pozorovanie: Filtračný papier po vložení do pohára postupne nasiakol vodou. S nasakovaním papiera sa menili aj farebné označenia. Pri všetkých farbách došlo k ich roztečeniu a niektoré farebné označenia sa rozdelili na viac farieb, z ktorých sa skladajú. Takto som mohla vidieť, ktoré farby tvoria danú farbu.
Záver: Chromatografia funguje aj vďaka rozdielnym vlastnostiam zložiek zmesi. Jednou z vlastností, ktorými sa zložky farbiva odlišujú jej aj adsorpcia, čiže viazanie sa kvapalnej (rozpustenej) látky na povrchovú vrstvu inej pevnej látky (filtračný papier). Zložky farbiva sa teda viažu odlišne a vzlínajúca voda ich unáša rôznou rýchlosťou. Tak sa jednotlivé zložky farbiva vzďaľujú a oddeľujú sa zo zmesi. Týmto spôsobom sa predtým jednofarebné zmesi rozdelili na viacfarebné a ja som mohla pozorovať, ktorá zmes je zložená z ktorých farieb.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#chromatografia #Laboratórna práca :oddeľovanie zložiek zmesi-filtracia #skleníkové plyny #adsorpcia #pozorovanie a pokus v chemii


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu