Spôsob aplikácie drogy

Prírodné vedy » Chémia

Autor: milena
Typ práce: Referát
Dátum: 27.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 843 slov
Počet zobrazení: 4 618
Tlačení: 354
Uložení: 384
Spôsob aplikácie drogy
 
- Ópium sa najčastejšie fajčí v drevených, hlinených alebo sklenených fajkách, charakteristických malou hlavičkou (súdkom) a dlhou trúbeľou. Časté je aj fajčenie vo vodných fajkách (nargilé), kde sa dym prebubláva vodou. Ópium sa fajčí pomaly, krátkymi vdychmi s nasledujúcimi pauzami, aby sa maximum účinných látok dostalo cez alveolokapilárnu membránu pľúc do obehu a ďalej do CNS. Jednorázová dávka vo fajke stačí asi na 10 – 15 vdychov. Fajčiari ópia počas konzumu drogy ležia, aby potlačili prípadné nutkanie zvracať. Zriedkavejšia forma užitia je primiešanie ópia do potravín a nápojov, keďže sa dobre vstrebáva aj cez sliznicu zažívacieho traktu.
 
- Morfinisti si najčastejšie aplikujú drogu pomocou injekčných striekačiek a ihiel, najčastejšie intramuskulárne a subkutánne (pod kožu). Intravenózna aplikácia je možná, svedčí však o ťažkej závislosti.
 
- Heroín sa najčastejšie aplikuje injekčne, a to subkutánne, intravenózne a intramuskulárne. K rozvinutiu plného účinku drogy dochádza takmer okamžite po vpichu.
 
5.1 Intoxikácia drogou
Surové ópium, morfín a heroín zaraďujeme medzi drogy s narkoticko – analgetickýn účinkom. Z hľadiska prieniku týchto látok do organizmu sa šíria v krvi viazané na krvné proteíny. Ďalej sa z týchto látok aj v organizme vytvárajú vo vode rozpustné soli. Cez biologické membrány preniká iba voľná zložka, nie časť viazaná na proteíny. Prestup drog cez hematoencefalickú  bariéru je relatívne pomalý a nekompletný. Istú výnimku tvorí heroín, ktorý je lepšie rozpustný v tukoch, a teda jeho prienik z krvi do tkaniva CNS je rýchleší. Drogy na báze ópia sa metabolizujú v pečeni a vylučujú sa močom, pričom odbúranie jednotlivej dávky je pomerne rýchle, do 3 až 5 hodín.
 
Najžiadajúcejším účinkom drog na báze ópia je eufória. Práve eufória vedie k vzniku neodolateľnej túžby po novej dávke drogy. Analgetické účinky drog tejto skupiny sú pre toxikomana bezvýznamné.
 
Pri nižších dávkach morfínových drog sa objavuje potenie, bolesti hlavy, nauzea, nepríjemná chuť v ústach, ojedinele aj pocity úzkosti. Nepríjemné pocity sa častejšie objavujú u žien. Akútna intoxikácia vyššou dávkou morfínusa vyznačuje zvracaním, svrbením pokožky, zvýšenou živosťou šľachovo – okosticových reflexov. Očné zreničky sa zužujú na priemer špendlíkovej hlavičky, pri vysokých dávka morfínu vymizne fotoreakcia. Nastupuje hlboké bezvedomie až kóma a napokon človek zomiera na zlyhanie kardiorespiračnej sústavy.   
 
Akútna intoxikácia heroínom sa vyznačuje rýchlym nástupom eufórie, stavom otupenia mysle a pocitom blaženosti. Spočiatku sa objavuje zhovorčivosť, vymiznú zábrany, u oboch pohlaví sa zvyšuje sexuálna angažovanosť i aktivita. Človek objavuje v sebe netušené schopnosti, najmä fyzické. Výbojní jedinci neváhajú pod vplyvom drogy spáchať aj závažné trestné činy.
 
