Zóny pre každého študenta

Maco Mlieč rozbor

MACO MLIEČ 

Lit. druh: epika,

Lit. žáner: poviedka

Maco – zdrobnenina od Matej

Rovina deja:

Rozprávač, sám autor, sa zastavil pri Macovi, ktorý pri ceste pásaval kravy a spýtal sa ho, odkedy pracuje u gazdu a za akú plácu. On mu odpovedal, že len za stravu, nejaké kúsky odevu, pohárik pálenky a tabak. Potom mu rozprávač zrátal, koľko mohol mať peňazí, keby ho gazda 40 rokov riadne vyplácal. Maco však nemá pocit, že ho gazda zdiera. Nepozná cenu peňazí, lebo nič nepotrebuje, nemá ženu ani rodinu. Neoženil sa, lebo ho žiadna dievka nechcela. Žije sám u gazdu v maštali, robí všetky možné roboty: dvadsať rokov bol pri koňoch, no zlomil si nohu a išiel ku volom, keď už nevládal, gazda ho dal ku kravám.

Nemá vlastnú izbu, spí len so statkom. Prezývajú ho Mliečnikom (hlinený hrniec na mlieko), možno preto, lebo bol nahluchlý, alebo preto, lebo bol krátky, bez krku. Vyzerá veľmi zanedbane, je špinavý. Nemá podmienky, aby kultúrne vyzeral, ani záujem. Sluhovia už s ním nechcú pre jeho výzor jedávať. Macovi sa často vysmievali za to, ako vyzerá. K slabšiemu človeku sa dedina správa ako k nedospelému.

On sa nikdy neurazí. Vo všetkom vidí tú lepšiu stránku. Nešomre, že mu zmrzačilo nohu, je trpezlivý, znáša v tichosti bolesť. Nesťažuje sa, nechce nikoho obťažovať. Keď poprosí o liek, aj tak mu ho nepripravia.

V jesení začal Maco polihovať, nesťažoval sa nikomu, gazda žartom prehodil, že je to už pred smrťou, ale nezaujímalo ho, čo mu je. Paholci sa zľutovali a ťažké práce urobili miesto neho.

Maco sa bojí, že zomrie a nestihne sa s gazdom porátať. Myslí si, že ešte on je gazdovi dlžný, za to, že ho choval a šatil. Jeho životná filozofia je: Poriadne robiť a statočne zomrieť. Gazda urobí vyúčtovanie, samozrejme len za jeden rok. Maco nechce, aby mu vyplatil peniaze. Prosí gazdu, aby mu za ne vystrojil riadny pohreb. Má len jedinú túžbu, byť pochovaný uprostred cintorína a nie pod plotom, kam pochovávali tulákov a samovrahov.

Macova dobrota prebudí aj gazdovo svedomie. Nestihne už však nič napraviť, v noci Maco sám zomiera v maštali. Gazda mu vystrojí krásny pohreb, celá obec ho pochválila, len sluhovia v obci povrávali, že však ho mal za čo pochovať.

Významová rovina: Gazda si až pri smrteľnej posteli Maca Mlieča uvedomil, že Maco u neho robil zadarmo a chcel mu spravodlivo zaplatiť.

Opis Maca: 

Je pravda, že Maco skoro čela nemal, oči ako myš, nos ani gombička, vrchnú gambu odutú, akoby ho všetky predné zuby boleli. Vlasy ako jež a hrdzavé, uší skoro nič. Maco skutočne bol zanedbaný úplne. Už aj desať rokov, čo sa neholil. Oči zaliate, vlasy ako stará riečica, ruky od blata a hnoja, vrchná gamba mu trčala a zuby spod nej ako koly.

Vypíšte priamu charakteristiku Maca:

Je pravda, že Maco skoro čela nemal, oči ako myš, nos ani gombička, vrchnú gambu odutú, akoby ho všetky predné zuby boleli. Vlasy ako jež a hrdzavé, uší skoro nič. Ale jednak, mohol sa oženiť. Ale on dievkam vynadal, naštekal a o ženu sa viac neobzrel.

Začas sa ešte držal ako mládenec, holil si celú tvár, vlasy si začesával a dával podstrihovať. Ale keď mu prešlo tridsať rokov, čím ďalej tým viac sa zanedbával. Neumýval sa, iba v nedeľu, nečesal sa, strihal sa sám, Ruky utieral o nohavice alebo o klobúk, z krpcov sa nevyzúval. Maco skutočne bol zanedbaný úplne. Už aj desať rokov, čo sa neholil. Oči zaliate, vlasy ako stará riečica, ruky od blata a hnoja, vrchná gamba mu trčala a zuby spod nej ako koly.

Vypíšte nepriamu charakteristiku Maca:

Kone rád opatroval Maco ako svoje vlastné, lepšie ako seba. Maco ani slova, ani len dohánu od notára nevypýtal. Len si kázal dievkam navariť pľúcnika, ale tie mu ho nenavarili. Položil si ho teda sám k ohnisku a dievkam našomral, že „pocháble pochabie, len frajerov keby bolo...“ Mliečnikom ho prezývali preto, lebo bol od rodu trochu nasprostastý a aj nahluchlý.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/15592-maco-mliec-rozbor/