Liečivé účinky medu

Prírodné vedy » Chémia

Autor: milena
Typ práce: Referát
Dátum: 26.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 353 slov
Počet zobrazení: 3 965
Tlačení: 281
Uložení: 276
Liečivé účinky medu
Rozprávky a legendy pripisujú medu jedinečné výživné vlastnosti a liečivé účinky. Odjakživa bol ospevovaný ako afrodiziakum a elixír mladosti. Med si dodnes zachoval povesť lieku na dýchacie ťažkosti, slúžiaceho najmä na odstraňovanie hlienov. Má aj antiseptické účinky- už starí Gréci a Rimania verili, že med pomáha hojiť rany. Podobne ako cukor údajne pôsobí aj ako dekongestívum ( látka znižujúca prekrvenie) a mierne sedatívum. Sladká medová tekutina podporuje tvorbu slín a tak zvlažuje suchú a podráždenú krčnú sliznicu.

Domáci pomocník pri rozličných chorobách, med, je ozajstným zabijakom baktérií. Na chronický zápal nosových dutín zaberá lepšie ako antibiotiká. Už po tisícročia ľudstvo používa včelie produkty ako potraviny, aj ako lieky z domácej lekárne.
 
Má bakteriocídne účinky, odoberá bakteriálnym bunkám vodu, ktorá je nevyhnutná pre ich existenciu, pomáha tak pri infekčných ochoreniach dýchacích ciest a pri ošetrovaní popálenín a vredových chorôb kože, uvoľňuje hlieny (najmä med z ihličnatých stromov), čo sa využíva pri liečbe kašľa, zlepšuje chuť do jedla, podporuje tvorbu červených krviniek a tak pomáha pri liečbe chudokrvnosti, jeho hepatoprotektívny účinok pomáha znižovať cholesterol a podporuje tvorbu žlče, tým je prospešný pre správnu funkciu detoxikačných procesov, pomáha pri nespavosti a únave, pohár vody osladený lyžicou medu je výborný uspávací prostriedok a pomáha človeku znovu zaspať po prerušení spánku, pomáha pri chorobách srdca a srdcovo-cievneho systému tým, že znižuje krvný tlak a chráni srdcový sval, pôsobí liečivo pri ochoreniach obličiek a močových ciest, urýchľuje spaľovanie alkoholu, spomaľuje starnutie, podporuje regeneračné procesy, obnovu buniek slizníc a má antioxidačné účinky (obsahuje rastlinné farbivá – karotenoidy, flavonoidy a vitamíny).

Med sa neodporúča konzumovať ľuďom s vysokým krvným tlakom, alergikom a astmatikom. Ľudia chorí na cukrovku ho môžu konzumovať len v malom množstve, po konzultácií s lekárom. Pri ťažšom stupni cukrovky je jeho konzumácia zakázaná. Med  môže  obsahovať prírodné rastlinné toxíny. Včely zbierajúce peľ z rododendronov môžu vyrábať jedovatý med, ktorý po požití spôsobí ochrnutie. Odporúča sa konzumovať denne. Je zdrojom okamžite využiteľnej energie a ďalej

• pôsobí antibioticky a protizápalovo,
• posiľňuje centrálnu nervovú sústavu a psychiku, zlepšuje spánok,
• rýchlo vstrebáva a zlepšuje biologickú dostupnosť látok,
• zlepšuje a prehlbuje spánok
• má veľké využite v cukrovinkárstve a gastronómii a veľa daľších.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu