Med a potraviny

Prírodné vedy » Chémia

Autor: milena
Typ práce: Referát
Dátum: 26.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 779 slov
Počet zobrazení: 2 967
Tlačení: 290
Uložení: 287
Med a potraviny
Med je špecifický produkt živočíšneho pôvodu, ktorého podstatnou časťou sú produkty rastlín a je zároveň najstaršie sladidlo ľudstva. Je to vlastne sladká látka produkovaná včelami z nektáru rastlín alebo z výlučkov hmyzu, žijúceho na rastlinách. Včely v prírode zbierajú tieto produkty a pretvárajú ich tak, že ich obohacujú o ďalšie špecifické látky (enzýmy a fermenty) zahusťujú ich a uskladňujú do plástov. Nakoľko iba včela je schopná vyprodukovať med, nápisy na obaloch v obchodoch v znení ,,včelí med" , idú nad rámec označovania. Takýto produkt úplne stačí označovať ako MED. Pre úplnosť treba uviesť, že iný ako včelí med nepoznáme, lebo iba včely vedia produkovať med.
 
Pri mede na rozdiel od väčšiny potravín nie je potrebné uvádzať návod na použitie potraviny, to je povinné len vtedy, ak by bez toho návodu bolo možné pripraviť alebo použiť potravinu nesprávnym spôsobom. Rovnako nie je potrebné označovanie zložiek potraviny, keďže legislatíva jasne hovorí, že do medu uvádzaného do obehu alebo do medu použitého v akomkoľvek výrobku určenom na ľudskú spotrebu nemožno pridávať žiadne látky.
Cukry sa v mede nachádzajú v invertovanej forme. Organizmus človeka ich teda môže okamžite vstrebávať. Na rozdiel od cukru nezaťažuje tráviace orgány a obličky. Nie je nijakým tajomstvom, že podávaním čistého hroznového cukru možno rázom zvýšiť nielen fyzickú ale aj psychickú výkonnosť. V mede sa však nachádzajú aj mnohé, zdraviu prospešné látky. Dnes snáď nikto nepochybuje o tom, že med zvyšuje celkovú odolnosť organizmu. Za túto svoju povesť med nevďačí len tradícii a ústnemu podaniu. Chemické rozbory súčasnosti tradované kvality medu plne potvrdzujú. Pre vysoký obsah invertovaných cukrov (60-70%) je med ideálnym zdrojom energie. V takejto podobe sa cukry môžu vstrebávať priamo do krvi a doplniť tak chýbajúcu energiu v svaloch vyčerpaného aj oslabeného organizmu. Pre osoby vykonávajúce ťažkú, fyzicky namáhavú prácu a pre športovcov je med tiež najlepším zdrojom na doplnenie energie.

Med však neprospieva len ťažko pracujúcim ľuďom, ale med je všeobecne známy a odporúčaný aj ako ľahko stráviteľná potrava pre dojčence a malé deti. Keď dostávajú v strave med, dobre priberajú a lepšie odolávajú infekčným chorobám. Predpokladá sa, že vynikajúce účinky medu vyplývajú z vysokého obsahu invertovaného cukru a minerálnych látok, ktoré sa dostávajú do tela jemnučko rozptýlené, z nich treba spomenúť draslík, železo, kobalt, fosfor a kyselinu kremičitú. Ak med prospieva pracujúcim ľuďom a malým deťom, tak niet divu, že táto hodnotná potravina prospieva aj zoslabnutým ľuďom, starnúcim ľuďom, aj rekonvalescentom. Všetci vymenovaní ľudia majú nejakým spôsobom poškodené orgány, ale potrebujú činnosť vnútorných orgánov podporiť. Pri oslabení organizmu, aj pri chorobách treba podporiť činnosť srdca, pečene, obličiek, močového mechúra, tráviaceho traktu, pľúc. Podľa charakteru choroby či prekonanej operácie treba podporiť tvorbu krvi aj nervový systém.

 Med je výborným doplnkom liekov predpísaných lekárom, pretože posilňuje organizmus, prináša úľavu, pôsobí upokojujúco a podporuje tvorbu krvi. Tu sa treba zmieniť aj o hojivých účinkoch medu pri liečení otvorených a aj hnisavých rán. Najviac dôkazov z prvej ruky máme od ruských lekárov, ktorí používali med pri liečení rán počas vojnových i povojnových rokov. Baktericídne inhibíny majú zrejme hlavnú zásluhu na tom, že sa čistia a hoja dokonca aj zašpinené rany, ak sa na ne nanesie vrstva medu. Moderný, stresom vystavený človek iste nepohrdne chutnou maškrtou, ktorá mu dodá síl a upokojí nervovú sústavu. Med na stole prestretom k raňajkám určite raňajky obohatí. Účinky medu sa najlepšie prejavia vtedy, keď sa užíva dlhodobo a v malých množstvách buď natretý na chlieb, alebo len tak, čajovou lyžičkou. Pohár vody osladenej lyžičkou medu je výborný uspávací prostriedok a pomáha človeku znovu usnúť po prerušení spánku. Blahodárne účinky medu spočívajú zrejme v obsahu vitamínov skupiny B.

Zakrátko sa chorý človek upokojil, chcelo sa mu spať a zanedlho bolo možné badať aj ústup kašľa. Prastarý recept - med pomiešaný so šťavou z reďkovky či mrkvy - sa používa dodnes a odporúča sa túto zmes užívať hlavne v zime.
Radi by sme prispeli svojou troškou aj do sporu, či smú med jesť aj diabetici. Hovorí sa, že nie, podľa nás by však odpoveď mala znieť aj áno aj nie. Nie je totiž cukrovkár ako cukrovkár. Rozhoduje vždy stanovisko odborného lekára, jedno je však isté. Med nie je pre diabetika ani zďaleka taký nebezpečný, ako hroznový cukor. Ovocný cukor, a toho obsahuje med až 50%, totiž organizmus spracováva takým spôsobom, že k nemu nepotrebuje inzulín. Diabetici si však med nemusia upierať, ak sú pod trvalou zdravotnou kontrolou, lekár pozná vlastnosti medu a dokonale aj zdravotný stav pacienta. Pokusmi sa totiž dá zistiť, koľko medu pacient znesie bez toho, aby sa mu cukor objavil v moči, alebo aby sa mu zvýšila hladina cukru v krvi. Jedna kávová lyžička medu má nutričnú hodnotu dvoch slepačích vajec. Doporučujeme vyskúšať med ako sladidlo v káve. Výrazne doplňuje jej arómu.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#potraviny #med #prodekty z prírody #FOSFOR


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu