Amfetamíny a iné látky

Amfetamíny a iné látky
 
1. Úvod
V tejto práci by sme chceli čitateľov oboznámiť a poukázať na vlastnosti amfetamínov a iných látok, používaných jednako ako liek na druhej strane však aj ako nebezpečné drogy, ktoré majú síce skvelé pozitívne účinky na ľudský organizmus, ale vyberajú si za ne priveľkú daň. Taktiež chceme poukázať na minulosť amfetamínov, keď ešte neboli považované za návykovú látku a neboli popísané účinky amfetamínovej psychózy, na čo v konečnom dôsledku doplatili mnohí ľudia. A tak isto aj na široké spektrum možností využitia. Celkovo patria amfetamíny (amfetamín a metamfetamín) a extáza medzi najrozšírenejšie syntetické drogy a užívanie týchto látok každým rokom rastie. Tento problém sa však netýka len vyspelých zapadných krajín, ale stáva sa trendom aj u nás. Práve preto chceme poukázať najmä na negatíva spojené s užívaním týchto látok.

2. Všeobecne o amfetamínoch
Slovo amfetamíny pochádza z chemického názvu Alfa-Methyl-FEneThyl-AMIN. Tieto látky sa zaraďujú do skupiny amínov. Patria sem adrenalín, efedrín, noradrenalín, amfetamín a mnohé iné. Amfetamíny patria medzi psychofarmaká, ktoré pre svoje silné excitačné účinky na CNS označujeme ako psychostimulanciá. Použitie amfetamínu a jeho derivátov bolo spočiatku ako i u ných druhov farmaceutických prípravkov vyslovene terapeutické (liečba narkolepsie - náhle, nepredvídateľné záchvaty spavosti, parkinsonizmu, migrény, impotencie, dekongescia sliznice nosa a horných dýchacích ciest pri nádche). Neskôr začali byť "oceňované" vedľajšie účinky týchto liečiv, a to najmä výrazný psychostimulačný účinok - pocit sily, sebadôvery, neunaviteľnosti, všemohúcnosti. Ide o látky "životabudiče" schopné vybičovať fyzické a psychické výkony, našli svoje uplatnenie vo vojenských operáciach (diaľkové lety, ponorková služba, zvýšenie bojaschopnosti), u vodičov diaľkových ťahačov, ale aj u športovcov, umelcov, študentov, manažérov.
 
2.1 História amfetamínov
Amfetamín bol prvý krát vyrobený už v roku 1887 nemeckým chemikom
L.Edeleanom. Jeho pôsobenie na ľuďoch bolo testované až v dvadsiatych rokoch 20. storočia.Ešte v roku 1939 bol považovaný návyk na amfetamíne za vylúčený. Do tej doby bol amfetamín predávaný ako prostriedok proti nádche, astme, obezite, patologickej ospalosti (narkolepsia) a depresii. Napriek skorému rozpoznaniu niektorých vedľajších efektov (napríklad nespavosti) bol amfetamín predpisovaný aj ľuďom trpiacim Parkinsonovou chorobou, migrénou, morskou chorobou, schizofreniou, impotenciou a dokonca aj ľuďom závislým na heroíne. Medicínske využívanie amfetamínu bolo podporené rôznymi vedeckými článkami v časopisoch. Všetky tieto experimenty s liečivým využítím amfetamínu skončili niekedy okolo roku 1941, kedy bola po prvý krát p opísaná psychóza vyvolaná dlhodobým používaním tejto látky. Práve niektoré vedľajšie efekty podnietili užívanie amfetamínu aj na nemedicínske účely. V roku 1919 bol japonským chemikom A. Ogatom syntetizovaný metylamfetamín (nazývaný aj pervitin, najúčinnejší izomér amfetamínu). Táto látka našla svoje široké využitie za 2. svetovej vojny, kedy spočiatku nacisti začali poskytovať túto látku svojim vojakom. Hitler údajne dostával ku koncu vojny pravidelné injekcie pervitinu. Neskôr pervitin nacisti poskytli tiež svojim spojencom – Japoncom, kde sa prejavil v tej najhoršej forme. Pervitin bol podávaný japonským pilotom kamikadze, aby sa pre nich „smrť za vlasť“ stala často ani 4 neuvedomovaným vedľajším produktom straty všetkých zábran po vysokých dávkach pervitinu.