5.2 Abstinenčné príznaky
Abstinenčné príznaky po náhlom odňatí drogy na báze ópia začínajú u chronických konzumentov asi po 5 – 15 hodinách. Príznaky :
 
- slzenie, plač
- vodnatý výtok z nosa
- studený pot – „husia koža“
- krátke periódy spánku
- potenie
- kŕče
- rozšírenie zreníc
- nekontrolovateľné trasenie
- stúpa krvný tlak
- tachykardia
- hnačka – tým následné rozvrátenie vnútorného prostredia, strata vody a minerálov
- vzrušenie, strach, depresia, vražedné sklony
 
5.3 Medicínske aspekty
Inými slovami .. aký dopad majú opiátové drogy na ľudské telo :
- vírusové hepatitídy (zápaly pečene) – u približne 60 % užívateľov heroínu.
- kontaminácia vírusom HIV (aktuálne 40 – 60 % podľa rozličných štúdií)
- infekčné endokarditídy (zápaly vnútrosrdcovej blany)
- akútne stafylokokové (hnisavé) endokarditídy
- infekcie v mieste vpichu
- abscesy pľúc  (hnisavé ložiská)
- tromboflebitídy (zápaly žíl)
- pľúcne embólie (vmetky do pľúc)
- viscerálne granulómy (nádorovité útvary, vznikajúce reakciou okolitého tkaniva na cudziu látku)
- pľúcne fibrózy (jazvy na pľúcnom tkanive)
- hepatická disfunkcia (poruchy pečene) – môže dôjsť až k cirhóze
- kardiovaskulárne poruchy s poruchami rytmu, tachykardie, hypertenzie a v prípade predávkovania kardiovaskulárny kolaps
- dermatologické komplikácie – nekróza kože a podkožia
- očné poruchy s modifikáciou pupíl (zreníc) s výslednou konštantnou myózou (zúžením), alebo mydriáziou (rozšírením)
- neurologické poruchy – abnormálne poruchy tváre, tiky, trasenie pier, paréza (znecitlivenie) horných končatín
- dysfunkcia trávenia – hnačky, sucho v ústach
- gynekologické ťažkosti – vysoké percento sterilný žien a žien bez menštruácie
- komplikácie v tehotenstve – popôrodné krvácanie, predčasné odlučovanie placenty, predčasné pôrody, vysoká úmrtnosť novorodencov
 
Pri pitve možno nájsť charakteristický opuch mozgu. Celkove pri pitve možno zistiť príznaky obojstranného cirkulačného zlyhania. Chronický užívateľ ópiových drog býva vychudnutý až vyslovene kachetický, schátraný. Stopy po vpichovaní bývajú v najrôznejšom štádiu hojenia, často sú zvredovatelé, inokedy sa vytvárajú jazvy. Fajčiari ópia majú pravidelne ťažko zdevastovaný chrup. Pri predávkovaním heroínom býva na perách a v dutine ústnej skrvavená pera.
 
5.4 Čo je „turbodetoxikácia“ ?
V poslednom čase sa pri závislosti od heroínu často hovorí o takzvanej „turbodetoxikácii“. Ako pri mnohých novinkách v medicíne, aj tu sa stretávame so zástancami tejto metódy aj s jej odporcami. „Turbodetoxikáciu“ vykonáva anestéziológ na oddelení intenzívnej starostlivosti. V podstate je to urýchlené odvykanie v priebehu šiestich až ôsmich hodín. Organizmus v tomto čase prechádza rovnakými štádiami ako pri takzvanom „suchom odvykaní“. Pacientovi sa  - podobne ako pri operácii – dáva narkóza a nasadí sa kontrolované dýchanie. Injekčnou striekačkou sa vstrekne prostriedok s opačným účinkom ako má opiát. Tento prostriedok v uvedenom čase „vyplaví“ z mozgu všetky opiáty (heroín). Pacient musí potom ešte dlhší čas užívať tento prostriedok vo forme tabliet. Okrem toho je nutné nadviazať na zásah psychiatrickou alebo psychoterapeutickou liečbou.
 
5.5 Kde hľadať pomoc
Na Slovensku môžete nájsť pomoc a radu v nasledujúcich Centrách pre liečbu drogových závislostí :
·  CPLDZ, Hraničná 2, 821 05 Bratislava
·  CPLDZ, Slovenská 11, 940 34 Nové Zámky
·  CPLDZ, Rastislavova 43, 040 01 Košice
·  CPLDZ, Nemocničná 7, 066 01 Humenné
·  CPLDZ, Námestie L. Svobodu, 97 401 Banská Bystrica
·  CPLDZ, Bratislavská 1, 01 001 Žilina
Linka dôvery toxikomanov 02 / 54 77 63 79

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#drogy #basne o drogach #sposob aplikacie drogy #intochikacie etanol #chémia #heroín


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.032 s.
Zavrieť reklamu