Zóny pre každého študenta

Hájnikova žena obsah

Hájnikova žena

- lyricko – epická skladba

- 15 spevov, lyrické – prvý spev – Pozdrav, posledný spev – Zbohom

hlavná téma – láska mladých ľudí – Miško a Hanka Čajkovci a v protiklade k nej nemorálnosť šľachty

Hájnikova žena – obsah diela:

dej: Zomrie starý hájnik Čajka, jeho syn Michal sa uchádza u grófa Vilániho o miesto svojho otca, dostáva ho. Má rád Hanku, ktorá na neho čaká a chce si ho vziať, ale jej rodičia nesúhlasia (sú oveľa bohatší než Michalova rodina) Sobáš sa nakoniec koná, Michal zoberie svoju nevestu do horárne. Uprostred krásnej prírody žijú spokojne a šťastne. Artuš Viláni (grófov syn) vidí Hanku v kostole, veľmi sa mu páči a začne ju prenasledovať.

Hanka ho však odmieta a tak si Vilani vymyslí podlý plán. Usporiada poľovačku, aby si bol istý, že Miško nebude doma, a vyberie sa za Hankou. Tá ho v sebaobrane zabije. Michal zoberie vinu na seba a Hanku prinúti odprisahať, že neprezradí pravdu. Michala uväznia a čaká ho súd. Hanka sa vráti k rodičom, no tí sa od nej odvrátia a stále jej vyhadzujú vinu na oči.

Od žiaľu a výčitiek svedomia sa pomätie. V deň súdu prichádza Hanka na súd a povie pravdu. Súd ich oboch oslobodí. Po narodení dieťatka Hanka vyzdravie. Michal zachráni život grófa Vilániho a ten sa mu chce odvďačiť, Michal si želá len odpustenie za vraždu jeho syna a jeho želanie je splnené

Dej je dynamický bez odbočení:

v úvode – smrť starého hájnika, svadba a príchod do hájovne

v zauzlení – Hankin sen

vo vyvrcholení – zvody a zabitie

v rozuzlení – príchod Hanky na súd a oslobodenie

v závere – zmierenie sa so šľachtou

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/14938-hajnikova-zena-obsah/