Drak sa vracia – Próza naturizmu

Dobroslav Chrobák - Drak sa vracia

Dobroslav Chrobák

Próza naturizmu

Drak sa vracia

Obsah:

Hlavnými postavami sú Martin Lepiš, prezývaný Drak, Šimon Jariabek a jeho manželka Eva. Príbeh sa odohráva v prostredí tatranskej prírody. Autor sa nezameriava na dej, ale na vnútro svojich postáv a na ich vzájomné vzťahy.

Poloslepý hrnčiar našiel raz pri ceste opustené dieťa. Zobral ho k sebe, vychoval ho a vyučil svojmu remeslu. Keď už celkom oslepol, chlapec ho musel všade sprevádzať. Nemal možnosť zblížiť sa so svojimi rovesníkmi, stal sa z neho samotár. Deti za ním hádzali kamene. a neskôr ho začali prezývať Drakom. Keď mal 14 rokov, starý hrnčiar spadol do jamy na hlinu a zomrel. Spočiatku sa to nikomu nezdalo čudné, ale neskôr keď sa neďaleko našla ďalšia mŕtvola zahrdúseného dievčaťa, začali upodozrievať Draka, že to on zabil aj starého hrnčiara.

Ľudia mu začali pripisovať všetko zlo – ohne, povodne, hlad a choroby – čo sa v dedine stalo. Boli presvedčení, že má čarodejnú moc a všetci ho nenávideli. Všetci okrem Evy, ktorá sa do Draka zamilovala, chodievala za ním a celé hodiny ho sledovala pri práci. Dedina usúdila, že Draka sa musia zbaviť, Jedného dňa ho našli s rozbitou hlavou v jame na hlinu. Eva ho opatrovala aj keď ju za to všetci odsudzovali. Keď vyzdravel odišiel z dediny. Eve sa narodil syn, ktorého vychovávala jej matka. Roky čakala na Draka a keď nechodil, vydala sa za Šimona Jariabka.

Ich manželstvo bolo nešťastné, boli si cudzí. Šimon mal Evu rád, no nedokázal jej to povedať, pretože cítil, že Eva stále myslí na Draka. Prešli roky a dedinu opäť postihli nešťastia. Následkom veľkého sucha začali horieť okolité lesy a hrozilo, že statok celej dediny uhynie na pastvinách. A práve vtedy sa do dediny vrátil Drak. Cez jedno oko mal čiernu pásku, na líci hlbokú jazvu. Chcel sa opäť usadiť vo svojom dome a venovať sa hrnčiarstvu. Potreboval si získať stratenú dôveru ľudí , a preto sa ponúkol, že privedie stádo späť do dediny.

Drakovi nikto neveril, ale nemali inú možnosť – cestu poznal iba on. Pohrozili mu, že ak sa do týždňa nevráti, podpália mu dom. Rozhodli sa, že Draka pre istotu odprevadí Šimon Jariabek. Šimon a Drak sa vybrali do hôr za stádom. Drakovi sa podarilo zachrániť stádo, v horách sa však museli zdržať o niečo dlhšie, preto poslal odkaz richtárovi do dediny, že prídu neskôr. Šimon mu nedôveroval, omylom sa nazdával, že Drak ich všetkých oklamal. a predal stádo Poliakom. V noci sa potajomky vrátil do dediny a sám podpálil Drakov dom.

Drak sa však už vtedy blížil aj so stádom k dedine. Úlohu splnil, dodržal slovo. Priviedol si aj životnú družku, svoju lásku, mladú poľku Zošku. Eva si až teraz uvedomila, že Drak ju nemiluje a že ten, kto ju má skutočne rád, že Šimon. Eva a Šimon si k sebe konečne našli cestu. Šimon sa hanbil za to čo urobil, Drak mu však odpustil.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/14753-drak-sa-vracia-proza-naturizmu/