Suchá ratolesť – Svetozát Hurban – Vajanský

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: mino
Typ práce: Referát
Dátum: 10.10.2008
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 235 slov
Počet zobrazení: 16 442
Tlačení: 1 075
Uložení: 1 070

Suchá ratolesť – Svetozát Hurban – Vajanský

Svetozát Hurban – Vajanský – predstaviteľ prvej fázy realizmu. Verí v návrat zemianstva ako vedúcej sily slovenského národa, ale keď zemania budú verný pôde, tradíciám a spoja sa so slovenskou inteligenciou. 

Román Suchá ratolesť

Hlavná postava Stanislav Rudopoľský potomok starej zemianskej rodiny v Rudopolí, študoval právo vo Viedni. Je sčítaný, vzdelaný na európskej úrovni, talentovaný maliar, citlivý umelec. Vracia sa z ciest po Európe do Rudopolia.

Tu sa zbližuje statkárom Karolom Vanonským ( sused a majiteľ pozemkov Rudopoľského, kandiduje vo voľbách), učiteľom Tichým (ktorý mení názor Rudopoľského na slovenskú literatúru a názory na národ) a Adelou Rybáričkou ( mladá vdova, hrá karty, fajčí, organizuje pikniky).Svorne mu pomáhajú spoznať pravú tvár národného útlaku a jeho dôsledky prejavujúce sa v živote spoločnosti.

Vajanský v románe podáva vnútorný prerod Rudopoľského – spočiatku nemá záujem o národné veci neskôr pod vplyvom rodu vernej inteligencie si začína uvedomovať, kde je jeho miesto v slovenskom národe.

Zoznamuje sa aj s predstaviteľmi Maďarov, najmä grófom Svatnayom, s ktorým sa stretne v osobnom súboji, keď bráni česť učiteľa Tichého a Vanónskeho manželky. Je ťažko zranený, píše závet. Z neho sa dozvedáme, aké sú jeho názory na postavenie zemianstva. Celý svoj majetok odkázal Vanonskému, učiteľovi a farárovi, aby ho použili v prospech národných cieľov. Adela Rybárička opatruje Rudopoľského, nakoniec sa uzdraví a berie si Adelu za ženu.  

Autor na postave Rudopoľského chce zdôrazniť, že aj jednotlivci môžu byť prospešní pre slovenský národ, ale zároveň si uvedomuje, že zemania sú len suchou ratolesťou na pni slovenského národa.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu