Drak sa vracia (D. Chrobák) – podrobný obsah

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: igor_krik (23)
Typ práce: Referát
Dátum: 23.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 078 slov
Počet zobrazení: 127 035
Tlačení: 1 546
Uložení: 1 255

Dobroslav Chrobák – Drak sa vracia

Lit. druh: Epika

Lit. žáner: Naturistická novela

Lit. obdobie: Slovenská medzivojnová próza, próza naturizmu

Námet: Obraz podtatranskej dediny

Kompozícia: 12 kapitol + epilóg

Prostredie: Dedina, hory (Horný Liptov)

Epióg: Stará mama dopovedala príbeh „žili šťastne až kým nepomreli...“ a tu sa dozvedáme, rozprávačkou je Eva ako stará matka, ktorá hovorí tento príbeh vnukovi.

Konflikt: Drak – dedina / Drak - Šimon

vnútorný boj Šimona, či má Draka zabiť a tým si zabezpečiť Evu iba pre seba, alebo sa poddať charizme tohto výnimočného človeka, ktorého vplyv na Šimona sa zväčšuje priebehom deja.

Téma: Vzťah dvoch odlišných mužov, ich postupné zbližovanie, hľadanie stratenej cti, dôvery a lásky ľudí

Idea: Predsudky ľudí, ktoré často odsúdia človeka skôr, než ho stihnú spoznať. Je tu dôkaz o tom, že ľudia sa často mýlia a že obraz, ktorý si o človeku u tvoríme z dojmov, ktoré v nás budí, nemusí byť vždy pravdivý. To, že je niečo iné, ešte neznamená, že je to zlé.

Opisy postáv:

Drak - Martin Lepiš - typická naturistická postava - prichádza do dediny ako starší muž, jeho havranie vlasy sú pretkané šedinami, je mocný a utiahnutý, je to výborný hrnčiar, ktorého vyučil a vychoval starý slepý hrnčiar Madluš svojmu remeslu (Lepiš Madlušovie - Čierny Macek - zomrie za nevyjasnených okolností a dedina začne obviňovať Draka). Všetci sa ho obávajú a myslia si, že on je príčinou všetkého nešťastia v dedine. Drak je uzavretý samotár, silná individualita, hrdý, výnimočný, odvážny, priamy a preto aj osamelý; je to postava plná tajomnosti, stále sa hovorí o ňom; je to kontrastná postava (navonok drsný, vo vnútri citlivý človek, ktorý sa snaží pomáhať iným)

Eva Jariabková (Hajnáková) - typická expresionistická postava - Mladá pekná žena s hrubým vrkočom pevných tvarov. Je to žena Šimona Jariabku, ktorý ju miloval a vzal si ju, hoci mala dieťa s Drakom, syna jej vychováva mama. Ľúbila Draka, ale ten jedného dňa odišiel bez rozlúčky a vracia sa až po niekoľkých rokoch, nevie vypovedať o tom, čo ju ťaží; stále čaká na Draka, akoby jej počaroval; je bezmocná voči vplyvu Draka, hoci jej nič nesľuboval; starostlivá, citlivá, verná a oddaná Drakovi, vydala sa bez lásky za Šimona, neskôr však pochopila, že miluje Šimona

Šimon - Miloval svoju ženu natoľko, že si ju vzal za ženu, aj keď mala dieťa s iným. Ale keď vidí, že Eva stále čaká a ľúbi Draka, prestane sa s ňou rozprávať, je tichý a zatrpknutý. Bojí sa, že mu Eva utečie za Drakom. Celá dedina akosi túži po konflikte Draka a Šimona, ktorý sa ale neudeje.

Drak sa vracia - podrobný obsah

Jedna starenka rozpráva svojmu vnukovi príbeh. Do deja nás autor privádza prostredníctvom Evy, ktorá vykonáva každovečerné domáce práce. Vyruší ju hluk zvona, ktorý bije na poplach - nič sa však nedeje, a Eva sa uspokojí s vysvetlením, že sa zvonár opil. Eva sa dozvedá od svojho manžela Šimona, že do dediny prešiel Drak. Eva myslí na Draka, spomína si na chvíle, ako sa spoznali Čakala ho niekoľko rokov a teraz ohromená z tejto správy sa jej vybavuje celý jej vzťah s Drakom.

