Ťapákovci – rozbor, postavy

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: ivka47
Typ práce: Referát
Dátum: 25.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 509 slov
Počet zobrazení: 12 404
Tlačení: 481
Uložení: 579

ŤAPÁKOVCI

Lit. druh: epika Lit. žáner: novela

Čas: prelom 19. a 20. stor. Priestor: slovenská dedina

Hlavné postavy: Iľa–kráľovná, Anča-zmija

Vonkajšia kompozícia: 5 kapitol bez názvu a bez čísla

Rovina deja:

Ťapákovci žijú 16-ti v jednom dome, v jednej izbe. Sú málovravní, pomalí, novoty ich nezaujímajú. Z tejto rodiny sa vymykajú dve ženy: tridsaťročná stará dievka kalika Anča – zmija a Iľa – kráľovná, žena Paľa Ťapáka Obidve sú silné osobnosti: Iľa – manželka najstaršieho z bratov chce, aby chlapi išli orať, opraviť studňu, túži po modernejšom, kultúrnejšom spôsobe života, chce zmeniť Ťapákovcov a ich staré zvyky, vyčíta im, že žijú v neporiadku, nezdravo, deti majú choré, tlačia sa šestnásti pokope. Iľa chce, aby si v dome poriadili, vyvetrali, lebo žijú nezdravo a sú bledí ako pavúci. Ale im je to jedno, keď si budú aj po hlavách chodiť. Sú leniví nielen robiť, ale aj hovoriť a rozmýšľať. Všetci si myslia, že Iľa im chce rozkazovať a preto ju volajú – kráľovná.

V dome žije aj sestra Ťapákovcov – Anča. Je mrzáčka, nemôže chodiť, lámka jej nohy zničila, len na dlaniach a kolenách sa plazí – preto ju volajú zmija. A tiež preto, lebo je stále nahnevaná, mrzutá, zlostná, necitlivá. Má 30 rokov, tvár má krásnu, ale nohy vystrieť nemôže. Vyšíva svadobné čepce mladým nevestám a ona – paradoxne, nikdy sa nevydá. Anča stále provokuje ostatných a snaží sa vyvolať konflikty a hádky medzi Iľou a Ťapákovcami.

Anča sa kvôli svojmu osudu hnevá na celý svet, osobné nešťastie ju robí zlou a zádrapčivou a drsnou. Má rada Jana Fuzákovie. Najviac je ponížená, keď v noci poskakuje na dlaniach a kolenách a v tme si ju práve Jano pomýli so psom.

Iľa je vzdelaná, chodila do školy do Rimavskej Soboty, vyštudovala za pôrodnú babicu, preto chce mať všade čisto a poriadok ani v nemocnici. Iľa sa usiluje zmeniť zaostalý život Ťapákovcov, no oni sa držia tradície svojich predkov. Iľa dá mužovi Paľovi podmienku, buď postaví dom, alebo od neho odíde. Paľovi to je jedno, veď je Ťapák.

Iľa odchádza od muža. Po pár mesiacoch sa Paľo vyberie za ňou, navozí skál a postaví nový dom, pekný, zafarbí ho na žlto. Iľa je šťastná. No aj Ťapákovci, nikto ich už nenúti starootcovské zvyky zanechať, bratovi dom nezávidia, ba sa mu smejú, že je žltý, vraj by sa hanbili zaň. Iľa s Paľom sú radi, že odišli a Ťapákovci tiež – dusia sa v dome 14 – ti.

Významová rovina: Nové a pokrokové sa presadzuje na slovenskej dedine len veľmi ťažko.

Ťapákovci patria k najlenivejším postavám slov. literatúry.

Iľa sa usiluje zmeniť zaostalý život Ťapákovskej rodiny, v jednom dome ich žije 16, sú nezhovorčiví, nezaujíma ich nič, čo sa deje okolo nich, čo poháňa život dopredu, držia sa tradície svojich dedov (nemôžu ísť orať v iný deň ako v piatok), sú zaostalí.

Anča – zmija patrí k najtragickejším postavám v Timraviných poviedkach, vo vnútri je citlivá, nežná, ale jej osobné nešťastie ju robí navonok drsnou, je tu kontrast – túži po láske a vlastnej rodine, ale zmrzačenej zostáva len vyšívanie čepcov pre nevesty.

autorka pranieruje zaostalosť, zápecníctvo

Idea – hl. myšlienka: realistické zobrazenie zaostalej rodiny Ťapákovcov a snaha Ili zmeniť ju. Iľa bojuje proti zaostalosti, lenivosti, proti pridržiavaniu sa nezmyselných tradícií.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Video: Ťapákovci – rozbor, postavy



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.036 s.
Zavrieť reklamu