2. 2. Amfetamíny v dnešnej dobe
V dnešnej dobe mnoho ľudí ani netuší, koľko drog je okolo nás. Veď väčšia časť generácie, ktorá dospievala ešte v čase komunizmu, nosí stále ružové okuliare a myslí si, že drogy sa týkajú len Ameriky a západnej Európy. Z celosvetového hľadiska zostáva produkcia amfetamínu sústredená v západnej a strednej Európe, najmä v Belgicku, Holandsku a Poľsku. V tomto dielčom regióne hrajú Estónsko, Litva a Bulharsko tiež významnú úlohu v nezákonnej výrobe amfetamínu, v menšej miere aj Nemecko, Španielsko a Nórsko, na čo poukazuje zničenie amfetamínových laboratórií v roku 2004 v týchto krajinách . Mimo Európy sa amfetamín vyrába najmä v Severnej Amerike a Oceánii.  Aj keď sa to možno nezdá, aj v dnešnej dobe sa amfetamíny využívajú ako lieky.V pomerne širokej miere sa používajú v psychiatrii a na neurologické problémy. Ďalej sa amfetamíny predpisujú najmä hyperaktívnym deťom, ktoré trpia nesústredenosťou a majú problémy v škole (takýmto deťom sa predpisuje dexamfetamín – dexedrin). Taktiež sa používajú ku liečeniu narkolepsie a experimentálne sa skúšajú pri liečení následkov mozgovej mŕtvice. Amfetamíny však ani zďaleka nie sú len liekom. Sú drogou, ktorej obľuba veľmi prudko rastie. Ako droga obsadila druhé miesto na svete hneď po marihuane. Podľa prieskumov OSN ich využíva asi 26 miliónov ľudí. Berú ho dokonca aj žiaci základných a stredných škôl, aby neprepadli pri skúškach alebo aby podávali lepšie výkony.

3. Pervitín 
Pervitin (slangovo aj perník, speed, péčko, piko). Patrí do skupiny budivých amínov. Vyrába sa čisto chemicky a to takzvanou katalyzovanou redukciou. Tým sa uvoľní jednomolekulový kyslík, ktorý spôsobuje vysoký nárast jeho účinkov. Je vyrábaný z efedrínu, ktorý je príbuzný adrenalinu a získava sa z chvojníkov rodu Ephedra, alebo synteticky z alkoholu za pomoci kvasiniek z rodu Saccharomyces coreanus. Dnes je Efedrin zakázaná látka a preto sa izoluje z liekov, ktoré ho obsahujú. Sú to lieky proti kašlu (Solutan) a chrípke (modafen, paralen plus, nurofen, stopgrip a iné ). Pervitín -chemicky pravotočivý fenylmethylaminopropan je účinnejší ako amfetamin. Čistý má formu mikrokryštalického bieleho prášku bez zápachu, horkej chuti. Na čiernom trhu je často zafarbený do žlta či do fialova, pretože obsahuje zvyšky látok používaných pri domácej výrobe alebo "varu". Žlté zafarbenie a lepivý material signalizuje prebytok kyseliny chlorovodíkovej. Spôsobuje zmeny v žilách, cievach a poškozuje sliznicu. Ružové, červené až fialové zafarbenie signalizuje zostatky fosforu. Pôsobí negatívne na nervy. Šedivé zafarbenie signalizuje nedoreagovaný efedrin, ktorý spôsobuje strihy, škrípanie zubou a nepokoj. Vyrába sa z látky zvanej efedrin. ( Efedrin je alkaloid pochádzajúci z rastliny Ephedra vulgaris Rich., ruší účinnosť chloralhydrátu, ktorý navodzuje spánok.)  Vo výrobe sa používa aj hydroxid sodný a červený fosfor. Výrobcovi na výrobu stačia znalosti chemickej priemyslovky, pre menej vzdelaných nastáva riziko, že syntéza skončí vo fáze medziproduktu, čo zvyšuje riziko pre užívateľa. Pervitin sa zvykne brať v dávkach od 50 – 250 mg, avšak pre liečebné účely je táto dávka ďaleko menšia – pohybuje sa niekde okolo 5 mg. Účinok nastupuje pri intravenóznej (vnútrožilovej) aplikácii ihneď, pri šnupaní za 5-10 minút, zjedením do jednej hodiny. Hlavné príznaky toxikácie zmiznú za 8 – 24 hodín. V moči sa zjavuje už po 20 minútach od aplikácie a jeho detekcia laboratórnymi metódami z moču je možná niekedy aj po 14 dňoch. Biologický poločas (doba, za ktorú telo vylúči polovicu látky) je 12 – 34 hodín.

