Statky – zmätky - Jozef Gregor Tajovský

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: mino
Typ práce: Referát
Dátum: 12.10.2008
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 446 slov
Počet zobrazení: 10 056
Tlačení: 740
Uložení: 718
Jozef Gregor Tajovský: obdobie realizmu, narodil sa v roku 1874 v Tajove pri Banskej Bystrici. Otec bol remeselníkom. Bol najstarší z desiatich detí, a preto sa dostal do opatery k starému otcovi. Tu spoznal základné mravné a sociálne životné hodnoty, čo sa prejavilo v jeho tvorbe, ktorej časť venoval starému otcovi. Študoval v Kláštore pod Znievom na učiteľskom ústave, 5 rokov pôsobil ako učiteľ a vymenil veľa miest pre nezhody s vrchnosťou, pre národné presvedčenie v roku 1898 učiteľstvo zanechal a odišiel študovať do prahy už ako známy spisovateľ na obchodnú akadémiu. Tu pracoval v študentskom spolku Detvan, ktorý mal vplyv na jeho tvorbu. Po návrate pracoval ako úradník vo viacerých peňažných ústavoch na Slovensku a v Rumunsku. Oženil sa s Hanou Lilgovou, ktorá sa pod jeho vplyvom stala litrárne činná ako Hana Gregoravá. Po vypuknutí vojny musel narukovať. Počas 1. sv. vojny bojoval na ruskom fronte a prebehol do ruského zajatia, odkiaľ sa dostal do československých légií. Po vojne pomáhal mladým intelektuálom.  Zomrel v roku 1940 a pochovaný je v Tajove.

Statky – zmätky : - sociálna dráma v 4 dejstvách, názov vyjadruje hlavnú myšlienku: statky (majetky) spôsobujú zmätky v medziľudských vzťahoch. Nad ľúbostným citom víťazia majetkové záujmy a tým autor kritizuje mamonárstvo. Chcel ukázať spoločenské, morálne i osobné následky honby za majetkom: vzájomnú nenávisť, rozbitie manželstiev, morálny úpadok.
Starí a bohatí manželia Palčíkovci nemajú vlastné deti. Sú lakomí na to, aby si nejaké vzali za vlastné alebo najali paholkov. Preto prídu na myšlienku, ktorá zničí život dvom mladým ľuďom. Presvedčia svojich vzdialených príbuzných, Ďurka a Zuzku, aby sa zosobášili a nasťahovali sa k nim ako ich vlastné deti. Sľúbia im, že prepíšu na nich majetok, ale v skutočnosti to nemajú v úmysle urobiť. Chcú iba získať lacné pracovné sily. Zuzka je tiché a pracovité dievča, zvyknuté poslúchať, a preto súhlasí so sobášom.

Ďurko je však ľachtikár, má rád krčmu, zábavy, tanec a ženy. Aj Palčíkovci sú sklamaní, Ďuro sa o gazdovstvo nestará, chodí po krčmách a za predošlou frajerkou Betou. Zuzka trpí pri Ďurkovi, ktorý sa k nej správa zle, robí si z nej posmech a vôbec si ju neváži. Zuzka sa napokon rozhodne opustiť Ďurka, aj keď čaká dieťa. Ďurko si privedie do domu Betu, onedlho sa však začnú hádať kvôli majetku. Chcú prinútiť Palčíkovcov, aby už za života prepísali na nich majetok. Palčíkovci im však neveria, boja sa , že mladí ich potom vyženú z ich vlastného domu. Obviňujú ich, že nevedia gazdovať, nepracujú poriadne a okrádajú ich. Palčík napokon revolverom vyženie Ďura z domu. Uplynie rok Palčíkovi prichádzajú poprosiť Zuzku o prepáčenie. Sľúbia jej , že sa postarajú o jej syna. Svojho syna prichádza navštíviť i Ďurko a tiež prosí Zuzku o odpustenie. Zuzka mu už všetko odpustila, ale odmieta jeho ponuku, aby sa k nemu vrátila. Už mu neverí.

Hra Statky – zmätky sa vyznačuje pevnou kompozíciou a dramatickými dialógmi. Dej má rýchly spád a postavy sú psychologicky presvedčivé. Tajovský aj tu – podobne ako v próze uplatnil ľudovú hovorovú reč, príslovia a porekadlá.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

O autorovi: Jozef Gregor Tajovský

Jozef Gregor Tajovský

Jozef Gregor Tajovský (vlastným menom Jozef Alojz Gregor; pseudonymy: Greško, Grigorievič, Izäslav, Jano z Dohnian, Jozef Slovák, Kaprál, M.

Video: Statky – zmätky - Jozef Gregor Tajovský



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.024 s.
Zavrieť reklamu