Med zloženie
Med zloženie
Med je zmes cukrov, vody, a iných zložiek. Špecifické zloženie medu závisí najviac od
zmesi kvetov navštívených včelami, ktoré med produkovali a líši sa podľa lokality, obdobia, sezóny a jednotlivých včelstiev. Hmotnosť 1
litra medu je asi 1,4 kg.
Obsahuje: 30 – 35 % hroznového cukru (glukózy),
35 – 40 % ovocného cukru (fruktózy),
2
– 10 % maltózy, sacharózy,
2 – 12 % dextrínov – vyšších sacharidov,
0,1 – 0,5 % bielkovín,
ich zloženie
je rozdielne a závisí od druhu a pôvodu medu, ktoré sú čiastočne rastlinného (nektár rastlín), čiastočne živočíšneho charakteru –
ide predovšetkým o enzýmy obohatené o výmešky hltanových žliaz včiel. Bolo dokázané, že enzýmy invertáza a distáza medu pochádzajú
výhradne z týchto žliaz. Invertáza štiepy cukor sacharózu na invert a vytvára z jednoduchých cukrov oligosacharidy, čím sa významne
podieľa na stabilizácií medu, protože pri tom spotrebúva najmenej rozpustný cukor – glukózu. Ďalšie enzýmy nachádzajúce sa v mede sú
kataláza, fosfatáza, ďalej oxidáza, peroxidáza a reduktáza. V mede nachádzame až 13 druhov aminokyselín vrátane esenciálnych a sú
zhodné s aminokyselinami z hltanových žliaz včiel a peľu.
Medzi bielkoviny radíme aj ďalšie látky – hormóny, rastlinné
farbivá, silice, flavonoidy...
0,1 – 0,3 % minerálnych látok (vitamíny C a B, éterické oleje, kyseliny – jablčnú, vínnu,
citrónovú (dodávajú medu osobitú vôňu a chuť), nihibíny, glykutylfaktor a iné),
18 - 22 % vody
0,1-0,4 % minerálne
látky a stopové prvky. Sú to soli draselné, vápenaté,
horečnaté, sodné. Stopové prvky: železo, meď, mangán, kobalt, zinok, jód,
fluór, kyselina kremičitá. Minerálne látky, ktoré sú v pôde rozpustené vo vodných roztokoch, dostávajú sa z nej do rastlín a z nich
do medu.
Zones.sk – Zóny pre každého študenta