3. 1. Účinky
3. 1. 1. Pozitívne účinky
Intoxikovaný jedinec pociťuje nástup účinkov pervitinu ako zvýšenie fyzickej
a psychickej výkonnosti. Ďalej sa dostavuje zníženie až vymiznutie pocitu únavy (intoxikovaní jedinci sú schopní pretancovať celú noc bez prestávok) a dokonca aj nechuť do jedla (pervitin bol jeden čas používaný aj ako súčasť prostriedkov na chudnutie). Pre tieto jeho vlastnosti bol masovo využívaný za 2. svetovej vojny. Taktiež dochádza k rozostrenému vnímaniu zvukov, farieb, vôní a dotykov. Pri vysokých dávkach dochádza k stavu intenzívnej emočnej hyperfórie – bleskové intenzívne všetkoobjímajúce blaho, orgazmus celej bytosti. Všetky vnemy sú neobyčajne silné a jasné, ako keby čas plynul pomaly. Pri intoxikáciou pervitinom (ale aj ostatnými amfetamínmi) dochádza taktiež k uvoľneniu zábran. To, spoločne s faktom, že všetky vnemy sú neobyčajne intenzívne sa potom využíva k posilneniu sexuálneho zážitku, avšak väčšinou to končí nezáujmom, až impotenciou. Toto uvoľnenie zábran má však aj tienistú stránku, pretože pri sadnutí za volant
automobilu to môže byť smrteľne nebezpečné (viz. história – japonské piloti a kamikadze).
 
3. 1. 2. Pozorovateľné účinky
Asi najnápadnejším signálom intoxikácie pervitinom je rozšírenie zreníc, potenie a neprirodzene syntetický zápach. Intoxikovaní jedinci sú taktiež často až mŕtvolne bledí a majú zvýšenú tepovú frekvenciu. Sú vzrušení a nekľudní. Pri vyšších dávkach sa dostavuje úzkosť, nespavosť, náladovosť a tendencia k vyhľadávaniu hádok. Pri odoznievaní účinku je pozorovateľná skleslosť, depresívna nálada a niekedy aj ničím neopodstatnený strach. Následne sa dostavuje únava, vyčerpanie organizmu a neprirodzene dlhý spánok (niekedy aj niekoľko dní bez prebudenia).
 
3. 1. 3. Negatívne účinky
Okrem už spomenutých depresií, nekľudu, náladovosti, nespavosti a následnému vyčerpaniu (ktoré sú prítomné už pri prvej intoxikácii) sem patrí rôzne poškodenie organizmu pri dlhodobom používaní pervitinu. Problém je v tom, že jedinci, ktorí berú pervitin dlhšiu dobu (rok a viac) si žiadnu zmenu neuvedomujú, ani ich okolie nie. Prvým príznakom najčastejšie býva nápadne chudnutie. Ďalej môže dôjsť k zníženej produkcii vazopresínu, čo je hormón zodpovedný za spätné vstrebávanie vody v organizme. Pri nedostatku tohto hormónu a zvýšenej fyzickej aktivite môže dôjsť k dehydratácii organizmu. V prípade častej vnútrožilovej aplikácii môže dôjsť k ďalším vážnejším poškodeniam organizmu. Spočiatku síce väčšina ľudí volí menej drastický spôsob užívania pervitinu, ale neskôr, pri častejšom používaní väčšina ľudí nakoniec prejde k „efektívnejšej“ intravenóznej aplikácii.

