Matka - Martin Rázus

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: tanya
Typ práce: Referát
Dátum: 24.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 235 slov
Počet zobrazení: 28 295
Tlačení: 1 204
Uložení: 1 360

Martin Rázus (1888 – 1937)

Predstaviteľ prechodnej generácie medzivojnového obdobia. Bol všestranne zameraný autor. Písal poéziu, prózu, eseje a divadelnú hru.
 
Poézia – debutoval zbierkou Z tichých a búrnych chvíľ – Tiché chvíle sú spomienky na detstvo, domov, prírodu; Búrne chvíle zobrazujú neutešený stav národného života.
Na 1. svetovú vojnu reagoval zbierkami To je vojna; Hoj, zem drahá
Zo zbierky to je vojna je epická báseň Matka.

Matka

Dej básne sa odohráva počas 1. svetovej vojny, v básni sa striedajú 10 a 8-slabičné verše a tragiku hrdinov nespôsobujú tajuplné sily ale nespravodlivé sociálne vzťahy – sociálna balada.
 
Dej: Matke písal syn z vojny že  bude prechádzať ich krajom aby ho počkala. Mama  sa vybrala na stanicu, vzala batôžtek. Bola veľká zima, všade záveje, vlaky prechádzali cez stanicu ale syn nikde. Čakala deň, dva – a vonku zamrzla. Doma ju čakala karta, písal syn:
„Nový skaz došiel, mamička – zbohom!
Ideme, ale v kraj – iný!!“
 
V básnickej skladbe Stretnutie v piatich spevoch sa stretáva so svojimi blízkymi a z matkou sa rozpráva o nebohom otcovi. Vyjadril vieru v lepšie časy:
„Ó mati drahá, verte mi,
raz inak bude na zemi:
nová jar v behu stávekom,
keď človek bude človekom.“

 
Próza – spomienková dilógia Maroško a Maroško študuje – Autor zachytil spomienky na svoje detstvo, mladosť, štúdium ale i zobrazil neľahkú dobu v ktorej žil. Krčmársky kráľ – kritizuje alkoholizmus.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu