Zbohom zbraniam – Ernest Hemingway

Zbohom zbraniam – Ernest Hemingway

Stratená generácia – je označenie generačne blízkej skupiny amerických básnikov a prozaikov, ktorí začali tvoriť v 20-tych rokoch 20. storočia, ich videnie bolo ovplyvnené zážitkami z 1. svetovej vojny a pocitom kultúrnej vykorenenosti Američana v Európe, pocitom neschopnosti zaradiť sa po vojne do života.

Základnou témou ich diel je sklamanie a skepsa, rozklad ľudských a spoločenských hodnôt a hľadanie východiska v úteku do prírody alebo ku kultúre. Maličkosti každodennosti (jedlo, pijatika...) nahrádzajú trvalé hodnoty. Hrdinami ich próz sú jednotlivci stratení v labyrinte sveta, sú to obvykle rozporuplní, silno citovo založení ľudia, ktorí nikde nenachádzajú zakotvenie. Preto žijú v provizóriu a jedinou hodnotou v tomto svete je kamarátstvo.

Ernest Hemingway – americký prozaik a publicista, nositeľ Nobelovej ceny za literatúru
Slnko aj vychádza – román, zachytáva muky hrdinu, ktoré mu vojnové zmrzačenie bráni naplniť milenecký vzťah

Zbohom zbraniam – román, príbeh nešťastnej mileneckej dvojice amerického poručíka Fredericka Henryho a ošetrovateľky Catherine. Dej sa odohráva na talianskom fronte 1. svetovej vojny. Henry je ranený a operovaný v nemocnici, v ktorej slúži Catherine.

Ich láska chce prekonať vojnu, preto sa Henry rozhodne dezertovať, obáva sa zatknutia a spolu s tehotnou Catherine ujde cez Ženevské jazero do Švajčiarska. Dieťa sa narodí mŕtva a Catherine pri cisárskom reze vykrváca a zomiera – jej smrť nie je priamym dôsledkom vojny, ale jednako patrí k všeobecnému chaosu a je rovnako nezmyselná ako vojna.

Komu zvonia do hrobu – román, autor vychádza z vlastných skúseností dobrovoľníka a dopisovateľa počas španielskej občianskej vojny. Dej románu sa odohráva tyle (územie za frontom nepriateľa) v priebehu troch dní. Robert plní bojovú úlohu, aj keď pochybuje o jej význame.

Pripája sa k partizánskej skupine, ktorej úlohou je vyhodiť most do vzduchu a tým znemožniť prísun nepriateľských posíl v čase pripravovaného republikánskeho útoku. Spoznáva svojich spolubojovníkov a prežíva hlboký ľúbostný vzťah s Máriou, dcérou zavraždeného republikánskeho starostu.

V bojovej atmosfére prežíva prchavé chvíle šťastia. Počas akcie je smrteľne ranený. Skupinu posiela do bezpečia a sám očakáva nepriateľa, ktorého chce na čas zastaviť.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/1764-zbohom-zbraniam-ernest-hemingway/