Rysavá jalovica - Martin Kukučín

Žáner: humoristická poviedka
Autor tu zobrazil závažné problémy vtedajšej dediny: alkoholizmus, susedské vzťahy, súcit. Využil aj rozprávkové motívy v časti, keď sa opitému Krtovi pri návrate do rodnej dediny prihovárajú neživé predmety a v závere, keď sa vyberie do sveta, „ďaleko - preďaleko“.
 
Hrdinom poviedky je Adam Krt, gazda, ktorý si v zime zarába šitím kapcov a papučí. Adam Krt je dobrák, ale pritom slaboch a rád sa pozrie na dno pohárika. Základom deja je rad humorných scén, ktoré Krt zažije na jarmoku a cestou späť.

Niekoľko dní pred Vianocami sa Adam Krt chystal na jarmok, aby predal ušité krpce. Za utŕžené peniaze mu jeho prísna žena Eva prikázala nakúpiť nejaké veci do domácnosti a hlavne kúpiť na jarmoku kravu. Zapáči sa mu jalovica suseda Adama Trnku, s ktorým bol dlho pohádaný (Trnková odstrihla susedovej koze bradu a Krtová odstrihla Trnkovmu kohútovi chvost, odvtedy sa prestali rozprávať). Obaja sa rozhodnú zájsť do krčmy – zapiť zmierenie i dobrý obchod. Kým pili oldomáš, Trnkova žena, ktorá išla okolo, nevediac, že krava je už predaná, odviedla uzimené zviera domov. Adam ju potom zúfalo hľadal, ale márne. Opäť sa pohádal s Trnkom a do dediny sa vracal každý sám. Krtov návrat nebol ľahký, alkohol spravil svoje.

Lavička cez potok mu tancovala pred očami, vrhla sa naňho mátoha, spadol na ľade a všetko, čo kúpil na jarmoku, porozbíjal. Domov sa vrátil až o polnoci, podnapitý a s plačom sa priznal žene, že nemá ani jalovicu, ani peniaze. Nahnevaná žena ho na druhý deň poslala kravu hľadať. Smutný Adam odišiel so slovami, že sa viac už nevráti. Medzitým sa vysvetlila strata jalovice, pretože Trnkovci ju ráno priviedli späť. Eva sa začala báť o svojho muža, aby si niečo neurobil a poprosila kmotra Trnku, aby ho pohľadal. Trnka ho až po troch dňoch našiel na píle, kde Krt vstúpil do služby. Adam zo zarobených peňazí vrátil žene dve zlatky, ktoré pred ňou zatajil a za ktoré sa opil. Sľúbil, že odteraz ho už nikto neuvidí piť. Svoj sľub i dodržal, odvtedy sa mu začalo dariť a stal sa z neho bohatý gazda.
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/1795-rysava-jalovica-martin-kukucin/