Jack London

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: Tosomja (21)
Typ práce: Referát
Dátum: 13.11.2016
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 393 slov
Počet zobrazení: 9 578
Tlačení: 328
Uložení: 355

Jack London

Jack London vlastným menom John Griffith Chaney (* 12. január 1876, San Francisco – † 22. november 1916, Glen Ellen) bol americký spisovateľ. Narodil sa ako polosirota (bol nemanželským synom pána Chaneyho) a vyrastal v biednych podmienkach. Jeho otec bol talentovaný samouk, ktorý sa stal astrológom, jeho matka bola výstredná žena z majetnej rodiny. Svojho otca nikdy nevidel, preto má meno po svojom nevlastnom otcovi. Po dokončení strednej školy začal navštevovať univerzitu, ktorú však nedokončil. London pracoval v rôznych zamestnaniach a v rokoch 1897, 1898 sa zúčastnil na výprave za zlatom na Yukon. Po celý život bol samoukom, ktorý obdivoval Darwina a Nietzscheho. 

Bol členom socialistickej strany a odborov, uznával socializmus. No pred smrťou vystúpil zo socialistickej strany. Osobne vyznával individualizmus, teda osobitosť každého človeka, preto sa v jeho prácach objavovali črty obhajoby vtedy neuznávaných amerických indiánov, či eskimákov. Začal publikovať v novinách, čoskoro sa stal známym a bohatým, zrejme najlepšie plateným vo svojej dobe. Kúpil si jachtu a vydal sa na cestu okolo sveta. Ako spisovateľ bol veľmi aktívny, napísal viac ako 50 kníh. Jeho knihy boli veľmi obľúbené, pretože London písal realisticky (čerpal námety z vlastného života). Žil na svojom ranči v Kalifornii. Napriek svojim vysokým príjmom mal stále finančné problémy. Celý život sa trápil s alkoholom. Ako 40-ročný London spáchal samovraždu v kalifornskom Glen Ellene - otrávil sa morfínom. Celý život sa zodieral pre niekoho iného. 

Nikdy nie pre seba. Ako dieťa nastúpil do práce, aby uživil bláznivú matku Floru a invalidného otčima Johna Londona, ktorého zbožňoval a mal po ňom meno. Už ako slávny a úspešný spisovateľ rozdával peniaze chudobným, nech sa naňho obrátil ktokoľvek. Raz mu telegrafovala manželka boxera, ktorá ho prosila o pôžičku. Bol ako napokon vždy zadĺžený až po uši. Odmietol. Na druhý deň sa dočítal v novinách, že žena spáchala zo zúfalstva samovraždu. Odvtedy si povedal, že už nikdy nikoho neodmietne. 

Požičiaval si od bánk, aby mohol požičiavať iným. Spracoval životné príbehy individualít, ktoré musia bojovať o svoju existenciu. Vyjadroval názor, že život človeka má zmysel len vtedy, ak musí bojovať o určitý cieľ. Často ako hlavná postava vystupuje zviera, hlavne pes. Vyjadruje presvedčenie, že právo na prežitie má silnejší. Hrdinovia boli výrazné individuality, cieľavedomé a pragmatické. Cieľ dosahujú vynaložením fyzických a psychických síl. Väčšina postáv má autobiografické črty. Základným konfliktom je vzťah jednotlivca s prírodou a spoločnosťou. Charakteristický je vnútorný monológ a opis.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu