Koniec poviedky - Jack London

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: hanus1232 (20)
Typ práce: Referát
Dátum: 11.05.2017
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 284 slov
Počet zobrazení: 2 448
Tlačení: 217
Uložení: 212

Jack London - Koniec poviedky 

Kompozícia je chronologická. Rozprávač je v 3. os. sg. min. času, zrejme personálny. Príbeh začína v tábore, kde sa hrá partia whistu. Zrazu tam vstúpi jeden Švéd, hľadá doktora, čo by mu napravil zlomený ukazovák. Doktor Grant Linday, hlavný protagonista poviedky mu ho spraví. Do miestnosti potom vstupuje druhý návštevník hľadajúci doktora, Tom Daw. Jeho priateľ, dobrodruh Rocky, čo sa ničoho nebojí, sa v Little Peco poruval s leopardom, či pumou a šelma ho celého dochrámala a potrebuje doktora. 

Linday tvrdí, že je už iste mŕtvy, no Tom Daw tvrdí, že to určite prežije, že i jeho žena s ktorou sa veľmi milujú mu určite dodá silu. Linday sa teda napokon s preklínaním vyberie spolu s Tomom Dawom na cestu. Keď príde do chaty, posiela všetkých preč a v súkromí sa zhovára s Rockyho ženou. Z rozhovoru vyvstane, že Rocky je v skutočnosti Rex Strang a jeho žena je Madge, bývalá Lindayova žena, ktorá od neho ušla s milencom. Linday Rockyho odmieta liečiť, no Madge ho prosí. Linday napokon súhlasí, ale len pod podmienkou, že Madge opustí Rockyho a vráti sa k nemu. Madge mu to sĺúbi a tak sa Linday pustí do liečenia. 

Nik o tomto netuší, ani sám Rocky, ktorý ani nevie Lindayovo meno. Linday robí všetko, aby Rockymu vrátil plné zdravie a keď sa Rocky vylieči, spolu s Madge sa chystajú na útek. Madge napíše Rockymu list na rozlúčku a Linday si ho prečíta. Potom keď sa Madge chystá nasadnúť na kanoe, zastaví ju, privinie si ju do náručia a rozlúči sa s ňou. „Chcel som ti len dokázať, že nie som až taký zlý. Dobrým sa odplácam za zlé.“ Napokon sám odpláva a Madge necháva tam.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#poviedky #jack london #poviedky čitaťeľský dennik #poviedka citatelsky dennik #jack london - citatelsky dennik #Jack london citatelsky dennik


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu