Postup spracovania dreva

Prírodné vedy » Chémia

Autor: milena
Typ práce: Referát
Dátum: 26.04.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 372 slov
Počet zobrazení: 9 834
Tlačení: 761
Uložení: 708

Postup spracovania dreva

Drevo sa najprv vysušuje, aby lepkavé živice zoxidovali a nezliepali vlákna buničiny. Preto sa kláty dreva ukladajú v skládke do hraníc, širokých 2-3 m.
Z dreva môžeme izolovať vlákna (drevovinu) troma základnými spôsobmi:

1. Mechanicky – výroba bielej drevoviny. Pri mechanickej úprave sa kmene rozrežú a drevo sa ručne alebo mechanicky odkôrňuje, napr. Andersonovým odkôrňovačom. V ňom sa drevo odkôrňuje trením a rozvláknením dreva vo varákoch chemickými prostriedkami za vysokej teploty reťazami, ktoré sa pritláčajú na rotujúce polená pneumaticky pomocou piestov.

2. Polomechanicky – výroba hnedej drevoviny a výroba polobuničiny, ktorá sa získa čiastočným prevarením dreva do formy štiepok a ich rozvláknením v defibrilátoch.

3.  Chemicky – výroba buničiny. Získava sa rozvláknením dreva vo varákoch chemickými prostriedkami za vysokej teploty a tlaku. Výroba bielej drevoviny.

CELULÓZA (buničina)

- je najkvalitnejší materiál na výrobu papiera, požaduje sa od nej dobrá odolnosť voči chemikáliám. V tvrdých drevinách dosahuje polymerizačný stupeň až 5000. Je základným materiálom bunkových stien rastlín. Ide o lineárne polyméry glukózy viazané éterickou väzbou. Vo výrobe sa označuje ako technická celulóza, bežnejšie ako buničina.

Spôsoby výroby celulózy:

1. Sulfitový (kyslý) spôsob – spôsob na báze vápnika

Ide o sulfonáciu lignínu s pomocnými surovinami (pyrit, vápenec, chlór, voda a vodná para). Očistené drevo (ihličnany – smrek) sa privádza do varákov a následne sa uvarená celulóza perie čistou vodou, odstraňujú sa z nej hrče a bieli sa plynným chlórom alebo chlórovou vodou. Potom sa suší, lisuje a vzniká tak biela celulózová lepenka, ktorá obsahuje 80% celulózy.

2. Sulfátový (alkalický) spôsob

Spracúvajú sa ním všetky druhy dreva, účinnou látkou je hydroxid sodný s prídavkom sulfidu sodného pri teplote 160 – 170 oC a tlaku do 800 kPa. Vzniknutá celulóza je tmavšia, pevnejšia, no nevýhodou je že tento spôsob výroby zamoruje ovzdušie zápachom.

3. Nátronový spôsob

Pri ňom na drevo pôsobí hydroxid vápenatý s malým obsahom sódy, pričom sa lignín premieňa na rozpustný alkalignín. Za vstupné suroviny sa používa drevo listnatých stromov, čím sa získa mäkká, málo pevná celulóza sfarbená do hneda.

HEMICELULÓZA

Ide o zmes nižších polymérov až oligomérov. Ich základnými monomérnymi jednotkami sú monosacharidy so 6 atómami uhlíka - manóza, glukóza - a to sú hexózy - prevažne v ihličnatých stromoch alebo monosacharidy s 5 atómami uhlíka - xylóza, arabinóza - pentózy - prevažne v listnatých stromoch. Niektoré z oligomérov sú čiastočne rozpustné vo vode. Hemicelulózy sú dôležité pri výrobe papiera.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.011 s.
Zavrieť reklamu