Zóny pre každého študenta

Ežo Vlkolínsky, Gábor Vlkolínsky – P. O. Hviezdoslav

Ežo Vlkolínsky, Gábor Vlkolínsky – P. O. Hviezdoslav

Pavol Orzságh Hviezdoslav - predstaviteľ realizmu, pochádzal zo spoločenskej vrstvy drobných zemanov, preto poznal spôsob života a mentalitu zemanov. Hviezdoslav nedôveruje, že by sa zemianstvo mohlo postaviť do čela národného hnutia, naopak záchranu zemianstva vidí v jeho postupnom splývaní so sedliactvom. 

epos Ežo Vlkolínsky

Dejiskom je Vlkolínec (básnické pomenovanie Vyšného Kubína, rodisko P.O.H.). Zemiansky chlapec Ežo sa zaľúbil do sedliackeho dievčaťa Žofky Beckovie, čo sa nepáčilo jeho matke Estere, ktorá je hrdá, zarytá zemianka, ktorá túži len po zemianskej neveste. Keď Ežo neustúpi, Estera ho vyhodí z domu a vydedí ho. Eža prichýli jeho strýc Eliáš, ktorý potrebuje do gazdovstva pracovitú ruku a rád urobí napriek Estere. Vystrojí Ežovi svadbu.

Svadba Eža so Žofkou je príležitosťou pre Hviezdoslava, aby vykreslil vzťah medzi zemianstvom a sedliactvom. Dochádza k sporu, ktorý vyvolá strýko Eliáš svojimi povýšeneckými rečami a správaním sa voči sedliakovi Blažkovi. Vyostrený spor rázne rieši Ežo svojím vystúpením: „Sme rovný, zeman, nezeman, v tom rozdielu viac niet. Kto inakšie dnes vraví, nezná časy“.

Takto Ežo vyslovuje názory samotného Hviezdoslava, ktorý je zásadným odporcom feudálnych prežitkov, predstavuje nové myslenie, ktoré sleduje spoločenský vývoj. Konflikt s matkou vyrieši až Ežov syn Benko, ktorý dokáže zlomiť Esterine predsudky.

„Vaše zemianstvo či nepošlo tiež dolu Dunajom, i s košútkami, pani matko? Jak? Ba utenulo veru, žiadna plť ho nedohoní viacej“.

epos Gábor Vlkolínsky

Autor zobrazuje v tomto diele úpadok a zánik zemianstva. Gábor pochádza zo zemianskej rodiny, ktorá sa úplne rozpadá. Otec s matkou pijú, nestarajú sa o majetok, ten upadá, až nakoniec nemajú nič. Gábor je nešťastný, hanbí sa za svojich rodičov a chcel by sa oženiť, aby odišiel z domu.

Žiadna zemianska nevesta ho nechce, hoci je pekný, pracovitý i rozumný. Nakoniec mu Ežo poradí, aby sa priženil k Blažkovcom, teda do sedliackej rodiny.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/1753-ezo-vlkolinsky-gabor-vlkolinsky-p-o-hviezdoslav/