Vplyv alkoholu na telesné zdravie

Prírodné vedy » Chémia

Autor: milena
Typ práce: Referát
Dátum: 27.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 899 slov
Počet zobrazení: 11 318
Tlačení: 614
Uložení: 623
Vplyv alkoholu na telesné zdravie
Z definície alkoholizmu vyplýva, že jedným z následkov nadmerného pitia je poškodenie telesného zdravia. Treba podotknúť, že u väčšiny alkoholikov trvá dosť dlho, kým k tomu dôjde. Toto poškodenie sa obyčajne objavuje po dlhých rokoch nadmerného pitia a spadá do obrazu chronického pitia. Ešte predtým dochádza k narušeniu sociálno-spoločenskej sféry. Okolnosť, že telesné ochorenia nechajú na seba dlho čakať, je veľmi zákerná, pretože človek pije veľmi dlho bez toho, aby nejaké problémy cítil, teda ho nemá čo varovať. Keď už takéto ochorenia nechávajú na seba dlho čakať, potom už aj stoja za to, a keď alkoholik ani vtedy neprestáva piť, radikálne to skracuje jeho život. V mnohých prípadoch je zlý zdravotný stav dôvodom, prečo sa alkoholik rozhodne pre liečbu a zanecháva pitie. Avšak u niektorých je poškodenie v takom štádiu, že pre zastavenie chorobného procesu nepomôže ani abstinencia. Jednoducho prestáva s pitím už neskoro. Vzhľadom na tieto poškodenia treba pripomenúť, že ľudia sú rôzne odolní voči alkoholu, totiž u jedných sa môžu následky objaviť skôr, u iných neskôr. Ako teda pôsobí alkohol na rôzne časti tela?
 
1.  Mozog
pri dlhodobom zneužívaní alkoholu dochádza k výrazným organickým zmenám v mozgovej činnosti (strata psychickej vitality, úbytok intelektu, demencia), čo je spôsobené toxickým poškodením bielej hmoty. Pri abúze alkoholu veľakrát prichádzame do styku s tzv. “alkoholickou epilepsiou” (asi 10% všetkých epilepsií) v dôsledku lokálneho poškodenia mozgu alkoholom. Osoby závislé od alkoholu viac trpia úrazmi hlavy, vnútrolebečným krvácaním, ktoré spôsobuje neurologické ťažkosti (silné bolesti hlavy, zvracanie, ochrnutie niektorých častí tela...).

Vo všeobecnosti možno povedať, že mozog je alkoholom najviac poškodzovaným orgánom. Periférne nervstvo alkoholická polyneuritída sa vyskytuje asi u 20% všetkých závislých osôb od alkoholu. Najviac postihnutých ľudí je vo veku od 40 do 60 rokov. Ide o špecifický zápal, ktorý vzniká pri nedostatku vitamínov skupiny B (avitaminóza B). Príznakmi choroby sú: mravčenie, tŕpnutie končatín, bolesti a kŕče svalov, neistá chôdza. Môže dôjsť až k ochrnutiu. Liečbou je predovšetkým abstinencia a prísun vitamínov skupiny B.
 
2.  Srdcovo-cievny systém
kardiomyopathia (poškodenie srdcového svalu) sa spočiatku ohlasuje ťažkosťami neurotického charakteru, celkovou nevoľnosťou, pocitmi zníženia výkonnosti, prudkým búšením srdca, pichaním v oblasti srdcového hrotu, pocitmi namáhavej dušnosti. Po vysadení alkoholu, za podpory medikamentóznej liečby, zdravotný stav sa môže zlepšiť, neskôr sa však môžu objaviť známky srdcovej nedostačivosti. Osoby závislé od alkoholu veľakrát trpia hypertenziou - vysokým krvným tlakom.
 
3.  Tráviacitrakt
ezofagitída - zápal sliznice pažeráka. Vzniká dôsledku pôsobenia žalúdočných štiav na sliznicu pri ich nadmernej tvorbe v dôsledku abúzu alkoholu.
 
4.  Pankreatitída
je ďalšou vážnou komplikáciou pri závislosti od alkoholu. Je to zápal podžalúdkovej žľazy, pre ktorý sú charakteristické silné a prudké bolesti.
Ako je známe, podžalúdková žľaza produkuje hormón s názvom inzulín, na reguláciu hladiny krvného cukru (glukózy). Pri zápale je narušená tvorba tohoto hormónu, a to môže byť príčinou vzniku choroby nazývanej DIABETES MELITUS (cukrovka).12 - 24 hodín po prerušení pitia sa u jednej tretiny alkoholikov môžu vyskytnúť epileptické tonicko-klonické záchvaty. Pri nečakanom prerušení nadmerného pitia (úraz, infekčná choroba a pod.) hrozí po 2 - 4 dňoch abstinencie riziku vzniku halucinácií a delíria tremens, závažného ochorenia, ktorého liečba vyžaduje hospitalizáciu. Delírium často začína nespavosťou, desivými snami, búšením srdca, zvýšenou teplotou a pokračuje halucináciami často pracovnými (delírium zamestnanosti). Končí hlbokým spánkom, pobytom v nemocnici, alebo dnes už zriedkavo, smrťou postihnutého. V liečbe abstinečných príznakov sa používajú aj neuroleptiká s anxiolytickým účinkom (Tiapra).
 
5.  Žalúdok
dlhodobý abúzus alkoholu spôsobuje zápal žalúdkovej sliznice. Vznikajú poruchy trávenia, zvracanie, zvýšená tvorba žalúdočnej kyseliny a následkom toho vznik žalúdočných vredov, ktoré sa môžu zvrhnúť na rakovinu žalúdka.
 
6.  Tenké črevo dvanástorník je miestom najčastejšieho výskytu vredov. Prejavujú sa podobne ako žalúdočné. Bolesti vznikajú však nalačno a po najedení pacient pociťuje úľavu. Poškodením sliznice tenkého čreva pitím alkoholu vznikajú poruchy vstrebávania živín do organizmu, najmä vitamínov zo skupiny B.
 
7.  Hrubé črevo
colitída (zápal) - prejavuje sa hnačkami, ktoré sú častokrát striedané zápchou.

Močové ústrojenstvo
dôležitým orgánom sú obličky. K poškodeniu dochádza častejšie pri nealkoholovej toxikománii. Ak je organizmus zaplavovaný škodlivinami, dostáva sa urea (močovina) do krvi. Prestáva sa tvoriť moč a oblička zlyháva. Vtedy hovoríme o FONACETÍNOVEJ OBLIČKE. (Fonacetín je látka, ktorá je obsiahnutá v niektorých liekoch tlmiacich bolesť, napr. DINYL.)
 
8.  Pohlavnéústrojenstvo
pri mužoch dochádza k zníženej potencii a zníženej tvorbe spermií, až po úplnú neplodnosť. Správy o škodlivosti alkoholu na potomstvo nachádzame už v staroveku. Poslednými výskumami bolo dokázané, že ak matka počas tehotenstva požíva alkohol, najmä počas prvých troch mesiacov, ohrozuje tým zdravý vývoj dieťaťa. Výsledkom môže byť defektný plod s rôznym stupňom poškodenia intelektových schopností - FETÁLNY ALKOHOLOVÝ SYNDRÓM.
 
9.  Pečeň
je orgán, o ktorom v súvislosti s abúzom alkoholu čítavame, že je najviac poškodzovaný. Aj keď je to najrozšírenejšia informácia, pravdou zostáva to, že najviac je poškodzovaný mozog. Pečeň je životne dôležitý orgán, cez ktorý preteká krv, z ktorej vychytáva všetky škodliviny. Dlhodobým abúzom alkoholu sa pečeň spočiatku zväčšuje a na dotyk môže byť bolestivá. V neskoršom štádiu dochádza k väzivovej prestavbe buniek a pečeň sa zmenšuje - tvrdne. Cievy sa stláčajú a krvný obeh v pečeni sa poškodzuje. Krv stagnuje a hromadí sa v prednej časti hrudníka, v dôsledku toho vznikajú varixy pažeráka. Tlak krvi sa v cieve zvyšuje a zároveň sa zoslabuje stena cievy. Ak sa poraní cieva, napríklad pri jedení, nastáva prudké krvácanie, a to aj v dôsledku porušenej krvnej zrážanlivosti. Táto veľmi nebezpečná komplikácia si vyžaduje operatívny zákrok.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu