Zóny pre každého študenta

Matka obsah - Július Barč-Ivan

JÚLIUS BARČ – IVAN

O nové témy a umelecké metódy obohatil drámu J.B. Ivan. Jeho dramatická tvorba mala expresionistický charakter. (Expresionizmus - Jeho hlavným cieľom je vyjadriť vlastné zážitky a vlastné pocity bez ohľadu na akékoľvek konvencie.

Pre zvýšenie efektu zážitku často dochádza k deformácii reality.)

Matka 

Hlavné postavy: 

Matka (Anna Pavlíčka) – vdova, má schopnosť vidieť čo sa stane jej najbližším. Ľudia v dedine ju nemajú radi, myslia si, že je bláznivá, ale jej je to jedno. Milovala svoje deti. 

Jano – mocný, tvrdý chlap. Keď jeho brat odišiel do Ameriky potešil sa, lebo mu zostala aj bratova časť dedičstva po otcovi. 

Paľo – bol mierny a poslušný. Miluje Katu aj keď ona po jeho odchode do Ameriky začala chodiť z Janom.

MATKA DEJ:

Matka Anna Pavlíčka vie vytušiť dopredu, čo sa stane. Mala vidinu o smrti svojho muža pri banskom nešťastí, ktorá sa naplnila. Vtedy utekala za ním, aby nešiel do bane, ale neposlúchol ju. Bola tehotná, čakala tretieho syna, no v behu za mužom sa potkla a dieťa zomrelo. Taktiež mala vidinu o tom, že si jej malý syn Jano zlomí nohu – aj to sa splnilo. Tieto predtuchy sú však pre ňu nešťastím. Trpí tým duševne a považuje to za kliatbu. Celá dedina ju nazýva čudáčkou. Ľudia rozprávajú, že je s čertom spriahnutá.

Anna má dvoch synov – Paľa a Jana. Paľa vychovala tak, aby vždy ustupoval Janovi. Jano dal Paľovi peniaze na cestu do Ameriky, lebo chcel celý dom pre seba. Za tie peniaze, ktoré dal Paľovi dostal jeho polovicu domu. No polovica domu mala raz takú cenu ako lístok do Ameriky. Bol to pre neho výhodný obchod.

Jano túžil aj po Paľovej frajerke Kate, aj preto ho nahovoril na cestu do Ameriky.

Jano po Paľovom odchode začal chodiť za Katou. Kata ho spočiatku nechcela, ale Jano sa začal zaliečať jej rodičom, chválil sa tým, že má dom, že Paľo má vraj frajerku v Amerike a nikdy sa nevráti.

Paľo písal z Ameriky, že sa má dobre. Opak bol však pravdou. Trel biedu.

Matka má opäť vidiny. Vidí prichádzať Paľa, v ruke drží nôž. Jano sa jej smeje, neverí jej. Paľo sa však naozaj po 4 rokoch vracia. Jano nie je nadšený. Nazval brata žobrákom a vyhodil ho. Na to zasiahne matka a povie Janovi, že ak vyhodí Paľa, ona vyhodí i jeho. Paľo vybaľuje darčeky. Janovi priniesol nôž. Keď to zbadá matka, spomenie si na predtuchu, nôž zoberie a schová.

Za Pavlíčkou prichádza Kata. Povie jej, že má rada Paľa. Pavlíčka trvá na tom, aby bola s Janom. Jano si hľadá čistú košeľu, nájde aj nôž. Zoberie si ho.

Matka má opäť vidiny. Vidí ako Jano nožom prekole Paľa. No ak sa to stane, nebude už mať viac synov, jeden bude mŕtvy a druhého bude nenávidieť. Aby tomu zabránila, posiela Paľa preč z domu. Zbalí mu kufor, dá mu peniaze a posiela ho preč, ďaleko. Paľo si myslí, že ho vyháňa preto, lebo má radšej Jana. Paľo nevie, kam má ísť. Prichádza za ním Kata, povie mu, že opúšťa Jana, vyzná Paľovi lásku, berie ho k sebe domov, ba ponúka mu aj prácu u svojho otca na gazdovstve.

Paľo prišiel navštíviť matku. Vtom prichádza nahnevaný Jano. Vytiahne nôž. Matka zhasne lampu. Kričí na Jana: Tu je, v kúte. Jano bodne a vtom zistí, že prebodol matku. Matka sa obetovala, aby jeden syn nezabil druhého. Jej čin je okamihom pre Janovu nápravu. Matka sa síce pre synov obetuje, zomiera, ale dosiahla svoj cieľ – zmierenie synov. Až teraz sa prejaví pravý charakter bratov. Paľo chce vziať vinu na seba a ísť za brata do väzenia, Jano však v poslednej scéne pochopí svoj čin a prizná sa k vražde.

V diele sú prvky expresionizmu.

Expresionizmus – zobrazuje skutočnosť najmä pomocou silných, intenzívnych emócií. Expresionisti nič nezastierali. Zobrazovali situácie, keď ich hrdinovia prežívali vyhranené konflikty, životné krízy, nezvyčajné situácie. Tieto situácie riešili pudovo, emotívne.

Expresionisti si všímali tmavé, pochmúrne stránky života, atmosféra ich diel je pochmúrna, ťažká, nepokojná, odráža pesimistické chápanie života a pocity bezvýchodiskovosti a dezilúzie.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/15610-matka-obsah-julius-barc-ivan/