Zóny pre každého študenta

Neprebudený hlavná myšlienka

NEPREBUDENÝ

Poviedka Neprebudený, ktorá patrí k vrcholom slovenskej literatúry, sa však odlišuje od ostatných. Tu sa už láska, hoci fiktívna, imaginárna, nekončí pred oltárom, ale sa končí tragicky.

Lit. druh: epika Lit. žáner: poviedka

Časopriestor: slovenská dedina na konci 19. stor.

Ondráš Machuľa – typ človeka z najbiednejších sociálnych vrstiev dediny

mentálne zaostalý dedinský husiar, všetci okrem detí sa mu vyhýbajú, sníva o láske

Rovina deja: Ondráš Machuľa – (Ondrej) husár lenovský (nemá koňa ale husi) je mentálne zaostalý.

Ondráš Machuľa sa narodil ako postihnuté dieťa. Je to biedny tvor boží. Hlava veľká, vlasy ako srsť, čelo nízke, nos rozpleštený na kabáč, postava malá, nevyvinutá, zhrbená.

Celá dedina sa im vysmievala, že im ho striga vymenila, alebo hovorili, že sa jeho matka, keď bola tehotná, zadívala na jarmoku na opisu. Matka ho milovala o to viac, no otec tieto reči nezniesol, znenávidel ho, chcel ho aj zmárniť, opíjal sa od žiaľu. Prepil všetko a odišiel. Po matkinej smrti ho vychovávala totka – teta – matkina sestra, dala ho aj do školy.

Ondráš dovŕšil 20 rokov, ale rozum ako dieťa. Aj s deťmi si najlepšie rozumie. Pasie husi pre celú dedinu a každý deň mu donesú z jedného domu obed. Raz mu donesie obed Zuzka Bežanovie, ktorá sa práve pohádala s frajerom a zo žartu sa mu sľúbi za ženu. Ondráš to berie vážne a chystá sa na sobáš, dá si ušiť nohavice. Vyrába varešky, predáva ich, aby si zarobil. Ondráš sa vo veľkom chystá na svadbu. Vtedy si Zuzka uvedomí, čo spravila, ale už je neskoro.

Zuzka Bežanovie a Jano Dúbravovie majú svadbu. Ondráš si myslí, že to je jeho svadba so Zuzkou. Totka ho zamkne v komore a nepustí ho na svadobnú hostinu. Ondráš naveľa vyvalí dvere a príde na svadbu. Keď uvidí Zuzku tancovať s Janom, pomyslí si, že keďže prišiel neskoro na sobáš, Zuzka si preto vzala Jana.

Vtom začala horieť šopa. Opitý zváč zahodil cigaretu. Ľudia chytili Ondráša, mysleli si, že to on podpálil. Priviazali ho k plotu. Príde za ním Zuzka, prosí ho o prepáčenie, vysvetľuje mu, že si z neho urobila srandu a nemyslela to vážne. Ondráš jej neverí. Zuzka ho odviaže. Zuzkina mama kričí, že v šope ostali husi. Ondráš ide zachrániť husi, prevalí sa na neho povala a zhorí.

Významová rovina:Autor prostredníctvom najbiednejšej spoločenskej vrstvy v dedine kritizuje pomery na dedine. Autor tu odkrýva jeho vnútro, spoznávame, že aj v zmrzačenom tele sa skrýva citlivé ľudské vnútro.

Autor tu zobrazil ako ľahkovážnosť a ľahkomyseľnosť človeka i celej dediny dovedie prostoduchého husiara k smrti, ktorá je pre neho vykúpením.

Machuľa sa stáva obeťou vysnívanej lásky k peknej Zuzanke Bežanovie.

Je to jedna z mála Kukučínových prác, ktorá sa končí tragédiou

Neprebudený – duševne zaostalý, má dušu dieťaťa, aj keď má 20 rokov, nevie odlíšiť fantáziu od skutočnosti

Autor charakterizuje postavy aj cez ich mená: Machuľa – tvár ako veľká machuľa, nos rozpleštený, rozmazaný, nepodarok, Bežanovie – bežať, utekať, je prelietavá, nestála, pochabá.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/15614-neprebudeny-hlavna-myslienka/