Zóny pre každého študenta

Reštavrácia - Ján Kalinčiak

Reštavrácia - Ján Kalinčiak 

Ján Kalinčiak – patrí do obdobia romantizmu. Pochádzal z Turca od Martina. Matka mu od detstva rozprávala príbehy a povesti o zemanoch a zemianskych rodoch. Sám pochádzal zo zemianskej rodiny po matkinej strane. Vyštudoval sa za evanjelického farára. Celý život sa venoval učiteľskej práci. Posledné dva roky života prežil v Martine ako redaktor. Zomrel v roku 1871 ako 49-ročný.
 
- román Reštavrácia s podtitulom Obrazy z nedávnych časov
 v tomto diele otvorene poukázal na úpadok zemianstva, pred rokom 1848 právo voliť mala iba šľachta, teda aj drobní šľachtici – zemania. Zemianske rodiny už v tomto čase boli nemajetné, chudobné, z ich bývalých majetkov nezostalo nič. I keď zemania vyšli na mizinu, boli veľmi hrdí a pyšní na svoj pôvod a na svoje privilégiá, sedliakmi pohŕdali a vyvyšovali sa nad nich.

Je to jediná humoristická próza so šťastným zakončením. Námetom je obraz kortešačiek (získavania voličov) pred voľbami župných úradníkov a boj dvoch rozvetvených rodín  o miesto vicišpána. Kandidáti na úrad vicišpána sú zemianskeho pôvodu Adam Bešeňovský a Ján Potocký. Zemianstvo sa rozdelilo na dve stolice. Obaja kandidáti si získavajú hlasy voličov hostinami, pijatikami a podplácaním kortešov.

Zemania sľúbia svoje hlasy vždy tomu, kto im viac zaplatí.. Adam Bešeňovský bol 15 rokov 1.vicišpánom, uratí pred voľbami rodinu Levických tým, že nechce dať svoju dcéru Aničku Štefanovi Levickému za ženu, hoci sa majú radi. Bešeňovský tamýšľa vydať svoju dcéru za grófa, aby však nestratil hlasy Levických, sľúbil, že ju dá Štefanovi vtedy, keď bude vicišpánom. Bol si istý, že sa to nemôže stať, lebo Štefan je chudobný.

Štefanov strýc Andrej Levický vyhútal plán ako by sa Štefan stal vicišpánom. Odviedol celú rodinu Levických od Bešeňovského na protivníkovu stranu. Potocký,ktorý s ich pomocou mal získať vicišpánstvo, zaviazal sa urobiť Štefana 2. vicišpánom. Aby bolo víťazstvo Potockého isté, bolo treba nepripustiť k voľbám niekoľko voličov Bešeňovského.

Plán sa podaril tak, že jednu skupinu voličov poopíjali a dali zaviesť do hory, druhú skupinu podplatený mýtnik nepustil cez most, iných zase zvábili do cirkusu, aby zmeškali voľby. Prvé miesto získal Potocký, druhé vicišpánstvo Štefan Levický a tým aj Aničku. Toto dielo bolo aj sfilmované pod názvom Zemianska česť. 

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/1750-restavracia-jan-kalinciak/