Matka – Július Barč-Ivan

Matka – Július Barč-Ivan

Július Barč-Ivan – vniesol do slovenskej dramatickej tvorby nové , originálne prvky. Svojimi divadelnými hrami nadviazal na európsku dramatickú modernu. Z moderných smerov využil najmä podnety expresionizmu (lat. slovo expressus – výrazný, ostrý. Expresionisti nič nezastierali, skutočnosť a človeka sa snažili zobraziť v obnaženej podobe.

Časť spisovateľov vychádzala z realistických tradícií, iní sa snažili skutočnosť stvárniť aj lyricky. Sústreďovali sa na zobrazenie situácií, keď ich hrdinovia prežívali vyhranené konflikty, životné krízy, nezvyčajné situácie a pod. Tieto situácie riešili obyčajne pudovo, emotívne. ) Július Barč-Ivan bol prozaikom i dramatikom, ale ťažisko jeho tvorby spočíva v dráme.

Matka – je to dráma s tragickým zakončením. Rozpráva príbeh o matke a jej dvoch synoch, ktorí sa nenávidia. Matka napokon obetuje vlastný život, aby zabránila bratovražde. Táto tragédia pozostáva z 3 dejstiev. Dej sa odohráva v chudobnej baníckej chalupe.

Hlavná hrdinka hry, Anna Pavlíčka, je vdova. (Jej muž zomrel pri výbuchu plynu v bani). Anna má zvláštnu schopnosť, ktorá ju napĺňa strachom – dokáže predvídať budúcnosť. (aj pred nešťastím v bani mala vidinu, ale darmo sa snažila muža zadržať, aby nešiel do práce, všetci sa jej iba smiali.) Anna má dvoch synov – Jana a Paľa. Jano pracuje v bani a Paľo je už štvrtý rok v Amerike. (Jano a Paľo sa nikdy nemali radi, Jano sa správal k bratovi nepriateľsky, žiarlil na neho, zdalo sa mu, že matka má rada len Paľa.

Matka viedla Paľa od malička k tomu, aby bratovi radšej ustúpil. Preto po otcovej smrti súhlasil aj s tým, že Jano zostane doma a on odíde do Ameriky.) Matka má zase vidinu – vidí Paľa, ako sa chudobný a biedny vracia z Ameriky domov a prináša bratovi do daru nôž. Keď porozpráva Janovi svoju vidinu, ten ju nazlostený žiada, aby o tom radšej nikomu nehovorila, lebo už i tak sa mu smejú, že má bláznivú matku. Po jeho odchode sa matka od susedky dozvie, že Jano dvorí Katke, dievčaťu, s ktorým chodil Paľo pred tým, než odišiel do Ameriky.) Matkina vidina sa splní – Paľo sa vráti domov.

Jano ho privíta s hnevom a s posmechom, vyčíta mu, že v Amerike níč nezarobil a vrátil sa domov ako chudobný bedár. Matka s hrôzou sleduje, ako Paľo vybaľuje darčeky – jej doniesol modlitebnú knižku a bratovi nôž. Matke sa pred očami mihne znovu vidina, ktorá jej napovedala, že dôjde k tragédii. Vytrhne Paľovi nôž z ruky a ukryje ho. smutne mu hovorí, že sa nemal vracať domov. Prejde takmer rok, vzťah medzi bratmi je stále horší.

Jano sa vyhráža bratovi, že ho zabije. Teraz naňho žiarli už aj kvôli Katke, cíti, že ona má ešte stále rada Paľa. V ďalšom videní sa matke zjaví obraz, v ktorom vidí, ako sa Jano s nožom v ruke vrhá na Paľa a zabíja ho. Aby predišla tragédii, tvári sa pred Janom, že sa hnevá na Paľa a vyháňa ho z domu. Práve vtedy prichádza Katka, ktorá sa rozišla s Janom a navrhuje Paľovi, aby sa presťahoval k nim.

Paľo odchádza s bolesťou v srdci. Jano sa chystá na zábavu, je nepriateľský k matke, ona mu vyčíta jeho správanie a zlú povahu. Nájde nôž, ktorý matka ukryla a vezme ho so sebou. Paľo s Katkou prichádzajú navštíviť matku. Paľo už pochopil, že matka ho vyhnala z domu iba preto, aby mu zachránil život. Prišli, aby oznámili matke, že sa budú brať a že po svadbe odídu niekde do sveta, de ich Jano nenájde. Matka im hovorí, že nemusia odísť, lebo ona už našla iný spôsob riešenia.

Pošle Katku domov so zámienkou, že sa ešte chce porozprávať so synom. Naschvál zdržuje Paľa, vie, že Jano príde domov, keď sa dozvie, že Paľo je u nich. A Jano skutočne prichádza, je plný hnevu a trpkosti. Správa sa  k bratovi nepriateľsky, vysmieva sa mu, dáva mu najavo, že mu závidí Katku i majetok jej bohatého otca. Vytiahne nôž a chce sa vrhnúť na Paľa. Presne tento obraz videla matka vo vidine. Zhasne lampu, skočí pred Paľa a Jano sa nechtiac stane vrahom vlastnej matky.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/1775-matka-julius-barc-ivan/