Jej negatívny dopad je dvojitého druhu. Za prvé – pervitin je len zriedka kedy predávaný ako 100% čistý, preto sa spolu s ním do krvného obehu dostávajú aj látky, ktoré vyvolávajú rôzne orgánové poškodenia z dôvodu ucpania ciev. Zvyšuje sa tak riziko infarktu myokardu alebo mozgovej mŕtvice. Za druhé – a to je už klasický problém narkomanov – sa nesterilnými ihlami prenášajú rôzne infekčné choroby – AIDS, hepatitída A, B a najhoršia C. Dlhodobé užívanie pervitínu spôsobuje duševné ochorenie a oslabenie imunity. V neposlednom rade je nebezpečná konzumácia v kombinácii s alkoholom, najmä so šumivými vínami, ktoré zvyšujú plynatosť zažívacieho traktu, čím zvyšujú riziko nástupu zvracania s možnosťou vdýchnutia žalúdočného obsahu do pľúc.

4. Extáza
Extáza je najrozšírenejšou spomedzi tzv. diskotékových, tanečných drog. Slangovo sa nazýva  éčko, disko tabletky, holub, Lion King, Bugs Bunny, M.D.M.A., E, X, XTC, Adam, Koleso. Je vyrábaná synteticky .Hlavný pôvodca je MMDA ( 3,4-metylendioxy-N-metylmetamfetamín). Z tohto možno pomerne jednoduchými chemickými úpravami nasyntetizovať rôzne druhy extázy, takzvané analógy. Extáza sa distribuuje v tabletkách, želatínových kapsulách, niekedy v ampulkách, skladačkách. Účinného analógu býva od 50 mg do 180 mg. Užíva sa ústne (ako tabletka), niekedy sa šnupe. Keď sa extáza prehltne, trvá až 40 minút, kým človek pocíti účinok. Ľudia sú vrúcni, energickí, priateľskí, čo sa vystupňuje do stavu eufórie (povznesenej, dobrej nálady). Tento pocit trvá dve až šesť hodín - závisí to od kvality drogy a znášanlivosti jednotlivca.
 
4. 1. Účinky
4. 1. 1. Pozitívne účinky
Prejavy eufórie a štastia. Pohyby sú nekoordinované, ale vzájomné dotýkanie je príjemné.Ostatné účinky sú podobné účinkom pervitínu.
 
4. 1. 2. Pozorovateľné účinky
Jedinými vonkajšími telesnými znakmi sú rozšírené zreničky a potenie. Neskoršie, druhotné účinky sú: kolísanie nálady, unavenosť a podráždenosť. Ani toto však nie je spoľahlivé, keďže dospievajúci týmito príznakmi trpia.
 
3. 1. 3. Negatívne účinky
Účinky extázy vo vnútri tela sú zložité a mnohostranné, ale zatiaľ nie sú úplne známe. Užívatelia sú vlastne ľudskými pokusnými králikmi. Extáza uvoľňuje v mozgu chemické látky. Môže vyvolávať dobré pocity, ale takisto viesť k skľúčenosti, panickému strachu, nepokoju a môže dokonca poškodiť mozog. Reakcia na extázu sa môže náhle prejaviť, aj keď ju človek predtým užil a cítil sa OK. Môže viesť až k zlyhaniu obličiek. Poškodenie pečene extázou sa môže prejaviť žltačkou a hrozí až zlyhaním pečene. lnfarkt je tiež možným následkom. Extáza zrýchľuje činnosť srdca a blokuje znamenia mozgu, ktoré obvykle vravia telu, že má spomaliť. Ďalším nebezpečenstvom tejto "diskotékovej drogy" je odvodnenie pri tancovaní. V takomto prípade pomáha to, keď človek celú hodinu posrkáva pol litra nealkoholického nápoja, aby nahradil stratené tekutiny - odporúčajú sa aj ovocné šťavy a energetické nápoje. Maličké krvné cievy môžu prasknúť alebo sa upchať. Ak sa to stane v mozgu, môže to viesť k ochrnutiu alebo ku kóme.

Dievčatá majú väčšiu náchylnosť k opakovaným zápalom močového mechúra a k silnejším menštruáciám. Nebezpečné je, keď, sa E užije s inými drogami alebo alkoholom. Príznaky: Po užití extázy môže byť človeku najskôr zle. Tieto príznaky však rýchle prejdú. Pri sexe však môže extáza spôsobiť problémy. Amfetamín spôsobí, že narkoman má dostatok energie, nepotrebuje spať. Zvýši sa tlak, tep, teplota. Prejavom je potenie, sucho v ústach, zrýchlené dýchanie. Extáza môže spôsobiť hnačku. Hrozí riziko dehydratácie a prehriatia. Extáza poškodzuje mozgové bunky, pečeň, ľadviny, môže spôsobiť drobné krvácania do mozgu.

