Ako chutí moc rozbor

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: andrejF59 (21)
Typ práce: Referát
Dátum: 25.04.2018
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 275 slov
Počet zobrazení: 8 223
Tlačení: 261
Uložení: 287

Ako chutí moc

  • Frank – rozprávač
    Pavlína- jeho žena
    Galovič – politik a člen kabinetu
    Mŕtvy = Veľký muž
  • psychologický rozbor postáv, kritika, irónia, dialógy, monológy (vnútorný)
  • 2 problémy – moc a jej pôsobenie na ľudí( moc rozkladá človeka ľudsky a politicky)
  • situácia (kritika nasledovateľov Stalina)
  • Dej: Opis pohrebu a Mŕtveho, kt. je frankov priateľ. Bol mu svedkom na svadbe ako Mŕtvy postupoval v politike tak sa menil aj jeho výzor(z vandráka sa stáva slušák). Mŕtvemu išlo len o slávu a prestíž. Frank uvažuje nad tým ako ľudia brali Mŕtveho. Pri fotení si spomína na zážitky, kt. spolu zažili. Franka vítajú len vtedy keď má foták(fraška). Gavlovič všetko organizuje a hrá sa na hlavnú postavu na pohrebe. Všetci vyššie postavení museli prísť na pohreb aj keď väčšina ľudí ho ani nepoznala = fraška. Celý kabinet čakal na jeho smrť.
  • Retrospektíva – Mŕtvy + Frank + Margita sa chodievali kúpať. Obidvaja ľúbia Margitu. Ona chodila s Frankom kým ho Mŕtvy nezbil. Neskôr sa udobrili – veľké priateľstvo. Mŕtvy si zobral Margitu aj keď vedel, že Frank ju ľúbi. Neskôr nebola pre neho atraktívna. Zobral si druhú ženu – sekretárka- fraška- podvádza ju. Mŕtvy a frank spolu bojovali = partizáni. Mŕtvy bol bojovník a odhodlaný, čestný človek, ale politická moc ho dosť zmenila.
  • Pohreb – prichádza syn z 1. manželstva. Martin, kt. vydedil kvôli problémom v škole. Otca chcel zosmiešniť. Prišiel otrhaný a špinavý. Frank rozoberá normálnu a morálnu smrť. Mŕtvy sa nesmie ukazovať na fotkách v telke – úpadok slávy, teraz je nič. Po prvom dni idú vdova a jej otec odviesť Mŕtveho do 2. dediny. Dali ho do miestnosti ale museli spratať všetky vence, pretože za 30 min. idú vymenovať nového šéfa kabinetu.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#bájky krylov

Vypracované témy zo slovenského jazyka literatúry 2017



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.046 s.
Zavrieť reklamu