Zóny pre každého študenta

Keď báčik z Chochoľova umrie Kukučín

Keď báčik z Chochoľova umrie

Obraz zemianstva v dielach slovenských realistov

Zobrazovanie zemianstva – jeho úpadok a možnosť jeho zaradenia do boja o národnú slobodu – to bolo častou témou autorov v 2. polovici 19. storočia. Autori hľadali vrstvu, ktorá by sa postavila na čelo národa, ale postupne zistili, že je to vrstva odnárodnená, bez záujmu o národ, z ktorého pochádza. Hrdí sú často už nie na svoje bohatstvo, ale na svoj pôvod. Tento stav zemianstva vystihuje myšlienka neznámeho autora: Človek, ktorý sa nemôže pochváliť ničím iným ako vznešenými predkami, podobná sa zemiaku, jeho lepšia časť je pod zemou.

Martin Kukučín

Keď báčik z Chochoľova umrie

V tomto diele je nevýrazná dejová línia. Autor kládol dôraz na opis prostredia, charakteristiku hlavných postáv, na ktoré sa díva s ironickým nadhľadom. Lenivosť a bezmocnosť spojené s Adušovou pýchou sa diametrálne odlišujú od činorodosti, skromnosti a bezočivej neľudskosti Ondreja.

Autor využil hyperbolu, slovný situačný humor a pri zobrazovaní Domanického a Trávu protiklad: chudobný zeman, ktorý vystupuje sebavedomo, zveličuje a hovorí do vetra, a podnikavý obchodník, ktorý dokáže vystihnúť situáciu, túži zbohatnúť zo svojich obchodov, reprezentuje spoločenskú vrstvu. Týmto poukázal na neužitočnosť, spoločenskú smiešnosť zemianskej vrstvy. Kukučín hlavné postavy charakterizoval aj menom: Domanický – človek, ktorý doma nič nemá, Tráva – prispôsobivý človek ako tráva vo vetre.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/14723-ked-bacik-z-chocholova-umrie-kukucin/