5. Amfetamínová psychóza
Sa často dostavuje už po niekoľko mesačnom pravidelnom užívaní amfetamínov, ale pretože je jej nástup, rovnako ako mnoho ďalších duševných chorôb pomalý, zostávajú jej počiatočné príznaky bez povšimnutia závislého aj okolia. Za potvrdenie diagnózy sa považuje jasná prítomnosť jedného zo znakov 1 – 4, alebo dvoch príznakov 5 – 6 po dobu väčšiu ako jeden mesiac. Takto postihnutý jedinec je nebezpečný sám sebe kvôli zvýšenému riziku samovražebného jednania, ale aj svojmu okoliu, pretože chybne vníma realitu a tak aj jeho agresivita nemusí odpovedať vyvolávajúcemu podnetu.
 
5. 1. Príznaky
1. Počutie vlastných myšlienok
2. Bludné vnímanie (blud je kvalitatívna porucha myslenia, charakterizovaná mylným
  obsahom, nesprávnymi úsudkami a chorobným presvedčením (pocitom pravdivej
  istoty), ktoré nejde rozumovými alebo praktickými dôkazmi vyvrátiť
 3. Halucinácia hlasov, ktoré komentujú chovanie závislého alebo sa o ňom medzi sebou rozprávajú
4. Trvalé bludy, ktoré sú v danej kultúre neprijateľné – ako napríklad absurdná
  náboženská alebo politický identita a dokonca aj nadľudská sila alebo schopnosti
5. Chudosť reči alebo nepriliehavosť emočných reakcií, sociálne stiahnutie
6. Výrazné zmeny v osobnom chovaní ako je strata záujmov, bezcieľnosť, nečinnosť,
strata vzťahu k okoliu
 
6. Zo života feťáka
Nebezpečnosť tejto látky spočíva v tom, že spočiatku pôsobí nevinne. V partii medzi ľuďmi môžeme často počuť frázy ako: nie je to návykové, môžeš s tým fungovať v práci aj v škole a verte, že na začiatku si ani rodina nevšimne tvoju agitačnosť. Tvoj životný elán dokonca prekvapí aj tvoje okolie. Zrazu máš chuť každému pomáhať. Tvoje výsledky v práci, alebo v škole môžu mať pozitívnu stúpajúcu tendenciu. Práve tým sa môžeš stať obľúbeným a vyhľadávaným. Stáva sa s teba kvalitný zabávač. Keď si na párty, si sám prekvapený, čo si schopný zo seba vydať. Potreba tekutín a stravy je potlačená do alarmujúcich mierok. Tento životný štýl ťa uberá o prirodzený regeneračný proces ako je spánok. Ten je dôležitý pre metabolické pochody v našom organizme. Ak je deficit spánku dochádza k silnej deštrukcii v oblasti metabolickej, hormonálnej a chemickej. Mení sa PH krvi a tkaniva. Hovorí sa o tzv. prekyslení. Zo zvýšením PH vzniká tzv. osmotický tlak, alebo osmóza. Pri tzv. dojazde sa nachádzame v stave izotómie, alebo hypertómie. To sú veľmi známe pocity, keď nám srdce búcha ako o závod pozeráme hodiny do stropu namiesto toho aby naše telo spalo. Následne po tom dochádza k celkovému nepokoju, podráždenosti, horúčkam a bolestiam hlavy. Prichádza túžba po ďalšej lajne, no v tomto stave je ďalšia dávka neúčinná, môže sa nám zdať že to nešlape. No naše telo dostáva ďalšie šoky. Týmto si môžeme dojazd ešte viac zhoršiť. Najlepšie urobíte, ak sa poriadne najete. Aj keď to je ťažké a máme stiahnutý žalúdok, k tomuto kroku je bezpodmienečne dôležité odhodlať sa. Nájsť si čas na odpočinok a oddych. Pocity nechutenstva môžu pretrvávať 2-3 dni./Skúste 3 dni vôbec nič nejesť, nepiť a nespať bez toho, že by ste si dali linku. Je to boj o život. Halucinácie sú prakticky samozrejmosťou. Psychika takéhoto človeka sa rapídne mení. Nie je problém sedieť v pivnici s partiou a hrať 26 hodín bez prestania karty. Toto som reálne zažil !!! Presedieť celú noc v aute pri krížovkách tiež nie je problém. Po čase sa z Vás stávajú čudáci nepochopení spoločnosťou a vaším jediným východiskom je znovu a znovu útek do Vášho chemického sveta. ...
 
