Zóny pre každého študenta

Statky zmätky – rozbor diela

STATKY – ZMäTKY

Lit. druh: dráma Lit. žáner: činohra

Téma: statky (majetky) spôsobujú zmätky v medziľudských vzťahoch, nad ľúbostným citom víťazia majetkové záujmy

Hlavné postavy:

Palčíkovci: Ondrej a Mara

Ďurko Ľavko a jeho rodičia: Jano, Žofa

Zuzka Kamenská a jej rodičia: Kata a Tomáš

Palčík je brat Katy Kamenskej a Palčíková je sestra Žofy Ľavkovej

Vonkajšia kompozícia: hra sa skladá zo 4 dejstiev

Rovina deja: 

Palčíkovci (Ondrej a Mara) nahovoria chudobných Ľavkovcov, aby im dali syna Ďurka za vlastného, oženili ho so Zuzkou Kamenskou a oni im prepíšu po smrti majetok. Ďuro Ľavko nemá najlepšiu povesť v dedine, rád chodí do krčmy, strieda frajerky, je robotný, túži po majetku, chodí za vydatou Betou. Nakoniec sa so Zuzkou zoberú. Ďurko však stále chodí za Betou a Zuzka je z toho nešťastná. Ďurko ju ponižuje, kričí na ňu. Po čase strpčí Zuzke život do tej miery, že tehotná Zuzka odchádza z domu a Ďurko si privádza k sebe druhú ženu Betu (2x rozvedenú). Na gazdových meninách žiada Ďurko Palčíka, aby mu prepísal majetok, Palčík odmietne. Sklamaná Beta opúšťa Ďurka a Palčík Ďurka v zlosti vyženie z domu. Ďurko prosí Zuzku o odpustenie, ale ona mu neverí, nechce sa k nemu vrátiť. Palčíkovci prichádzajú za Zuzkou a povedia jej, že majetok zanechajú jej synovi.

Rovina významu: Statky (majetky) spôsobujú zmätky v medziľudských vzťahoch, nad ľúbostným citom víťazia majetkové záujmy, kritika mamonárstva, honba za majetkom, morálny úpadok, rozbitie manželstiev

Zuzka Kamenská je Tajovského najkrajšia postava, je ústupčivá, dobrá, poslušná, statočná, robotná, uzavretá do seba, nechodí na zábavy, je tichá pracovitá, za Ďurka nejde pre majetok, ale verí, že ich manželstvo bude šťastné, záleží jej na ňom, ale ťažko znáša jeho zálety. Vyvíja sa z naivného dievčaťa na hrdú samostatnú ženu, ktorá sa postaví osudu.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/15617-statky-zmatky-rozbor-diela/