B-komplex

Prírodné vedy » Chémia

Autor: milena
Typ práce: Referát
Dátum: 26.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 055 slov
Počet zobrazení: 4 718
Tlačení: 376
Uložení: 402

B-komplex

B-komplex je vlastne súbor všetkých vitamínov označených písmenom B. Patria sem vitamíny B1-B17, Biotín (tiež sa nazýva Vitamín H, ale patrí do B-komplexu), Inozitol, Cholín, Kyselina paraaminobenzoová, Kyselina listová. Sú to vo vode rozpustné vitamíny.

Tieto vitamíny nie je možné v tele skladovať, takže akýkoľvek prebytok sa vylúči a preto je nutný neustály príjem. Ideálne je užívať ich spoločne, pretože ich účinnosť sa takto zvyšuje. Spotreba B-komplexu rastie pri chorobe, operačných zákrokoch a strese.

4.1.1 Vitamín B1

Je to najneskôr objavený vitamín. Objavil ho Kazimier Funck, biochemik, ktorý do biológie zaviedol aj termín „vitamín“.

Iné názvy:  tiamín, thiamin, thiamine, aneurin, antineuretický faktor

Funkcie:  Pomáha bunkám tela premieňať sacharidy na energiu a je nevyhnutný pre správnu funkciu srdca, svalov a nervového systému. Je nevyhnutnou súčasťou asi tridsiatich enzýmov. Má významný vplyv na energetickú premenu v bunkách. Je teda potrebný predovšetkým pre neporušenú funkciu nervového systému, srdca, obličiek a tráviaceho systému. Ďalej je dôležitý pre premenu cukrov, alkoholua rozvetvených mastných kyselín, odštepuje  CO2  v Krebsovom cykle, podporuje vylučovanie žalúdočných kyselín a zvyšuje rozpustnosť vápnika v žalúdku. Pomáha aj pri morskej chorobe a pri bolesti zubov.

Nedostatok: problémy s koncentráciou, svalová slabosť, úbytok váhy, únava, depresia, podráždenosť, strata chuti do jedla
pri úplnom nedostatku: beri - beri (v jednom z indických jazykov znamená "ovčia chôdza") Názov choroby vystihuje poruchu chôdze, ktorá je pre ňu príznačná. Jej prejavy môžu byť aj srdcové poruchy, zápaly nervov, psychické poruchy a opuchy.

Nadbytok: bolesti hlavy, kožné reakcie, potenie, zrýchlený tep

Denná dávka: muži 1,2mg/deň,  ženy 1,1mg/deň

Zdroje: paradajky, hlávkový šalát, hrach, špargľa, slnečnicové semená, celozrnná múka, hrášok, špenát, kvasnice, ryža, kukurica

4.1 2 Vitamín B2

Riboflavín objavili pri výskumoch v roku 1933 v Nemecku traja biochemici. Ešte dodnes prebieha výskum, ako sa dá proti nádorovým ochoreniam – najmä v oblasti pažeráka- bojovať práve týmto veľmi hodnotným vitamínom.

Iné názvy: riboflavín, riboflavin, laktoflavín, lactoflavine, vitamín G

Funkcie: Hrá dôležitú úlohu pri telesnom raste, obnove červených krviniek a uvoľňovaní energie zo sacharidov. V spojení s bielkovinami a kyselinou fosforečnou, za prítomnosti bioprvkov / napríklad horčíka / tvoria enzýmy na metabolizmus cukrov. Je nevyhnutný pri raste a delení buniek, chráni kožu, nechty a vlasy.

Nedostatok: únava, poruchy osobnosti, porucha vstrebávania železa, anémia, zápaly slizníc(pery, ústa, koža), úzkosť, hypertenzia

Nadbytok: Prejavuje sa svrbením pokožky a precitlivenosťou očí na svetlo či slnko. Tento stav nie je zdravie ohrozujúce, pretože prebytok tohto vo vode rozpustného vitamínu sa vylúči močom.Príznaky sú to ale nepríjemné.

Denná dávka: muži 1,3mg/deň
ženy 1,1mg/deň

Zdroje: vajcia, pečeň, špenát, nízkotučný jogurt, kvasnice, vlašské orechy, mlieko, brokolica, losos, makrela, baranina, bravčovina

4.1 3 Vitamín B3

Iné názvy: niacín, niacin, kyselina nikotínová, protipelagrický faktor, niacinamid, nicotinic acid, nikotinát, vitamín PP

Funkcie: Podporuje funkciu tráviaceho ústrojenstva, kože a nervov. Rovnako má nenahraditeľnú úlohu pri premene potravy na energiu. Pomáha zlepšovať krvný obeh, môže pomáhať pri chorobách kĺbov, prispieva k hojeniu poškodených kĺbových chrupaviek. Je ho potrebný pri uvoľňovaní energie zo sacharidov, udržiavanie správnej hladiny krvného cukru, správnej funkcie nervového systému a zažívacieho traktu. Pomáha udržiavať zdravý mozog, zmierňuje depresie a úzkostné stavy. Má schopnosť aktivovať nahromadené jedovaté látky a radiáciu v tele a pomôcť ich vylúčeniu, znižuje hladinu cholesterolu, vyhladzuje a prečisťuje pokožku a znižuje vysoký krvný tlak.

