Med zloženie

Med zloženie
 
Med je zmes cukrov, vody, a iných zložiek. Špecifické zloženie medu závisí najviac od zmesi kvetov navštívených včelami, ktoré med produkovali a líši sa podľa lokality, obdobia, sezóny a jednotlivých včelstiev. Hmotnosť 1 litra medu je asi 1,4 kg.

Obsahuje: 30 – 35 % hroznového cukru (glukózy),
35 – 40 % ovocného cukru (fruktózy),
2 – 10 % maltózy, sacharózy,
2 – 12 % dextrínov – vyšších sacharidov,
0,1 – 0,5 % bielkovín,

ich zloženie je rozdielne a závisí od druhu a pôvodu medu, ktoré sú čiastočne rastlinného (nektár rastlín), čiastočne živočíšneho charakteru – ide predovšetkým o enzýmy obohatené o výmešky hltanových žliaz včiel. Bolo dokázané, že enzýmy invertáza a distáza medu pochádzajú výhradne z týchto žliaz. Invertáza štiepy cukor sacharózu na invert a vytvára z jednoduchých cukrov oligosacharidy, čím sa významne podieľa na stabilizácií medu, protože pri tom spotrebúva najmenej rozpustný cukor – glukózu. Ďalšie enzýmy nachádzajúce sa v mede sú kataláza, fosfatáza, ďalej oxidáza, peroxidáza a reduktáza. V mede nachádzame až 13 druhov aminokyselín vrátane esenciálnych a sú zhodné s aminokyselinami z hltanových žliaz včiel a peľu.

Medzi bielkoviny radíme aj ďalšie látky – hormóny, rastlinné farbivá, silice, flavonoidy...
0,1 – 0,3 % minerálnych látok (vitamíny C a B, éterické oleje, kyseliny – jablčnú, vínnu, citrónovú (dodávajú medu osobitú vôňu a chuť), nihibíny, glykutylfaktor a iné),
18 - 22 % vody 
0,1-0,4 % minerálne látky a stopové prvky. Sú to soli draselné, vápenaté,
horečnaté, sodné. Stopové prvky: železo, meď, mangán, kobalt, zinok, jód, fluór, kyselina kremičitá. Minerálne látky, ktoré sú v pôde rozpustené vo vodných roztokoch, dostávajú sa z nej do rastlín a z nich do medu.
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/chemia/8511-med-zlozenie/