Mamka Pôstková obsah

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: ivka47
Typ práce: Referát
Dátum: 24.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 293 slov
Počet zobrazení: 44 436
Tlačení: 1 369
Uložení: 1 129

Mamka Pôstková obsah

Lit. druh: epika 

Lit. žáner: poviedka

časopriestor: slovenská dedina, začiatok 20. st.

hlavná postava: mamka Pôstková

opis: mala 65 rokov, bola neobyčajne zoschnutá, maličká, nohy mala obuté vo veľkých starých čižmách, tvár mala čiernu, zmraštenú, chudú, zapadnuté bezzubé ústa, detsky malé ruky, bola veľká ako 10-11 ročné dieťa

charakteristika: nevedela čítať ani písať, tvrdo pracovala, ale nemohla ani umrieť, kým si nezaplatí pôžičku v banke, hoci bola veľmi chudobná, bola veľmi poctivá

Rovina deja:

Rozprávač – sám autor, rozpráva príbeh mamky Pôstkovej, ktorá mala veľmi ťažký život, vydala sa za muža, ktorý bol lenivý, pijan, simuloval rôzne choroby, nechodil do roboty, ona ho živila (kritika pijanstva), aj jej syn keď vyrástol, podal sa na jej muža, tiež sa mu nechcelo pracovať, pil.

Ona musela chovať aj jeho ženu a deti. A tak išla do banky požičať si 12 korún, nakúpila múku a začala piecť chlieb v nádeji, že predajom chleba uživí celú rodinu. Lenže to, čo zarobila, vydrankal od nej syn, platila aj nájomné. Nakoniec jej muž umrel. Syn však stále pil, bil ženu a chcel biť aj ju, matku.

A tak sa rozhodla odísť z domu, prenajala si komôrku u gazdu za tri koruny a odsťahovala sa. Mala už vyše 60 rokov. Živila sa ďalej predajom chleba. Začala splácať dlžobu v banke. No zavše peniaze dala aj neveste, chlebík predávala aj chudobným ľuďom, ktorý nemali čím zaplatiť. A tak išla robiť do repy. Zarobené peniaze si uschovala u gazdu, ale ten jej ich prepil.

Nakoniec si ešte zlomila ruku pri páde z rebríka. A tak si dlžôbku chodila splácať už 5-6 rokov po korune. Ešte má zaplatiť 3 koruny. Bankový úradník už dlžobu rozdelil medzi ostatných dlžníkov, ale bál sa jej povedať, že nemusí splácať, aby sa neurazila. Nakoniec mamka Pôstková predá perinu a poslednú splátku, 3 koruny, donesie.

Významová rovina: 

Ľudia, hoci veľmi chudobní, boli poctiví a mravne založení.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu