Raňajky u Tiffanyho - Truman Capote

TRUMAN CAPOTE

(1924 - 1984)

- americký prozaik, zomrel v L.A

- písal poviedky, novely a romány

- POVIEDKOVÁ TVORBA: Strom noci a iné poviedky, Hudba pre chameleónov

- NOVELY: Lúčna harfa, Raňajky u Tiffaniho

- ROMÁNY: Iné hlasy, iné izby, Chladnokrvne, Vypočuté modlitby- ostalo len torzo

RAŇAJKY U TIFFANIHO - psychologická novela, rozpráva o americkom spôsobe života.

Hlavnou hrdinkou knihy je 19 ročné dievča ľahkých mravov, Holly Golightlyová, která má za seboutvrdé detstvo a chce za každú cenu dosiahnuť úspech.
Jej rodičia zomreli na tuberkulózu, keď bolimalá Lulamae (Hollyino pôvodné meno) a jej milovaný brat Fred ešte malí. Od tej doby sa sami pretĺkali životom, boli vychudnutí a hladní. Raz sa pokúšali ukradnúť na farme jedlo. DoktorGolightly ich chytil a malúLulamae - Hollysi zamiloval natoľko, že sa s nou v jej štrnástich rokoch oženil. Potom žila Lulamae Golightlyová i s bratom Fredem u doktora na farme. Ale to nebol život, aký by nespútaná Holly chcela žíť. Jedného dňasa zbalila a utiekla. Dorazila až do New Yorku...

Kniha začína tým, že Joe Bell, majitel baru na Lexington avenue, zavolá na rozprávača príbehu a ukáže mu novinový výstrižok, na ktorom je fotka Holly kdesi v Afrike. Obaja sú tým značne šokovaní. A tým sa začína odvíjať príbeh – rozprávač si spomína na čas prežitý s Holly Golightlyovou.

Keď totiž prišiel ako mladý a ambiciózny spisovateľ do New Yorku, aby tu napísal svoju prvotinu, a prenajal si byt v jednom činžiaku, jeho susedkou sa staala práve dievča s nápisom na poštovej schránke: "Holly Golightlyová - na cestách". Chodila vždy perfektne upravená, s veľkými čiernymi okuliarmi na nose, usporadúvala divokévečierky u seba v byte, bola vonku neskoro do noci a keď sa vracala domov, zvonila nájomníkom bytov, aby jej otvorili, , pretože stratila kľúče od bytu. Tak sa zoznámila i s rozprávačom, ktorému následne začala hovoriť Fredy, pretože jej pripomínal jej milovaného brata. Človek sa môže vycvičiť, aby mal rád každého. K jej známym patrí: filmár, multimilionár, diplomat, jeho milenka, jej priateľka, fotomodelka.

Holly nepracuje, ale vie, ako prísť k peniazom. Napríklad každý štvrtok chodí do väznice navštevovať mafiána Sallyho Tomata, a za to dostáva každýtýždeň sto dolárov ad jeho advokáta. Vďaka tomu je však zatknutá, pretože odovzdáva z väzenia dešifrované správy. Advokát Sallyho nakoniec za ňu zaplatí kauciu, ale pre Holly to má i tak veľké následky. Zamilovala sa totiž do istého Josého Ybarra-Jaegareho, Brazilca, ktorý vždy dbá na dobrú povesť, pretože sa chce stáť brazilským prezidentom. Čaká s ním dokonca dieťa a je veľmi šťastná. Dokonca s akvôli nemu zmení na pracovitú gazdinku, ktorá sa vôbec nepodobá na predchádzajúcu Holly.Joséjej však po prepustení z väzenia napíše dopis, v ktorom jej oznámi, že s ňou nič nechce mať, pretože by to pošpinilo jeho politickú kariéru. Holly je nešťastná ... a dokonca potratí ich dieťa.

Rozhodne sa začať nový život. Vzdá sa sna raňajkovať raz u Tiffanyho, opustí svojho milovaného kcúra, ktorému nedala meno v presvedčení, že sa k nemu citovo nepripúta, opustí i New York a divoké večierky, ale opustí i rozprávača, svojho priateľa, ktorý sa do nej zamiloval a odchádza doRio de Janeira.
Rozprávačovi po nej ostane len kocúr, o ktorého sľúbil, že sa bude starať a tiž novinový výstrižok.

Je to novela o ľudskom hľadaní zmyslu života ľahkomyseľnej, ale veľmi úprimne a hlboko citovo založenej Holly.

Názov je symbolický: Tiffany – najznámejšie klenotníctvo na najznámejšej ulici Piatej Avenue v New Yorku

Pri odchode do R. de Janeiro si odnesie maličký šperk

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/15717-ranajky-u-tiffanyho-truman-capote/