Enzýmy

Prírodné vedy » Chémia

Autor: milena
Typ práce: Referát
Dátum: 27.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 495 slov
Počet zobrazení: 4 345
Tlačení: 304
Uložení: 328
Enzýmy
Enzýmy sú biologicky aktívne látky, produkované žľazami tráviacej sústavy. Majú významnú úlohu v chemickom procese trávenia potravy. Pracujú ako organické katalyzátory (urýchľovače) rozkladajúce veľké molekuly jedla (bielkoviny, tuky, sacharidy) na dostatočné malé jednotky (aminokyseliny, mastné kyseliny, glukózu), ktoré organizmus dokáže vstrebať. Podľa toho, aké molekuly štiepia ich rozdeľujeme na proteolytické, lipolytické a sacharolytické. Proteolytické enzýmy rozkladajú bielkoviny (proteíny) potravy na peptidy až jednotlivé aminokyseliny a zabezpečujú ich vstrebanie a využitie v organizme. Pri nedostatku enzýmov prechádzajú nerozložené bielkoviny do hrubého čreva, kde podliehajú procesom hnitia a spôsobujú tráviace problémy (nadúvanie, hnačky). Pankreatín je enzým získaný z bravčových pankreasov. Obsahuje všetky tri skupiny pankreatických enzýmov, preto účinne napomáha rozpúšťaniu tukov a odstraňovaniu zvyškových produktov, ktoré vznikajú pri neúplnom trávení a ukladajú sa v organizme a tým napomáha očisťovať organizmus. PEPSÍN - produkovaný bunkami žalúdočnej sliznice vo forme aktívneho zymogénu pepsinogénu, z ktorého vzniká aktívny pepsín účinkom vodíkových iónov kyseliny chlorovodíkovej, pôsobí teda za silne kyslej reakcie. Katalyzuje hydrolýzu väzby medzi aminoskupinou tyrozínu alebo fenylalanínu a kyselinou asparágovou alebo glutamovou.

Papaín je proteolitycký enzým izolovaný z tropickej rastliny papája (Caroica papaya). Papaín štiepi bielkoviny na oligopeptidy a aminokyseliny. Užíva sa pri chronickej hnačke a celiakii. Tiež pomáha pri ochoreniach gastrointesti­nálneho traktu (vredy žalúdka), liečbe edémov, zápalových procesov a má ukľudňujúce účinky na žalúdok.

Trypsín je proteolytický enzým (umožňuje štiepenie a vstrebávanie bielkovín z tenkého čreva), v absorbovanej forme pôsobí protizápalovo a protinádorovo. Je schopný rozpúšťať proteínovú vrstvu nachádzajúcu sa na povrchu poškodených buniek organizmu, ktoré sa po strate bielkovinovej vrstvy stanú prístupnejšie pre bunky imunitného systému, ktoré ich zneškodnia.
Chymotrypsín je proteolytický enzým. Má podobné vlastnosti ako trypsín. Líšia sa len podľa miesta štiepenia bielkoviny. Chymotrypsín štiepi peptidovú väzbu v mieste výskytu aminokyseliny fenylalanín, tryptofán alebo tyrozín. Trypsín štiepi peptidové väzby vychádzajúce z karboxylovej skupiny aminokyselín arginínu a lyzínu.

Bromelaín je proteolitický enzým získavaný z ananásu. Štiepi bielkoviny, čím pomáha pri tráviacich problémoch, ako je pálenie záhy, plynatosť, zápcha, hnačky, vracanie a pri znižovaní hmotnosti. Zabraňuje prílišnému zhlukovaniu krvných doštičiek, čím je dôležitý v prevencii a liečbe trombózy a tromboflebitidy; uvoľňuje zovretie srdcových tepien a zmierňuje bolesti spojené s angínou pektoris. Bromelaín zmierňuje priebeh zápalovej reakcie a je účinný pri liečbe reumatických zápalov kĺbov, poranení svalov a tkanív. Zabraňuje produkcii látok spôsobujúcich opuchy a bolesti kĺbov spôsobených artritídou a dnou. Zabraňovaním vzniku zápalu v mieste poranenia, uštipnutia alebo bodnutia hmyzom urychľuje hojenie rán.

Lipáza – lipolytický enzým, ktorý štiepi lipidy (tuky) na glycerol a voľné mastné kyseliny, ktoré ďalej prenikajú črevnou stenou do krvi a pečene, kde sa odbúravajú. Pankreatická lipáza – je najdôležitejším lipolytickým enzýmom organizmu. Lipáza pôsobí na tuky, ktoré boli predtým už emulgované. Lipázy spolu s amylázami a proteázami dopĺňajú pôsobenie tráviacich enzýmov.
Celuláza – enzým, ktorý štiepi rastlinné vlákna na glukózu (jednoduchý cukor) pri pH 3–7.
Legumáza – enzým, ktorý zabezpečuje štiepenie strukovín (hrach, fazuľa, šošovica).
Laktáza – štiepi laktózu (dvojcukor)na jednoduchý cukor galaktózu a glukózu pri pH 4–8.
Každý enzým pôsobí na určitý špecifický druh potravy a preto sa nemôžu navzájom zastupovať.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#enzýmy #chémia #enzymi #enzímy #alkoholove kvasenie


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.027 s.
Zavrieť reklamu