Nikto nevedel odkiaľ Drak pochádzal. Bol sirotou, našiel ho starý Lepiš Madlušovie pri ceste a urobil si z neho pomocníka. Neskôr, Lepiš padol do jamy, z ktorej ho mladý Drak vytiahol a dotiahol do chalupy. Bol pri ňom deň a noc, dokým sa starý Lepiš neprebral. Poslal Draka ho do dediny po pomoc. Avšak keď sa vrátil aj s pomocou, starý Lepiš bol už mŕtvy. Dedinčania pripisujú Drakovi jeho smrť. S Drakom spájajú aj ďalšie udalosti, ako napríklad suchota, neúrodnosť, smrť dedinčanky (Eva Bugáčová) na poli.

Chceli ho dvakrát podpáliť a dva razy by sa im to aj podarilo, keby si Drak nebol zaobstaral psa, ktorému ho otrávili a tak sa Drak rozzúril, prišiel do krčmy, kde týchto troch našiel, zmlátil ich a podpálil. Nebyť žida, ktorý ratoval svoj majetok, neboli by sa z toho dostali živí. Posedel si za to dva mesiace v árešte, ale odvtedy mal od nich pokoj.

Neskôr prišlo do dediny veľké sucho. Niekto videl ako Drak vezie 4 plné vrecia a obsah považovali za pšenicu. Vtrhli mu do domu, kde zistili, že je to len hrnčiarska hlina. Obvinili ho z prečarovania múky na hlinu a chceli ho zabiť. Na druhý deň ho našli pastieri v tej istej jame, v kt. zomrel slepý hrnčiar, s veľkou ranou na hlave. Eva ho 2 týždne liečila. Zaľúbila sa do neho, no jedného dňa ho už v chalupe nenájde, odchádza bez rozlúčky; Eva na neho nemôže zabudnúť. Po istej dobe sa jej narodí syn a o rok sa vydá za Šimona.

Teraz, keď sa vrátil (na Jána) sú veľké suchá a začínajú sa šíriť požiare. Ukáže sa v miestnej krčme (u Baumhorna), kde si všetci všimnú ako sa zmenil. Na druhý deň Šimon zobral sekeru a išiel urobiť poriadok s Drakom, lebo dedina to od neho čakala. Vidí ako Drak napráva lastovičie hniezda, preto si to rozmyslel.

Richtár potrebuje chlapov, ktorí by zohnali dobytok z hôr zo Západných Tatier, kde vypukol lesný požiar, oznamuje, že dobytok sa nemá na čom pásť. Drak si chcel získať dôveru dediny a prihlási sa, že pomôže doviesť dobytok. Chlapi z dediny mu nedôverujú a pošlú s ním Šimona, aby ho strážil. A ak by sa do týždňa nevrátili, tak podpália Drakov dom. Šimon sa postupne presvedčí, že Drak je iný ako si o ňom dedina myslí.

Stádo sa musí previesť cez poľské hranice, to je veľmi nebezpečné. Drak ide popredku. Stretli Poliakov, kt. Drak poznal. Šimon si myslí, že Drak predal ich stádo a tak zaútočí na Poliakov a potom na Draka, ktorého šľahne dva razy po tvári bičom. Drak ho zneškodní kopnutím do brucha. Šimon sa preberie v kolibe a škárou vidí Draka sedieť pri ohni so švárnou dievčinou a Poliakmi. Vidí, že Drak ich častuje pálenkou, ale sám málo pije. Šimon si myslí, že Drak chce podviesť aj ich. Podarí sa mu ujsť.

Beží to oznámiť domov. Po ceste podpáli dom Draka. Všetko povie starostovi. Ten mu povie, že dostal správu o tom, ako sa Drak so stádom vracajú do dediny. Idú ho spolu čakať. Cestou sa Drak zastavil po svoju lásku, mladú Poľku, Zošku. Eva si až teraz uvedomila, že Drak ju nemiluje a že Šimon ju má skutočne rád. Konečne si našli cestu k sebe. Drak dovedie dobytok do dediny. Richtár mu povie o zapálenej chalupe, Drak však nechce počuť, kto to spravil i keď to tuší. Šimon si uvedomí, že urobil veľkú chybu a pýta si od Draka odpustenie, ale on je veľkorysý a tvrdí, že aj on ublížil Šimonovi tým, že opustil Evu, keď otehotnela.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Video: Drak sa vracia (D. Chrobák) – podrobný obsah



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.021 s.
Zavrieť reklamu