Nedostatok: pelagra (zápaly kože, depresia, demencia), nespavosť, podráždenie, nepokoj a neschopnosť sa sústrediť

Nadbytok: strata chuti do jedla, hnačka, bolesť hlavy, vyčerpanie, poruchy spánku

Denná dávka: muži 16mg/deň
  ženy 14mg/deň

Zdroje: tuniak, losos, pečeň, zeler, kuracie prsia, cereálie, bravčovina, hydina

4.1.4 Vitamín B5

Iné názvy: kyselina pantoténová, pantothenic acid, acidum panthotenicum, panthenol, pantothenate, pantothenát

Funkcie: Je veľmi dôležitý pre metabolické spracovanie prijatých živín a nenahraditeľný pre syntézu hormónov a cholesterolu. je súčasťou koenzýmu A, podieľa sa na tvorbe buniek v našom tele aj na iných procesoch premeny a tvorby, ovplyvňuje činnosť nadobličiek, zvyšuje obsah glukózy v krvi, pôsobí na vyššiu výkonnosť a vitalitu. Pomáha pri hojení rán, odstraňuje únavu, tlmí toxické pôsobenie antibiotík.

Nedostatok: hnačka, zápaly tráviaceho traktu, dermatitída, kožné zápaly, zrýchlený tep, únava, poruchy spánku

Denná dávka: 5mg/deň

Zdroje: karfiol, brokolica, pečeň, slnečnicové semená, kvasnice, hríby, celozrnné výrobky

4.1.5 Vitamín B6

Iné názvy: pyridoxín, pyridoxine, adermin

Funkcie: Hrá dôležitú úlohu v metabolizme červených krviniek, pri raste a vývoji kostry, v prevencii zubných infekcií a kazov. Reguluje metabolizmus bielkovín, najmä v nervovom tkanive a v pečeni. Prospieva k tvorbe červených krviniek. Významnú úlohu hrá tiež v krvotvorbe pri tvorbe hému, molekuly, ktorá prenáša kyslík. Ovplyvňuje funkcie nervového systému. Ďalej má vplyv na kvalitu kože, zúčastňuje sa tiež metabolizmu cukrov. U detí je dôležitý pre správne tempo psychomotorického(duševného a telesného) vývoja. Posilňuje imunitný systém, pomáha v prevencii proti obličkovým kameňom, potláča príznaky morskej choroby a rannej nevoľnosti, tlmí svalové kŕče a zápaly nervov.

Nedostatok: dermatitída, chudokrvnosť, poruchy imunity, rastu, spánku, vypadávanie vlasov

Nadbytok: neuropatia

Denná dávka: 1,3mg/deň

Zdroje: špenát, cesnak, kapusta, karfiol, banány, kuracie prsia, losos, pečeň, kvasnice, strukoviny, bravčovina, zemiaky

4.1.6 Vitamín B7

Iné názvy: biotín, biotin, vitamín H

Funkcie: Má kladný účinok na zdravie pokožky, chráni pred exémami a kožnými zápalmi, posilňuje rast vlasov, chráni pred vypadávaním a šedivením, zlepšuje premenu glukózy na energiu. Vitamín H je dôležitou zložkou mnohých enzýmov, funguje ako prenášač tzv. aktívnej kyseliny uhličitej. Slúži k látkovej výmene tukov a bielkovín. Podieľa sa na metabolizme takmer všetkých buniek v našom tele. Zúčastňuje sa pri tvorbe mastných kyselín, ktoré sú súčasťou steny každej bunky.

Nedostatok: dermatitída, strata vlasov, bolesť svalov, zvracanie, únava, anorexia, chudokrvnosť

Denná dávka: 30μg/deň

Zdroje: vaječné žĺtko, sója, pečeň, hrach, mrkva, špenát, droždie, cibuľa

4.1.7 Viatmín B9

Vitamín B9, tiež známy ako vitamín M, sa začal skúmať vtedy, keď objavili takú látku, ktorá bola dôležitá pri anémií opíc a kurčiat. Bola to látka, ktorá dokázala zrýchliť nárast nevyhnutných vitamínov.

Iné názvy: kyselina listová, folic acid, folát, folate, acidum folicum, folinic acid, pteroylglutamát, antianemický faktor, vitamín M

Funkcie: Je základným koenzýmom metabolizmu bielkovín. Je dôležitá pre tvorbu červených krviniek, syntézu DNA (molekuly nosiacej genetickú informáciu), rast tkaniva a funkciu buniek. Okrem toho zvyšuje chuť do jedla a stimuluje tvorbu žalúdočnej kyseliny.

Nedostatok: chudokrvnosť, predčasný pôrod, reprodukčné problémy, poruchy vstrebávania, hnačka

Nadbytok: alergia, poruchy trávenia, nespavosť

Denná dávka: 400µg/deň

Zdroje: šošovica, cvikla, karfiol, špargľa, pečeň, hlávkový šalát, špenát, brokolica, hrášok, kvasnice, vajcia, mlieko

4.1.8 Vitamín B12

Iné názvy: kyanokobalamín, cyanocobalamin, kobalamín, methylcobalamin, korynoid

Funkcie: Dôležitý pre metabolizmus, nevyhnutný pre tvorbu červených krviniek a fungovanie centrálneho nervového systému, pomáha pri obnove nervových buniek a tvorbe DNA. Nová štúdia anglických odborníkov preukázala, že jeho nedostatok tiež urýchľuje atrofiu (zmenšovanie) mozgu počas starnutia.

Nedostatok: degenerácia nervov a kostnej drene, nervové poruchy, dermatitída, poruchy metabolizmu sacharidov, poruchy rastu, jeho nedostatok tiež urýchľuje atrofiu (zmenšovanie) mozgu počas starnutia, nedostatok vitamínu B12 u starších žien zvyšuje riziko osteoporózy

Zdroje: losos, kreveta, pečeň, vajcia, červené mäso, mlieko

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#vzorec vitaminu b12 #bioprvky #funkcia mozgu #kyselina acetylsalicylová #Thiamin #chémia #Vitamín B #spargla #pečen


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.024 s.
Zavrieť reklamu