6.1. Zaujímavosti
6.1.1. Legálna náhrada amfetamínov
Výrobcovia drog v Česku prišli na trh s novinkou. Ide o lacný liek kalicor, ktorý po jednoduchej úprave predávajú namiesto pervitínu. Liek sa pritom dá bez problémov kúpiť v ľubovoľnom množstve v ktorejkoľvek lekárni. Polícia aj štátni zástupcovia sú proti novej droge zatiaľ bezmocní, pretože liek kalicor nie je na zozname zakázaných a psychotropných látok a jedov.Účinnou látkou lieku kalicor je piracetam, a po úprave a v prípade injekčného aplikovania látka vyvoláva podobné príznaky ako pervitín. To potvrdili aj experti z Toxikologického laboratória Masarykovej nemocnice v Ústí nad Labem. Príťažlivosť novej drogy je nielen v tom, že výroba droga podobnej pervitínu je zatiaľ celkom beztrestná. Druhým silným argumentom je cena.
 
Pervitín sa v Česku predáva narkomanom za cenu okolo 1000 Kč za gram, pritom vstupné náklady na kúpu kalicoru s obsahom jedného gramu piracetamu sú iba 2,5 Kč. Výrobcovia drogy miešajú piracetam s pervitínom. Narkoman to nemôže rozpoznať, pretože obe látky sa od seba nelíšia ani v podobe prášku, ani v tekutom stave.Na rozdiel od návykového pervitínu je piracetam hodnotený ako nenávyková látka. Práve to je pre orgány činné v trestnom konaní problém, pretože výrobcov a predajcov novej drogy možno trestne stíhať iba za podvod voči narkomanovi kupujúcemu  drogu, ktorý je presvedčený, že si kupuje čistý pervitín.
 
6.1.2. Recept od kuchára
Lieky sa rozpustia v hydroxidovom roztoku a pseudoefedrin sa uvolní do vhodnej organickéj zlúčeniny na ktorú potom naviažeme kyselinu chlorovodíkovú.Tým vznikne pravotočivý hydrochlorid pseudoefedrinu v pomerne čistéj forme.To musíš odtiahnút a potom vysušit.Vzniknú kryštáliky ktoré sa zoškrábu a dajú sa do reakčnéj nádoby kde pridáš aj ostatné látky jako jod,fosfor atd…To sa za určitých teplot varí okolo 45 minut.Po dokončení varu sa tekutina zleje cez vatu(koli čistote), vytiahne a odparí sa už čistý perník
 
Tu sú pomery a teploty

fosfor (red) - 0.3g na 1g pseudoefy
jody - 0.8g na 1g pseudoefy
kyselina (ortho)fosforecna (trihydrogen) - 1.2ml na 1g pseudoefy
 
vyjdeme na 105 stupňov a nahodíme prvý nához
do 1 minuty od nahozu potom  ideme na 120 a ďalšiu minútu zas dolu na...
...106 a zas na 122
107 124
109 127
110 129
112 131

7. Záver
Užívanie drog ako také nie je v Slovenskej republike trestné. Podľa novely trestného zákona je však trestné držanie ilegálnej drogy i pre vlastnú potrebu. Trest môže byť až dva roky odňatia slobody a u trestného činu väčšieho rozsahu až päť rokov. V tejto práci sme sa však  snažili poukázať na niečo iné, dôležitejšie . Hlavne vás upozorniť na nebezpečnú stránku užívania anfetamínov a iných podpobných látok, ktoré veľmi deštruktívnym spôsobom napádajú mozog a psychiku človeka. Vznik amfetamínovej psychózy u závislého jedinca je vždy len otázkou času, pretože amfetamíny po chemickej stránke ovplyvňujú fyziológiu mozgu. Myslieť si, že táto situácia nás obíde, alebo že „mňa sa to netýka“ je len klamanie samého seba, pretože zákonitosti chémie, či prírody platia pre každého z nás, či si to chceme alebo nechceme pripustiť. 
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/chemia/8501-amfetaminy-a-ine-latky/